Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Felgyorsítaná a tárgyalásokat Vietnám Magyarországgal a vietnámi munkaerő-exportról” – írja több vietnámi lap. Magyarországot feltörekvő piacként jellemzik, amely „nagy érdeklődést vált ki a dolgozók körében”.

  • 25 munkaerő-közvetítővel állapodott meg a vietnámi munkaügyi minisztérium a cikkek szerint, de az nem egyértelmű, hogy ezek azon 27 munkaerő-kölcsönző közé tartoznak-e, akiknek a magyar kormány engedélyezte a vendégmunkások toborzását, beutaztatását.

Alulnézet: az egyik helyi lap szerint a Vietnámból érkezők minimum megkapják a magyar minimálbért (bruttó 232 ezer forintot). A szerződéseik alapvetően két évre szólnak, ez alatt napi háromszori étkezést és szállást kapnak a munkáltatóiktól, továbbá a hazaútjukat is téríti a munkahelyük. A vietnámi híradások szerint az ide érkezők fizetése és ellátása kedvező.

  • A Magyarországra érkező vietnámiak főleg gyárakban, az építőiparban, faiparban, mezőgazdaságban vagy vendéglátásban dolgoznak a beszámolók szerint.  

Számokban:1148 vendégmunkás érkezett Magyarországra az idei év első kilenc hónapjában Vietnámból az ottani statisztikák szerint. Tavaly összesen 3587 munkavállalási engedélyt adtak ki a magyar hivatalok vietnámiaknak, az év végén 6699 érvényes engedélyt tartott számon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

  • Magyarországon kisebb a külföldi munkavállalók aránya a környező országokhoz képest, megközelítőleg egy-két százalék, ez messze az EU-átlag alatt van, Csehországban például 15 százalékos ez az arány.
  • Magyarországon 6 ezer vietnámi él, az itt élő 218 ezer külföldi közül ez a hatodik legnagyobb népcsoport. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a Vietnámból érkező munkaerő, a nem európai vendégmunkások között a vietnámiak 2019-ben vették át az elsőséget a kínaiaktól.

Tágabb kontextus: akár 300 ezer külföldi munkavállalóra is szüksége lehet a toborzási nehézségekkel küzdő magyar gazdaságnak. A kormány a migráció elleni propagandával párhuzamosan több ország  – közöttük Vietnám – állampolgárai számára tette könnyebbé a magyarországi munkavállalást 2021-ben.

Mi várható? A magyar vállalkozások munkaerőigényének kielégítésében egyre nagyobb szerepet kapnak az ázsiai, távol-keleti vendégmunkások, amivel most már a magyar kormány mellett a küldő országokban is számolnak. A vietnámi kormány vizsgálja a további lehetőségeket a munkaügyi együttműködésről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bevándorlás külföldi munkavállaló vendégmunkás Vietnam Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Fontos

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Hároméves csúszással átadtak egy állami támogatásban is részesített fontos vegyipari üzemet, de miért volt fontos ez a beruházás a cégnek?

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.