Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 19. 17:33 Világ

Szétlőtt ukrán kikötő, elkobzott nyugati cégek: felpörgetik az oroszok a gazdasági háborút

Egymás után két éjszaka támadták az oroszok rakétákkal és drónokkal Odessza gabonaexporthoz kötődő létesítményeit, miközben más civil célpontokat is eltaláltak. A gázháborút elveszítő Moszkva gazdasági kényszerpályára került, amire eszkalációval válaszol.

Miért most és miért Odessza? Az oroszok bosszútámadásról beszélnek a Krími hídon történt újabb robbantás miatt, ukrán közlések szerint viszont a támadás valódi célja az ukrán gabona világpiacra jutásának megakadályozása.

A gabonaegyezmény vége: a tavaly júliusi török-orosz-ukrán megállapodásban a felek hozzájárultak, hogy az élelmiszer-szállító hajók kifuthatnak a Fekete-tengerről, megnyitva a világpiacot az ukrán gabona előtt. Ez hozzájárult az éhínség megelőzéséhez sok országban, miközben Ukrajnát bevételhez juttatta.

Jól fizethet az oroszoknak: az ukrán gabonaexport ellehetetlenítése szűkíti a világpiaci felhozatalt, ami pluszbevételhez juttathatja a háborús kiadásokat a tavalyinál nehezebben finanszírozó Oroszországot.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint „a fekete-tengeri gabonakezdeményezés folytatódhat és folytatódnia kell – ha Oroszország nélkül, akkor Oroszország nélkül”. A kikötői infrastruktúra rombolásával azonban ezt megakadályozhatják az oroszok.

Felpörgetett gazdasági hadviselés: a fentiek mellett Putyin elrendelte a Danone és a Carlsberg oroszországi érdekeltségeinek elkobzását, még mielőtt a tej-, illetve söripari cégek maguk adhatták volna el ezeket. A Financial Times szerint a vagyonelemek Kreml-barát oligarchákhoz kerülhetnek.

Igen, de: az oroszok közben engedtek egyet az európai gázcsapon. Ahogy a Portfolio írja: július első felében a júniusi átlaghoz képest 28 százalékkal nőtt az Európába irányuló vezetékes orosz gázexport. Miután az energetikai zsarolás csődöt mondott, a gyors bevételnövelés lett az orosz prioritás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBesült az energiafegyver, Európa gazdasága sokkal ellenállóbb, mint az oroszEurópa sikeresen reagált a magas energiaárakra gázbeszerzéseinek diverzifikálásával és a megújulók támogatásával, ahol a jövőben így még gyorsabb felfutás várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gabonatermés rekordot döntött, most az ukrán kukorica blokkolásával realizálhatják a hasznotOroszország a nyerészkedő Nyugatot és Ukrajnát vádolva lépett ki a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, de míg az ukrán export bezuhant a háború óta, az orosz kivitel történelmi rekordot döntött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzzal csábították az orosz turistákat, hogy a Krím biztonságos, majd felrobbant a hídAz orosz katonai logisztikát érdemben egyelőre nem érintik a fejlemények, de a Krím fokozatos elvágása komoly fenyegetés az oroszok számára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gabona gazdasági visszaesés háború kikötő orosz gáz orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.