Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. február 14. 11:22 Adat, Közélet

A Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyi

A magyar gazdaság teljesítménye 2023-ban összességében 0,8 százalékkal csökkent, a most közzétett negyedik negyedéves adat ugyanis jóval rosszabb lett a vártnál, és lehúzta az egész éves teljesítményt.

Számokban: a GDP negyedik negyedéves növekedése éves összehasonlításban csak 0,4 százalék volt, a harmadik negyedévhez képest pedig stagnált. Utóbbit az elemzők 0,4 százalék körülre várták, ehhez képest a 0 százalék csalódás. Az éves adat így lett a naptárhatás kiszűrésével -0,8 százalék, anélkül -0,9 százalék.

  • Negatív éves eredmény 1996 óta (amikortól a KSH a mostani rendszerben közöl adatot) a mostanin kívül csak háromszor fordult elő: a 2008 végén indult pénzügyi világválság hatására 2009-ben, 2012-ben és a koronavírus-járvány alatt, 2020-ban. Ezekből az utóbbi kettő esett a Fidesz kormányzására.

Miért fontos ez? A gazdaság az egy évig tartó recesszió után csak a tavalyi harmadik negyedévben lépett újra pozitív tartományba, ám mivel a negyedik negyedévben a várakozásokkal ellentétben nem növekedett, a lendület láthatóan megakadt.

Kilátások: ennek hatása áthúzódik 2024-re. Idén a kormány 3,6-4 százalékos növekedést jelez előre, csakhogy a mostani kedvezőtlen fordulat miatt ennek elérése már jóval nehezebbnek tűnik.

  • Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is kiemeli, hogy ehhez rendkívül erős negyedéveket kell majd produkálnia a gazdaságnak, a bank pedig már azt sem tartja valószínűtlennek, hogy 2024-ben végül a 3 százalékot sem érjük el.

Felülnézet: a változások szerkezetéről a KSH szokás szerint csak később közöl részletesebb adatokat, de arra például már most is lehet következtetni, hogy a kedvezőtlen számok egyik oka a belső fogyasztás gyengélkedése.

  • Leegyszerűsítve: sem a lakosságnál, sem a cégeknél, de még az államnál sem keletkezett annyi elkölthető forrás (vásárlásra és beruházásra), amennyire számítottak.
  • Ez azért különösen fontos, mert a Nagy Márton vezette gazdasági tárca jelentős részben pont ebben, a fogyasztás és a beruházások növelésében látja a kiutat a jelenlegi nehéz helyzetből.
  • Van is remény erre általánosságban, hiszen idén a reálbérek emelkedhetnek, és számolhatunk az uniós pénzek egy részének beérkezésével, de kérdés, hogy ez a jelenlegi, lerontott kiindulópontról elég lesz-e a célok eléréséhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődik a magyar kilábalás a válságból, de milyen messzire jutunk idén?A tavalyinál szinte biztosan jobb éve lesz a hazai gazdaságnak 2024-ben, a dinamikával kapcsolatban azonban erősen szórnak az előrejelzések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég kétévnyi gödörből kell kijönnie a magyar gazdaságnakA magyar gazdaság lezárta a technikai recesszióval fémjelzett korszakot, ugyanakkor ebből a háztartások túlnyomó többsége aligha érzékelt valamit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz életszínvonal tíz százalékát bukjuk a populizmussalMagasabb infláció, romló politikai és gazdasági intézmények, permanens egyenlőtlenség: a téma legátfogóbb kutatása szerint drága dolog a populizmus.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2023 fogyasztás gdp GDP-növekedés növekedés stagnálás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.