Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. május 2. 15:02 Élet, Közélet

13 milliárd euróhoz juthat hozzá Magyarország, ha Orbán Viktor jól tárgyal

Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztos Budapesten találkozik Orbán Viktorral, Varga Mihállyal, Varga Judittal és Navracsics Tiborral a hivatalos program szerint. A tét a befagyasztott uniós források – részleges – felszabadítása.

Miért pont most? A magyar kormány és az Európai Bizottság (EB) között technikai megállapodás született az igazságügyi reformcsomagról. A módosítót a kormány benyújtotta a Parlamentnek.

Amennyiben a megszavazott csomagot jóváhagyja majd az EB is, mintegy 13 milliárd eurónyi kohéziós forrást kezdhet el lehívni Magyarország. 

Marad még akadály: A jogállamisági eljárásban blokkolt források még így sem szabadulnak fel. 

A magyar kormány még be sem nyújtotta azt az összeférhetetlenségi szabályozást, amit az EB a közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatban elvár – noha a kuratóriumban ülő miniszterek már lemondtak tagságukról.

Ez lenne a feltétele annak is, hogy a magyar diákok részt vehessenek az Erasmus-programban, a magyar alapítványi egyetemek pedig a Horizont Európában.

Ráadásul a lengyel példa mutatja, hogy egy technikai megállapodás még nem minden esetben jelenti az uniós megállapodást és a források megérkezését.

A mérleg most: Civilek értékelése szerint per pillanat a 27 szupermérföldkő, vagyis alapvető fontosságú feltétel közül a magyar kormány

  • 13-at teljesített,
  • 7-et részben teljesített,
  • 7-et pedig nem teljesített.

Minderről részletes táblázat olvasható itt, a Magyar Helsinki Bizottság honlapján.  

Ha megelőlegezzük a 4 részből álló igazságügyi reformcsomag kipipálását, még mindig marad pár szupermérföldkő az egyáltalán nem teljesített kategóriából. (Más kérdés, hogy a részben teljesített kategóriákra az EB rábólint-e majd.)

Az Országgyűlés előtt lévő salátatörvénynek része egy másik alapfeltétel, a vagyonnyilatkozatok elektronikus benyújtásának szabályozása is. Ha erre is rábólint majd az EB, akkor egész pontosan 3 marad:

  • a vagyonkezelő alapítványok szabályozása és az összeférhetetlenségi problémák megoldása,
  • egy Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia felmutatása,
  • és egy szemléletformáló kampány indítása az egészségügyi hálapénzről.

Egy másik feltételrendszer, az EU-s Alapjogi Charta hatékony alkalmazását és végrehajtását megkövetelő horizontális feljogosító 5 feltételből eddig négyet nem teljesített a magyar kormány. Ennek is része a vagyonkezelő alapítványok jogi rendezése, de benne van egy menedékjogi reform is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözelebb került a kormány az uniós források megszerzéséhez, de maradt még bőven tennivalójaFelpörögtek a héten az események, de a még teljesítendő feltételek között vannak olyanok, amelyekkel a kormány korábban erősen szembehelyezkedett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet európai bizottság uniós források uniós költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.