Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. október 18. 13:54 Közélet

Közel járunk 5000 milliárd forintnyi EU-forrás kiolvasztásához, de bekavar-e a lengyel választás?

„Akár már novemberben megindulhat az EU-támogatások folyósítása” – mondta a Portfolio konferencijáán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden. Az igazságügyi reform elfogadása után közel fél évvel valóban megnyílhatnak bizonyos EU-s források, több milliárd euró azonban elzárva marad. 

Előzmények: Navracsics nem először nyilatkozik az EU-s pénzekről bizakodóan, tavasszal azt mondta, nyárra várható az uniós forrásokról szóló egyezkedés lezárása és „akkor a forrásokhoz hozzá tudunk férni ténylegesen is”.

  • A nyilatkozatokban és a róluk szóló hírekben gyakran összekeveredik, mit is értünk „EU-pénzek” alatt, ugyanis Magyarországtól több különböző feltételrendszer választ el különböző EU-s forrásokat.

Részletek: ahogy korábban megírtuk, több jel is arra utal, hogy most valóban elkezdhetnek érkezni EU-s pénzek, méghozzá bő 13 milliárd euró (közel 5000 milliárd forint) kohéziós támogatás. Ennek előfeltétele az igazságszolgáltatás EU-kompatibilissé alakítása.

  • A magyar parlament májusban fogadta el a reformcsomagot, az Európai Bizottság ellenőrizte azok implementációját, a további bizottsági részletkérdésekre a kormány elküldte a válaszokat. A Portfolio információi szerint a Bizottság az Országos Bírói Tanács önállóságával és a Kúria ügyelosztási rendjével kapcsolatos részeket elemzi.

Igen, de: a papíron nekünk járó kohéziós támogatások mintegy 60 százalékáról van szó, tehát a fennmaradó 9 milliárd eurót és a helyreállítási alap 5,7 milliárd euróját a fenti változás nem érinti közvetlenül. Utóbbi eléréséhez egy 27 pontos feltételrendszer, úgynevezett szupermérföldkövek teljesítése és ennek pozitív bizottsági értékelése szükséges.

  • További 6,3 milliárd eurót blokkol az EU, ebben az hozhat előrelépést, ha a Bizottság megvizsgálja és elfogadja az elvárt korrupcióellenes intézkedéscsomagot. 

Alulnézet: az előzetes szivárogtatások szerint csütörtökön egy másik részterületen is jöhet némi előrelépés, ez pedig a tudományos élet szabadságának feltételéhez, praktikusan az alapítványi egyetemek kérdéséhez kapcsolódik.

Tágabb kontextus: Orbán Viktor korábbi nyilatkozatai alapján a lengyel választás eredménye is befolyásolja az uniós forrásokhoz való hozzájutást (ugyanakkor nyilvános megszólalás ezt nem támasztja alá). „Abban reménykednek Brüsszelben, hogyha baloldali kormány jön, akkor Magyarország majd egyedül marad, könnyebben elbánnak velünk. (…) Szerintem ez az az esemény (a lengyel választás), aminek a bekövetkezte, így vagy úgy fölgyorsítja majd a magyarországi pénzek sorsát is”.

  • Az uniós támogatásokat a Bizottság Lengyelország esetében is felfüggesztette korrupciós, illetve jogállamisági kockázatok miatt.

Mi várható? Bóka János EU-ügyekért felelős miniszter korábban egy megbeszélésen a Portfolio szerint azt mondta, hogy 2024 júliusára oldódhat meg a befagyasztott források ügye.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLegfőbb szövetségesét veszítheti el Orbán Viktor a lengyel választási eredménnyelA Fidesz legrégebbi, a háborús elhidegülés ellenére még mindig stratégiai fontosságú szövetségesét veszíti el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA miniszterek távozása még kevés lehet az egyetemi pénzek kiszabadításáhozAz egyetemi autonómia biztosítása nélkül az oktatás és a kutatás színvonala is zuhanni fog Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk13 milliárd euróhoz juthat hozzá Magyarország, ha Orbán Viktor jól tárgyalAzért a lengyelek példáját nem szabad elfelejteni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet eu-s pénzek európai bizottság Európai Unió felsőoktatás jogállamiság tudományfinanszírozás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.