Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. február 14. 11:22 Adat, Közélet

A Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyi

A magyar gazdaság teljesítménye 2023-ban összességében 0,8 százalékkal csökkent, a most közzétett negyedik negyedéves adat ugyanis jóval rosszabb lett a vártnál, és lehúzta az egész éves teljesítményt.

Számokban: a GDP negyedik negyedéves növekedése éves összehasonlításban csak 0,4 százalék volt, a harmadik negyedévhez képest pedig stagnált. Utóbbit az elemzők 0,4 százalék körülre várták, ehhez képest a 0 százalék csalódás. Az éves adat így lett a naptárhatás kiszűrésével -0,8 százalék, anélkül -0,9 százalék.

  • Negatív éves eredmény 1996 óta (amikortól a KSH a mostani rendszerben közöl adatot) a mostanin kívül csak háromszor fordult elő: a 2008 végén indult pénzügyi világválság hatására 2009-ben, 2012-ben és a koronavírus-járvány alatt, 2020-ban. Ezekből az utóbbi kettő esett a Fidesz kormányzására.

Miért fontos ez? A gazdaság az egy évig tartó recesszió után csak a tavalyi harmadik negyedévben lépett újra pozitív tartományba, ám mivel a negyedik negyedévben a várakozásokkal ellentétben nem növekedett, a lendület láthatóan megakadt.

Kilátások: ennek hatása áthúzódik 2024-re. Idén a kormány 3,6-4 százalékos növekedést jelez előre, csakhogy a mostani kedvezőtlen fordulat miatt ennek elérése már jóval nehezebbnek tűnik.

  • Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is kiemeli, hogy ehhez rendkívül erős negyedéveket kell majd produkálnia a gazdaságnak, a bank pedig már azt sem tartja valószínűtlennek, hogy 2024-ben végül a 3 százalékot sem érjük el.

Felülnézet: a változások szerkezetéről a KSH szokás szerint csak később közöl részletesebb adatokat, de arra például már most is lehet következtetni, hogy a kedvezőtlen számok egyik oka a belső fogyasztás gyengélkedése.

  • Leegyszerűsítve: sem a lakosságnál, sem a cégeknél, de még az államnál sem keletkezett annyi elkölthető forrás (vásárlásra és beruházásra), amennyire számítottak.
  • Ez azért különösen fontos, mert a Nagy Márton vezette gazdasági tárca jelentős részben pont ebben, a fogyasztás és a beruházások növelésében látja a kiutat a jelenlegi nehéz helyzetből.
  • Van is remény erre általánosságban, hiszen idén a reálbérek emelkedhetnek, és számolhatunk az uniós pénzek egy részének beérkezésével, de kérdés, hogy ez a jelenlegi, lerontott kiindulópontról elég lesz-e a célok eléréséhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődik a magyar kilábalás a válságból, de milyen messzire jutunk idén?A tavalyinál szinte biztosan jobb éve lesz a hazai gazdaságnak 2024-ben, a dinamikával kapcsolatban azonban erősen szórnak az előrejelzések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég kétévnyi gödörből kell kijönnie a magyar gazdaságnakA magyar gazdaság lezárta a technikai recesszióval fémjelzett korszakot, ugyanakkor ebből a háztartások túlnyomó többsége aligha érzékelt valamit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz életszínvonal tíz százalékát bukjuk a populizmussalMagasabb infláció, romló politikai és gazdasági intézmények, permanens egyenlőtlenség: a téma legátfogóbb kutatása szerint drága dolog a populizmus.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2023 fogyasztás gdp GDP-növekedés növekedés stagnálás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.