Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. február 14. 16:03 Pénz, Vállalat

A legjobbkor érkeznek százmilliárdok az uniótól a stagnáló magyar gazdaság beindítására

Újból számolhatnak az uniós forrásokkal és nulla százalékos hitellel is a cégek beruházásaik tervezésénél, amiben pár hónapja még nem nagyon bízhattak. Ez a ma megjelent tavalyi utolsó negyedéves GDP-adatok fényében különösen fontos. Az elemzők növekedésre számítottak negyedéves alapon, ehhez képest stagnált a mutató, csak a kiigazított éves adat mutatott 0,4 százalékpontos növekedést.

Mi történt? Összesen 910 milliárd forint uniós forrásra pályázhatnak a cégek a GINOP Plusz keretében a következő hónapokban – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.

  • Ebből a jövő héten tesz közzé a kormány egy, a vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódó 130 milliárd forintos keretösszegű és egy, a munkaerőpiaci aktivitás növeléséhez kapcsolódó, 130-150 milliárd forintos keretű pályázatot.
  • A vállalkozásfejlesztés terén 450 milliárd forintos a teljes keret, aminek nagy része ugyan visszatérítendő forrás, a hitel kamatlába azonban nulla százalék lesz. Főként a kkv-szektort fogja érinteni, és beruházások finanszírozására megy.
  • A munkaerőpiaci aktivitás növelésére 460 milliárd forint áll rendelkezésre a GINOP Pluszban, amely nagyrészt vissza nem térítendő támogatás, és a magyar álláskeresők elhelyezkedését segítő programokat priorizálja.

Számokban: a foglalkoztatás növelésére szánt 460 milliárd forint csaknem 400 ezer ember a munkához jutását fogja segíteni, és ezen belül nagyságrendileg 100 ezer ember képzéséhez járul hozzá a kormány szerint.

  • A 15-64 éves korosztály aktivitási rátáját 78 százalékról 85 százalékra növelnék.

Előzmények: decemberben 10,2 milliárd euró, akkori árfolyamon 3900 milliárd forint vált Magyarország számára hozzáférhetővé, miután az Európai Bizottság elfogadta a magyar igazságszolgáltatásban végrehajtott szabályváltoztatásokat.

  • Ezt megelőzően, 2023 novemberében még csak a kkv-k 40 százaléka tartotta reálisnak, hogy uniós támogatáshoz juthat 2024-ben a K&H felmérése szerint.
  • „Az uniós viták mellett is a GINOP Plusz források szabadok, a gazdaságba áthelyezhetőek” – mondta Nagy Márton a bejelentéskor.

Mi várható? A kormány 4 százalékos GDP-növekedést szeretne látni az idén, ezt főleg a fogyasztás és a foglalkoztatottság élénkítésén, a termelés és beruházások helyreállításán keresztül tervezi elérni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyiA vártnál jóval rosszabb lett a gazdaság tavaly év végi teljesítménye, ami rontja az idei kilátásokat is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a kormány évek óta tartó brüsszelezése, a magyarok jónak tartják az uniós fejlesztéseketMintha nem ért volna igazán célt az elmúlt évek unióellenes propagandája Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdéntől még jobban számít az EU-faktor a magyar gazdaságpolitikábanMár jönnek az uniós pénzek, de még mindig sok maradt befagyasztva, miközben már az uniós költségvetési szabályok is újra számítanak. Hogy hat ez a magyar gazdaságpolitikára? Erről szól a Függő Változó podcastsorozat új adása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat ginop nagy márton uniós források uniós pályázat uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.