Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. október 18. 13:54 Közélet

Közel járunk 5000 milliárd forintnyi EU-forrás kiolvasztásához, de bekavar-e a lengyel választás?

„Akár már novemberben megindulhat az EU-támogatások folyósítása” – mondta a Portfolio konferencijáán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden. Az igazságügyi reform elfogadása után közel fél évvel valóban megnyílhatnak bizonyos EU-s források, több milliárd euró azonban elzárva marad. 

Előzmények: Navracsics nem először nyilatkozik az EU-s pénzekről bizakodóan, tavasszal azt mondta, nyárra várható az uniós forrásokról szóló egyezkedés lezárása és „akkor a forrásokhoz hozzá tudunk férni ténylegesen is”.

  • A nyilatkozatokban és a róluk szóló hírekben gyakran összekeveredik, mit is értünk „EU-pénzek” alatt, ugyanis Magyarországtól több különböző feltételrendszer választ el különböző EU-s forrásokat.

Részletek: ahogy korábban megírtuk, több jel is arra utal, hogy most valóban elkezdhetnek érkezni EU-s pénzek, méghozzá bő 13 milliárd euró (közel 5000 milliárd forint) kohéziós támogatás. Ennek előfeltétele az igazságszolgáltatás EU-kompatibilissé alakítása.

  • A magyar parlament májusban fogadta el a reformcsomagot, az Európai Bizottság ellenőrizte azok implementációját, a további bizottsági részletkérdésekre a kormány elküldte a válaszokat. A Portfolio információi szerint a Bizottság az Országos Bírói Tanács önállóságával és a Kúria ügyelosztási rendjével kapcsolatos részeket elemzi.

Igen, de: a papíron nekünk járó kohéziós támogatások mintegy 60 százalékáról van szó, tehát a fennmaradó 9 milliárd eurót és a helyreállítási alap 5,7 milliárd euróját a fenti változás nem érinti közvetlenül. Utóbbi eléréséhez egy 27 pontos feltételrendszer, úgynevezett szupermérföldkövek teljesítése és ennek pozitív bizottsági értékelése szükséges.

  • További 6,3 milliárd eurót blokkol az EU, ebben az hozhat előrelépést, ha a Bizottság megvizsgálja és elfogadja az elvárt korrupcióellenes intézkedéscsomagot. 

Alulnézet: az előzetes szivárogtatások szerint csütörtökön egy másik részterületen is jöhet némi előrelépés, ez pedig a tudományos élet szabadságának feltételéhez, praktikusan az alapítványi egyetemek kérdéséhez kapcsolódik.

Tágabb kontextus: Orbán Viktor korábbi nyilatkozatai alapján a lengyel választás eredménye is befolyásolja az uniós forrásokhoz való hozzájutást (ugyanakkor nyilvános megszólalás ezt nem támasztja alá). „Abban reménykednek Brüsszelben, hogyha baloldali kormány jön, akkor Magyarország majd egyedül marad, könnyebben elbánnak velünk. (…) Szerintem ez az az esemény (a lengyel választás), aminek a bekövetkezte, így vagy úgy fölgyorsítja majd a magyarországi pénzek sorsát is”.

  • Az uniós támogatásokat a Bizottság Lengyelország esetében is felfüggesztette korrupciós, illetve jogállamisági kockázatok miatt.

Mi várható? Bóka János EU-ügyekért felelős miniszter korábban egy megbeszélésen a Portfolio szerint azt mondta, hogy 2024 júliusára oldódhat meg a befagyasztott források ügye.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLegfőbb szövetségesét veszítheti el Orbán Viktor a lengyel választási eredménnyelA Fidesz legrégebbi, a háborús elhidegülés ellenére még mindig stratégiai fontosságú szövetségesét veszíti el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA miniszterek távozása még kevés lehet az egyetemi pénzek kiszabadításáhozAz egyetemi autonómia biztosítása nélkül az oktatás és a kutatás színvonala is zuhanni fog Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk13 milliárd euróhoz juthat hozzá Magyarország, ha Orbán Viktor jól tárgyalAzért a lengyelek példáját nem szabad elfelejteni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet eu-s pénzek európai bizottság Európai Unió felsőoktatás jogállamiság tudományfinanszírozás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Stubnya Bence
2023. december 7. 04:34 Közélet

Parragh és Orbán szövetsége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a régió egyik legalacsonyabb minimálbére legyen a magyar

Idén a lengyel minimálbér vásárlóereje már akkora, mintha itthon 154 ezer helyett 240 ezer forint lenne a legalacsonyabb bérek nettója.

Torontáli Zoltán
2023. december 6. 12:07 Közélet, Világ

Extrém módon túl sok Covid-oltást rendeltünk, vagy ránk tukmálta az EU, de kifizetni nem akarjuk

Magyarország azt állítja, az ukrán-háború miatt nem tud 23 milliárd forintot kifizetni arra a hárommillió Pfizer vakcinára, amit valamilyen formában feleslegesen rendelt meg.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.