Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 29. 16:37 Közélet

A magyar orvosok több mint 40 százaléka tíz éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt

Egyre öregebb az orvostársadalom Magyarországon, azonban a helyzet egyáltalán nem egyedi: Európa nagyrésze előbb vagy utóbb komoly problémákba fog ütközni emiatt.

Miért fontos ez? Ahhoz, hogy valakiből szakorvos válhasson, az egyetemet is beleszámítva általában tíz év szükséges, így az utánpótlás biztosítása kulcsfontosságú kérdés kell hogy legyen azokban az országokban, ahol van állami egészségügyi ellátás. 

Számokban: Szinte egész Európa rosszul áll, a legégetőbb helyzetben kétségtelenül az olaszok vannak, ahol az orvosok 55,2 százaléka már 55 év feletti, hazánk a középmezőnyben, de az OECD-átlaghoz képest rosszabb helyen szerepel.

  • Az OECD adatai szerint itthon az orvosok 41,7 százaléka 55 éven felüli 
  • A KSH szerint a teljes orvostársadalom közel 20 százaléka már nyugdíjas
  • Különösen lesújtó a helyzet a háziorvosok körében, a Magyar Orvosi Kamara szerint tavaly csupán 5 olyan háziorvosi praxis működött, ahol a praktizáló orvos 30 év alatti fiatal. 

Igen, de sok orvos dolgozik tovább a nyugdíjkorhatár elérése ellenére is, tehát nem feltétlenül az a gond, hogy betöltik a 65-ik életévüket, hanem az, hogy az arányok nagyon eltolódtak az idősebbek felé, akik egy ponton nem fognak tovább dolgozni, utánpótlás híján pedig az ellátás további nehézségekbe ütközik majd. 

  • Az orvostársadalommal párhuzamosan teljes társadalom is öregszik, egyre nagyobb igény lenne az egészségügyben dolgozó szakemberekre, hiszen a kor előrehaladtával egyre nagyobb az esély a megbetegedésre
  • Magyarországon emiatt különösen rosszak a kilátások: nem csak az orvos kevés, általánosságban nézve a lakosság egészségi állapota is rendkívül rossz. A kórházi várólisták bizonyos beavatkozásra (melyek jelentős része az életkorhoz vagy éppen az életmódhoz kapcsolódik) már akár években mérhetők.

Alulnézet: Franciaországban például több ezer idős ember maradt orvosi ellátás nélkül, miután mindhárom orvos nyugdíjba ment az egyik településen.

  • Magyarországon egyre több kórházi osztályt zárnak be a személyi feltételek hiánya miatt, vannak olyan kórházak, ahol már boncolni sem tudják a holttesteket. 
  • Az Országos Kórházi Főigazgatóság nyilvántartása szerint Magyarországon több mint 700 háziorvosi praxis betöltetlen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egészségügy nyugdíjkorhatár orvosképzés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.