Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. február 14. 16:03 Pénz, Vállalat

A legjobbkor érkeznek százmilliárdok az uniótól a stagnáló magyar gazdaság beindítására

Újból számolhatnak az uniós forrásokkal és nulla százalékos hitellel is a cégek beruházásaik tervezésénél, amiben pár hónapja még nem nagyon bízhattak. Ez a ma megjelent tavalyi utolsó negyedéves GDP-adatok fényében különösen fontos. Az elemzők növekedésre számítottak negyedéves alapon, ehhez képest stagnált a mutató, csak a kiigazított éves adat mutatott 0,4 százalékpontos növekedést.

Mi történt? Összesen 910 milliárd forint uniós forrásra pályázhatnak a cégek a GINOP Plusz keretében a következő hónapokban – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.

  • Ebből a jövő héten tesz közzé a kormány egy, a vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódó 130 milliárd forintos keretösszegű és egy, a munkaerőpiaci aktivitás növeléséhez kapcsolódó, 130-150 milliárd forintos keretű pályázatot.
  • A vállalkozásfejlesztés terén 450 milliárd forintos a teljes keret, aminek nagy része ugyan visszatérítendő forrás, a hitel kamatlába azonban nulla százalék lesz. Főként a kkv-szektort fogja érinteni, és beruházások finanszírozására megy.
  • A munkaerőpiaci aktivitás növelésére 460 milliárd forint áll rendelkezésre a GINOP Pluszban, amely nagyrészt vissza nem térítendő támogatás, és a magyar álláskeresők elhelyezkedését segítő programokat priorizálja.

Számokban: a foglalkoztatás növelésére szánt 460 milliárd forint csaknem 400 ezer ember a munkához jutását fogja segíteni, és ezen belül nagyságrendileg 100 ezer ember képzéséhez járul hozzá a kormány szerint.

  • A 15-64 éves korosztály aktivitási rátáját 78 százalékról 85 százalékra növelnék.

Előzmények: decemberben 10,2 milliárd euró, akkori árfolyamon 3900 milliárd forint vált Magyarország számára hozzáférhetővé, miután az Európai Bizottság elfogadta a magyar igazságszolgáltatásban végrehajtott szabályváltoztatásokat.

  • Ezt megelőzően, 2023 novemberében még csak a kkv-k 40 százaléka tartotta reálisnak, hogy uniós támogatáshoz juthat 2024-ben a K&H felmérése szerint.
  • „Az uniós viták mellett is a GINOP Plusz források szabadok, a gazdaságba áthelyezhetőek” – mondta Nagy Márton a bejelentéskor.

Mi várható? A kormány 4 százalékos GDP-növekedést szeretne látni az idén, ezt főleg a fogyasztás és a foglalkoztatottság élénkítésén, a termelés és beruházások helyreállításán keresztül tervezi elérni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyiA vártnál jóval rosszabb lett a gazdaság tavaly év végi teljesítménye, ami rontja az idei kilátásokat is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a kormány évek óta tartó brüsszelezése, a magyarok jónak tartják az uniós fejlesztéseketMintha nem ért volna igazán célt az elmúlt évek unióellenes propagandája Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdéntől még jobban számít az EU-faktor a magyar gazdaságpolitikábanMár jönnek az uniós pénzek, de még mindig sok maradt befagyasztva, miközben már az uniós költségvetési szabályok is újra számítanak. Hogy hat ez a magyar gazdaságpolitikára? Erről szól a Függő Változó podcastsorozat új adása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat ginop nagy márton uniós források uniós pályázat uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.