Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. február 14. 16:03 Pénz, Vállalat

A legjobbkor érkeznek százmilliárdok az uniótól a stagnáló magyar gazdaság beindítására

Újból számolhatnak az uniós forrásokkal és nulla százalékos hitellel is a cégek beruházásaik tervezésénél, amiben pár hónapja még nem nagyon bízhattak. Ez a ma megjelent tavalyi utolsó negyedéves GDP-adatok fényében különösen fontos. Az elemzők növekedésre számítottak negyedéves alapon, ehhez képest stagnált a mutató, csak a kiigazított éves adat mutatott 0,4 százalékpontos növekedést.

Mi történt? Összesen 910 milliárd forint uniós forrásra pályázhatnak a cégek a GINOP Plusz keretében a következő hónapokban – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.

  • Ebből a jövő héten tesz közzé a kormány egy, a vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódó 130 milliárd forintos keretösszegű és egy, a munkaerőpiaci aktivitás növeléséhez kapcsolódó, 130-150 milliárd forintos keretű pályázatot.
  • A vállalkozásfejlesztés terén 450 milliárd forintos a teljes keret, aminek nagy része ugyan visszatérítendő forrás, a hitel kamatlába azonban nulla százalék lesz. Főként a kkv-szektort fogja érinteni, és beruházások finanszírozására megy.
  • A munkaerőpiaci aktivitás növelésére 460 milliárd forint áll rendelkezésre a GINOP Pluszban, amely nagyrészt vissza nem térítendő támogatás, és a magyar álláskeresők elhelyezkedését segítő programokat priorizálja.

Számokban: a foglalkoztatás növelésére szánt 460 milliárd forint csaknem 400 ezer ember a munkához jutását fogja segíteni, és ezen belül nagyságrendileg 100 ezer ember képzéséhez járul hozzá a kormány szerint.

  • A 15-64 éves korosztály aktivitási rátáját 78 százalékról 85 százalékra növelnék.

Előzmények: decemberben 10,2 milliárd euró, akkori árfolyamon 3900 milliárd forint vált Magyarország számára hozzáférhetővé, miután az Európai Bizottság elfogadta a magyar igazságszolgáltatásban végrehajtott szabályváltoztatásokat.

  • Ezt megelőzően, 2023 novemberében még csak a kkv-k 40 százaléka tartotta reálisnak, hogy uniós támogatáshoz juthat 2024-ben a K&H felmérése szerint.
  • „Az uniós viták mellett is a GINOP Plusz források szabadok, a gazdaságba áthelyezhetőek” – mondta Nagy Márton a bejelentéskor.

Mi várható? A kormány 4 százalékos GDP-növekedést szeretne látni az idén, ezt főleg a fogyasztás és a foglalkoztatottság élénkítésén, a termelés és beruházások helyreállításán keresztül tervezi elérni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyiA vártnál jóval rosszabb lett a gazdaság tavaly év végi teljesítménye, ami rontja az idei kilátásokat is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a kormány évek óta tartó brüsszelezése, a magyarok jónak tartják az uniós fejlesztéseketMintha nem ért volna igazán célt az elmúlt évek unióellenes propagandája Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdéntől még jobban számít az EU-faktor a magyar gazdaságpolitikábanMár jönnek az uniós pénzek, de még mindig sok maradt befagyasztva, miközben már az uniós költségvetési szabályok is újra számítanak. Hogy hat ez a magyar gazdaságpolitikára? Erről szól a Függő Változó podcastsorozat új adása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat ginop nagy márton uniós források uniós pályázat uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.