Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 23. 10:05 Közélet

Egyre gyakrabban mennek utcára traktorokkal a gazdák, és ez az uniós klímapolitikára is hatással lehet

Az európai gazdatüntetések olyan politikai folyamatokat indíthatnak el, amelyek hosszabb távon az uniós klímacélok fellazításához is elvezethetnek.

Mi történt? Várhatóan tovább folytatódnak a német gazdák tüntetései, miután múlt hét csütörtökön egy parlamenti bizottság elfogadta az üzemanyag-támogatások kivezetéséről szóló intézkedést.

  • Az intézkedés hatályba lépése még függ a költségvetés elfogadásától, de ez már csak formalitás az Euractiv cikke szerint.
  • A kormányzó pártok új javaslatokat mutattak be a gazdák bürokratikus terheinek csökkentésére, de a gazdaszövetség elnöke újabb tüntetéseket helyezett kilátásba, ha nem vonják vissza a törvényt.

Előzmények: hetek óta tartanak a gazdák traktoros felvonulásai, amelyek több német nagyváros közlekedését is megbénították. A kormány engedett az eredetileg bejelentett megszorításokból, de a gazdák ezzel nem elégedtek meg.

Alulnézet: a bajorországi családi gazdaságukban gazdálkodó 23 éves Christopf Buchner a Deutsche Welle riportjában arról beszélt, ha nem kapják meg a támogatást, akkor nem marad pénzük szükséges beruházásokra, például ha elromlanak a gépeik.

Felülnézet: a német gazdák tüntetését számos európai országban gazdatüntetések előzték meg. Tavaly tüntettek a gazdák Belgiumban, Írországban, Spanyolországban, Franciaországban, ezt megelőzően pedig a holland gazdák tüntettek éveken át. Franciaországban friss tüntetések is vannak.

  • A gazdák mindenhol olyan intézkedések ellen tiltakoztak, amelyeket a klíma védelmére vagy a klímaváltozás következményeinek kezelésére hivatkozva hoztak, de szerintük túl nagy pénzügyi terhet róttak rájuk.
  • Az elégedetlenségnek a rossz gazdasági helyzet is táptalajt jelent: az orosz-ukrán háború kitörése után megugrott az üzemanyag és a műtrágya ára, miközben a megélhetés költségei nőttek, de a gazdák bevételei ezt nem követték le.

Tágabb kontextus: a gazdatüntetések az európai politikai folyamatokra is hatással lehetnek. Léonie de Jonge, a Groeningeni Egyetem kutatója szerint újfajta agrárpopulista mozgalom jön létre.

  • Hollandiában a kormány nitrogénkibocsátást korlátozó intézkedései elleni tüntetésekkel párhuzamosan létrejött Farmerek és Polgárok Mozgalma jó eredményt ért el a novemberi hollandiai választásokon.
  • Németországban a szintén jobboldali populista Alternatíva Németországért a gazdák mellé állt, a pártot több keletnémet tartományban első helyre, országosan pedig második helyre mérik.

Mi várható? Ezek a trendek az uniós klímavédelmi intézkedésekre is hatással lehetnek.

  • Egy jobboldali populista áttörés a májusi európai parlamenti választásokon a mezőgazdaságot érintő uniós klímavédelmi célok fellazítását is eredményezhetné.

Töltsd ki olvasói felmérésünket, 5 percig tart és teljesen anonim!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz apokalipszist megúszhatjuk, de százmilliók élete mehet tönkre - mi a klímaváltozás elleni harc négy fontos tanulsága?Évtizedek tétlensége után az emberiség nagyot lépett a klímakatasztrófa elkerüléséért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Szépnek szép a beruházás, csak a város nem élhető" - milyen eredménnyel önt tízmilliárdokat a kormány a leggyorsabban fogyó városba?A világszinten különleges Mezőhegyes látványos lenyomata az újkori magyar történelemnek. De miért pont ott a legkevésbé népszerű a Fidesz a környéken, ahova ömlik a közpénz?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet EU gazda klímaváltozás mezőgazdaság tüntetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Fontos

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.