Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

A tavalyi alacsony bázis mellett az évtizedes összehasonlításban is erős teljesítmény is hozzájárult ahhoz, hogy a mezőgazdaság kihúzta a recesszióból a magyar gazdaságot, de éppen emiatt jövőre már nehéz lesz a szektornak a húzóágazatok közé kerülnie.

Mi történt? 25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése tavalyhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal erre vonatkozó első becslése szerint, amelyet csütörtökön tettek közzé.

  • A kiemelkedő növekedés oka, hogy tavaly a súlyos aszály miatt nagyon rossz volt a termés, így nagyon alacsony bázisról 44 százalékkal tudott nőni a növénytermesztés volumene, miközben az állattenyésztés 0,5 százalékkal visszaesett. 

Alulnézet: az egyes termények közül is kiemelkedik a megtermelt kukorica mennyiségének 121 százalékos növekedése, de a gabonafélék mennyisége összességében is nagyot nőtt (64 százalékot).

  • Az egyetlen jelentősebb visszaesés a barackot érintette, ebből a tavaszi fagy miatt 40 százalékkal kevesebb termett.

Tágabb kontextus: az idei harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest a mezőgazdaság teljesítménye csaknem 90 százalékkal nőtt, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest már nőni tudott, tehát véget ért a recesszió.

  • “Éves alapon 3,4 százalékponttal növelte a gazdaság teljesítményét a mezőgazdaság, és 3,8-cal húzott vissza minden más. Ha egy semleges mezőgazdasági évünk lenne, majdnem 4 százalékkal zuhant volna vissza a gazdaság összteljesítménye” – mondta erről Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a podcastunkban, amely szombaton fog megjelenni.

Igen, de: az agrárágazat pénzügyileg elképesztően rossz állapotban van, mintegy 6-7 millió tonna gabona van a raktárakban, és nem látszik, hogy ki fogja megvenni, mondta nemrég az idei kilátásokról Raskó György, agrárközgazdász, nagyvállalkozó a 24.hu-nak.

  • Az MBH AgrárTrend Index, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzése szerint ugyanakkor a harmadik negyedévben javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai.
  • A bank agrárpiaci szereplők megkérdezésével készülő mutatója legutóbb két éve járt ilyen magasan, a javulásban főleg az állattartók optimizmusa játszott szerepet.

Mi várható? Jövőre nagyon jól kéne teljesítenie az ágazatnak, hogy hozzájáruljon a nemzeti össztermék növekedéséhez.

  • “Amíg a tavalyi évben egy jóval átlag alatti mezőgazdasági hozzáadott értéket láttunk, az idei évben jóval átlag felettit. Reál értelemben az elmúlt 10-15 év legerősebb időszakát láttuk. És ha nem feltételezzük, hogy ez jövőre folytatódni fog, ez valamennyire vissza fogja húzni a GDP-t” – mondta erről Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési vezetője a G7-nek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat gdp mezőgazdaság növénytermesztés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.