Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. február 14. 11:22 Adat, Közélet

A Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyi

A magyar gazdaság teljesítménye 2023-ban összességében 0,8 százalékkal csökkent, a most közzétett negyedik negyedéves adat ugyanis jóval rosszabb lett a vártnál, és lehúzta az egész éves teljesítményt.

Számokban: a GDP negyedik negyedéves növekedése éves összehasonlításban csak 0,4 százalék volt, a harmadik negyedévhez képest pedig stagnált. Utóbbit az elemzők 0,4 százalék körülre várták, ehhez képest a 0 százalék csalódás. Az éves adat így lett a naptárhatás kiszűrésével -0,8 százalék, anélkül -0,9 százalék.

  • Negatív éves eredmény 1996 óta (amikortól a KSH a mostani rendszerben közöl adatot) a mostanin kívül csak háromszor fordult elő: a 2008 végén indult pénzügyi világválság hatására 2009-ben, 2012-ben és a koronavírus-járvány alatt, 2020-ban. Ezekből az utóbbi kettő esett a Fidesz kormányzására.

Miért fontos ez? A gazdaság az egy évig tartó recesszió után csak a tavalyi harmadik negyedévben lépett újra pozitív tartományba, ám mivel a negyedik negyedévben a várakozásokkal ellentétben nem növekedett, a lendület láthatóan megakadt.

Kilátások: ennek hatása áthúzódik 2024-re. Idén a kormány 3,6-4 százalékos növekedést jelez előre, csakhogy a mostani kedvezőtlen fordulat miatt ennek elérése már jóval nehezebbnek tűnik.

  • Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is kiemeli, hogy ehhez rendkívül erős negyedéveket kell majd produkálnia a gazdaságnak, a bank pedig már azt sem tartja valószínűtlennek, hogy 2024-ben végül a 3 százalékot sem érjük el.

Felülnézet: a változások szerkezetéről a KSH szokás szerint csak később közöl részletesebb adatokat, de arra például már most is lehet következtetni, hogy a kedvezőtlen számok egyik oka a belső fogyasztás gyengélkedése.

  • Leegyszerűsítve: sem a lakosságnál, sem a cégeknél, de még az államnál sem keletkezett annyi elkölthető forrás (vásárlásra és beruházásra), amennyire számítottak.
  • Ez azért különösen fontos, mert a Nagy Márton vezette gazdasági tárca jelentős részben pont ebben, a fogyasztás és a beruházások növelésében látja a kiutat a jelenlegi nehéz helyzetből.
  • Van is remény erre általánosságban, hiszen idén a reálbérek emelkedhetnek, és számolhatunk az uniós pénzek egy részének beérkezésével, de kérdés, hogy ez a jelenlegi, lerontott kiindulópontról elég lesz-e a célok eléréséhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődik a magyar kilábalás a válságból, de milyen messzire jutunk idén?A tavalyinál szinte biztosan jobb éve lesz a hazai gazdaságnak 2024-ben, a dinamikával kapcsolatban azonban erősen szórnak az előrejelzések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég kétévnyi gödörből kell kijönnie a magyar gazdaságnakA magyar gazdaság lezárta a technikai recesszióval fémjelzett korszakot, ugyanakkor ebből a háztartások túlnyomó többsége aligha érzékelt valamit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz életszínvonal tíz százalékát bukjuk a populizmussalMagasabb infláció, romló politikai és gazdasági intézmények, permanens egyenlőtlenség: a téma legátfogóbb kutatása szerint drága dolog a populizmus.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2023 fogyasztás gdp GDP-növekedés növekedés stagnálás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.