Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

Közel kétmilliárd eurót szabadított fel az Európai Bizottság a Magyarországnak járó, de visszatartott uniós fejlesztési támogatásokból. A kormány az oktatási és képzési, illetve a nemek közötti egyenlőséget célzó keretekre vonatkozó tételeket teljesítésével juthatott hozzá az összeghez.

  • A hírt az Európai Bizottság is megerősítette a Portfolio cikke szerint, ám a pontos összeget nem tisztázta.

Háttér: tavaly ősszel már több jel utalt arra, hogy a visszatartott uniós támogatásokból bő 13 milliárd eurót bocsáthat Magyarország rendelkezésére az Európai Unió, ebből végül 10,2 milliárd eurót hívhat le decembertől kezdve a magyar kormány. A mostani hírek alapján összesen már 12,9 milliárd eurónyi forrással számolhat Magyarország.

  • Továbbra is visszatart nagyságrendileg tízmilliárd eurónyi forrást az Európai Bizottság, a jogállamisági eljárás és a nem teljesített tematikus feltételek, valamint az alapjogi chartával ellentétes magyar jogi szabályozások miatt. Az összeg kiolvasztása egyre sürgetőbb, ugyanis a támogatások felhasználásának is meg van szabva a határideje.

Miért fontos ez? A stagnáló magyar gazdaság beindításában kulcsfontosságú szerepe lehet az uniós támogatásoknak. A vállalkozásfejlesztést és a munkaerőpiaci aktivitás növelését célzó új programok mellett a költségvetés szempontjából sem közömbös az uniós források rendelkezésre állása.

  • A pénz azonban nem azonnal érkezik a magyar gazdaságba, a decemberben felszabadított összegből például 445 millió eurót utalt január elején az Európai Bizottság Magyarországnak. A kormány ráadásul számos fejlesztés költségét megelőlegezte hazai forrásból, ezekkel kapcsolatban mintegy 800 millió euróról szóló számlát küldött az uniónak.

Mi várható? Hasonlóképp juthat a további felszabaduló összegekhez is a magyar kormány, tehát először a saját költségvetéséből kell megelőlegeznie a támogatott programokat, majd a számlák benyújtását követően számíthat az uniós térítés beérkezésére – ez legkésőbb 2030-ig*a helyreállítási alap esetében 2026-ig történhet meg, addig hívhatók le a szóban forgó uniós pénzek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel járunk 5000 milliárd forintnyi EU-forrás kiolvasztásához, de bekavar-e a lengyel választás?Több jel is arra utal, hogy érkezni fognak uniós pénzek, bár a papíron nekünk járó források nagy része továbbra is be van fagyasztva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legjobbkor érkeznek százmilliárdok az uniótól a stagnáló magyar gazdaság beindításáraÚjból számolhatnak az uniós forrásokkal és nulla százalékos hitellel is a cégek beruházásaik tervezésénél, amiben pár hónapja még nem nagyon bízhattak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet európai bizottság Európai Unió európai uniós támogatás uniós források Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.