Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 25. 15:23 Világ

Aknákat talált az ENSZ a zaporizzsjai atomerőmű területén

A nemzetközi szervezetek továbbra sem tudnak még csak hozzávetőlegesen rendezett viszonyokat sem teremteni Európa legnagyobb, jelenleg orosz kézen lévő atomerőművében. Nincs közös ukrán-orosz biztonsági protokoll, sőt, a felek júliusban azzal vádolták egymást, hogy meg akarják támadni létesítményt.

Mi történt most? Az Egyesült Nemzetek Szervezetének atomenergiaügyi megfigyelő szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) friss jelentése arról számol be, hogy a zaporizzsjai erőmű területén aknákat találtak, és ez összeegyeztethetetlen a nemzetközi biztonsági protokollokkal.

  • Egymás után ez a második hónap, hogy az ügynökség arról számol be, hogy az atomerőművet a megszállás első napjai óta felügyelő orosz hatóságok megszegik a biztonsági gyakorlatokat.
  • Az ügynökségnek mindeddig nem sikerült közös balesetmegelőzési protokollt tető alá hoznia Oroszország és Ukrajna részvételével.

Ez miért fontos? Az aknákat a létesítmény külső és belső örzött területeinek határán találták. Ezek katonai ellenőrzés alatt álló területek, és állítólag az erőmű személyzete elől el is vannak zárva. De ez így is megszegi a nemzetközi biztonsági protokollokat, és az ügynökség elnöke, Rafel Grossi szerint a személyzetre is felesleges pszichológiai terhet rak.

  • Ezek az aknák nem jelentenek közvetlenül nukleáris kockázatot, de az IAEA már több ízben figyelmeztetett annak a veszélyeire, hogy az erőmű közvetlen közelében háború zajlik. 
  • Visszatérő probléma, hogy Grossi és az ügynökség nehezen fér hozzá az erőműhöz, az elnök legutóbbi utazását a harcok miatt először el kellett halasztani. 

Az oroszok nem működnek együtt: Az ügynökség júniusi jelentése még arról szólt, hogy az átvizsgálás során ugyan nem találtak aknákat, de az orosz hatóságok az IAEA szakembereit nem engedték be a reaktorépületek egyes részeibe, azok tetejére, és a turbinacsarnokokba. Az ügynökség továbbra is be akar jutni a négyes és ötös reaktor épületeibe.

Tágabb perspektíva: Az atomerőmű körüli zavaros és feszült helyzet miatt egyre gyakrabban merül fel, hogy egyáltalán a jövőben lehet-e a biztonságosan működtetni majd a létesítményt. Moszkva közölte: hosszú távon az erőművet be szeretné kapcsolni az orosz energiahálózatba. Ukrajna természetesen hosszú távon vissza szeretné foglalni az erőművet. 

  • Az ukrán hírszerzés szerint az erőműben az oroszok az elmúlt hetekben drasztikusan leépítették a személyzet létszámát. Kijev nemrég azzal is megvádolta Moszkvát, hogy sugárzásos “terrortámadást” tervez az erőműnél.
  • Jelenleg a 6 reaktorból egyik sem termel a szokásos módon: 5 “hideg”, tehát teljes mértékben leállították és folyamatosan ennek megfelelően hűtik, egy pedig “meleg”, vagyis 200-250 fokon tartják, és produkál némi energiatermelést, ami elengedhetetlen az erőmű saját biztonságának biztosításához. Az orosz hatóságok közölték: éppen ezekben a napokban cserélik le az egyetlen meleg erőművet, hogy elvégezhessék az ötös reaktor előírt ellenőrzését. 
  • Legutóbb a a Nova Kahovka gát megsemmisülése után vetődött fel, hogy az erőmű közeléből elfogyhat a hűtővíz. A mostani jelentés szerint a hűtővízellátás “viszonylag stabil”. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ atomerőmű háború Zaporizzsjai atomerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.