Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. október 18. 13:54 Közélet

Közel járunk 5000 milliárd forintnyi EU-forrás kiolvasztásához, de bekavar-e a lengyel választás?

„Akár már novemberben megindulhat az EU-támogatások folyósítása” – mondta a Portfolio konferencijáán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden. Az igazságügyi reform elfogadása után közel fél évvel valóban megnyílhatnak bizonyos EU-s források, több milliárd euró azonban elzárva marad. 

Előzmények: Navracsics nem először nyilatkozik az EU-s pénzekről bizakodóan, tavasszal azt mondta, nyárra várható az uniós forrásokról szóló egyezkedés lezárása és „akkor a forrásokhoz hozzá tudunk férni ténylegesen is”.

  • A nyilatkozatokban és a róluk szóló hírekben gyakran összekeveredik, mit is értünk „EU-pénzek” alatt, ugyanis Magyarországtól több különböző feltételrendszer választ el különböző EU-s forrásokat.

Részletek: ahogy korábban megírtuk, több jel is arra utal, hogy most valóban elkezdhetnek érkezni EU-s pénzek, méghozzá bő 13 milliárd euró (közel 5000 milliárd forint) kohéziós támogatás. Ennek előfeltétele az igazságszolgáltatás EU-kompatibilissé alakítása.

  • A magyar parlament májusban fogadta el a reformcsomagot, az Európai Bizottság ellenőrizte azok implementációját, a további bizottsági részletkérdésekre a kormány elküldte a válaszokat. A Portfolio információi szerint a Bizottság az Országos Bírói Tanács önállóságával és a Kúria ügyelosztási rendjével kapcsolatos részeket elemzi.

Igen, de: a papíron nekünk járó kohéziós támogatások mintegy 60 százalékáról van szó, tehát a fennmaradó 9 milliárd eurót és a helyreállítási alap 5,7 milliárd euróját a fenti változás nem érinti közvetlenül. Utóbbi eléréséhez egy 27 pontos feltételrendszer, úgynevezett szupermérföldkövek teljesítése és ennek pozitív bizottsági értékelése szükséges.

  • További 6,3 milliárd eurót blokkol az EU, ebben az hozhat előrelépést, ha a Bizottság megvizsgálja és elfogadja az elvárt korrupcióellenes intézkedéscsomagot. 

Alulnézet: az előzetes szivárogtatások szerint csütörtökön egy másik részterületen is jöhet némi előrelépés, ez pedig a tudományos élet szabadságának feltételéhez, praktikusan az alapítványi egyetemek kérdéséhez kapcsolódik.

Tágabb kontextus: Orbán Viktor korábbi nyilatkozatai alapján a lengyel választás eredménye is befolyásolja az uniós forrásokhoz való hozzájutást (ugyanakkor nyilvános megszólalás ezt nem támasztja alá). „Abban reménykednek Brüsszelben, hogyha baloldali kormány jön, akkor Magyarország majd egyedül marad, könnyebben elbánnak velünk. (…) Szerintem ez az az esemény (a lengyel választás), aminek a bekövetkezte, így vagy úgy fölgyorsítja majd a magyarországi pénzek sorsát is”.

  • Az uniós támogatásokat a Bizottság Lengyelország esetében is felfüggesztette korrupciós, illetve jogállamisági kockázatok miatt.

Mi várható? Bóka János EU-ügyekért felelős miniszter korábban egy megbeszélésen a Portfolio szerint azt mondta, hogy 2024 júliusára oldódhat meg a befagyasztott források ügye.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLegfőbb szövetségesét veszítheti el Orbán Viktor a lengyel választási eredménnyelA Fidesz legrégebbi, a háborús elhidegülés ellenére még mindig stratégiai fontosságú szövetségesét veszíti el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA miniszterek távozása még kevés lehet az egyetemi pénzek kiszabadításáhozAz egyetemi autonómia biztosítása nélkül az oktatás és a kutatás színvonala is zuhanni fog Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk13 milliárd euróhoz juthat hozzá Magyarország, ha Orbán Viktor jól tárgyalAzért a lengyelek példáját nem szabad elfelejteni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet eu-s pénzek európai bizottság Európai Unió felsőoktatás jogállamiság tudományfinanszírozás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.