Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 26. 16:49 Világ

Van fontosabb földgáz is az orosznál Kína számára

A héten anélkül utazott haza Kínából az orosz miniszterelnök, hogy sikerült volna előrelépni a Szibéria Ereje 2 nevű gázvezeték megvalósításával kapcsolatban. Erről a kínai elnök márciusi moszkvai látogatásán Vlagyimir Putyin orosz államfő úgy beszélt, mintha már sínen lenne, ám valójában ez közel sincs így, ezzel kapcsolatban nem került be semmi a látogatás hivatalos záró dokumentumába. Márpedig biztos kínai elköteleződés nélkül az oroszok természetesen nem állnak neki megépíteni a vezetéket, amelynek megvalósítása várhatóan legalább öt évet vesz majd igénybe.

A 2019 óta működő Szibéria Ereje vezeték jövőre érheti el maximális kapacitását 38 milliárd köbméterrel (ez pont a négyszerese a tavalyi magyar gázfelhasználásnak), ám orosz szempontból két probléma is van vele. Az egyik, hogy olyan kelet-szibériai mezőket kötött össze a kínai felvevőpiaccal, ahonnan sosem szállítottak Európába, így nincs is kapcsolata az utóbbit ellátó vezetékekkel. Azaz rajta keresztül nem lehet Kínában elhelyezni azt a gázt, amely Európában már nem talál piacra (az Ukrajna elleni háború mellett egyébként főleg a tavalyi orosz gázpiaci döntések miatt).

A másik, ezzel összefüggő probléma, hogy mivel Kína az egyetlen vásárló, alaposan lenyomta az árat, Türkmenisztánból például 30 százalékkal drágábban vásárolnak a kínaiak, mint a Szibéria Erején keresztül. (Amelyen tavaly 15-16 milliárd köbméter áramlott Kínába, az idén ez 22 milliárd köbméter lehet.)

A Financial Times tegnap szakértői véleményeket idézve arról írt, hogy mivel a kínaiak tökéletesen tisztában vannak az oroszok energiapiaci kiszolgáltatottságával a nyugati szankciókat követően, ezért szándékosan elhúzzák a tárgyalásokat, amíg itt is megfelelően alacsony árat alkudnak ki. Az évi 50 milliárd köbméter kapacitásúra tervezett Szibéria Ereje 2 ugyanis már a Jamal-félszigetről vinne gázt Kínába, ez a térség pedig korábban Európa egyik fő ellátó területe volt. Ám míg a sokszereplős európai piacon remekül lehetett manőverezni, akár egymás ellen játszva ki a szereplőket, erre Kínával szemben aligha lesz mód.

Egyébként az 50 milliárd köbméter is csak a harmada-negyede annak, amennyit az Ukrajna lerohanása előtti években a Gazprom Európába szállított. (A grafikonon a kínai szállítások is szerepelnek, de mint a fentiekből kiderül, ez csak az utóbbi pár évben kezdett felfutni.)

Tovább rontja az orosz alkupozíciókat, hogy Kína éppen a közép-ázsiai gázvásárlásának bővítésén dolgozik. Ahogy a Reuters írta, ebben az esetben a dolog pont fordított, a kínai vezetés igyekszik lendületet adni a D-vonal névre keresztelt vezetéknek, amelyet technikai problémák mellett a gáz árával kapcsolatos vita hátráltat. A minapi közép-ázsiai csúcs házigazdájaként Hszi Csin-ping kínai elnök sürgette a vezeték megvalósítását, ami növekvő kínai kompromisszumkészséget jelez.

2014-es számítások szerint a D-vonal 6,7 milliárd dollárba kerülne, és évi 30 milliárd köbméter türkmén gázt juttatna Kínába. Ez közel duplázást jelentene, tavaly ugyanis a meglévő három vezetéken át az ország 30 milliárd köbmétert vásárolt Türkmenisztántól.

A két cikkben megszólaltatott szakértők szerint végül mindkét vezeték megépül majd, mert a kínai iparnak egyre több gázra van szüksége, és a vezetékes szállítás kiszámíthatóbb, mint a tengeri. Ám míg az új türkmén vezetéken már 2028-ban elindulhat a gáz áramlása a várakozások szerint, addig a Szibéria Ereje 2-n csak valamikor a következő évtized első felében. Vagyis ebből az orosz költségvetésnek még nagyon sokáig nem lesz bevétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFél Európa már pereli az oroszokat, de Magyarországon eddig nem volt gond a GazprommalAz elmúlt másfél év azt mutatta meg, hogy a Gazprom nem megbízható szállító, és politikai érdekek miatt több évtizedes renoméját is hajlandó lerombolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozóSzép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több gázt vesz Kína, de ez egyelőre sovány vigasz az oroszok számáraTovább növelték a 2019-ben üzembe helyezett Szibéria Ereje gázvezeték kapacitását, így az már elérte a napi 61 millió köbmétert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gázvezeték Kína Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Mészáros R. Tamás
2024. október 10. 04:40 Közélet, Világ

Kína egyik uniós hídfőállása lett Magyarország, de ki fog ebből hasznot húzni?

A magyarhoz hasonló stratégiák eddig nem sok haszonnal, cserébe viszont jelentős kockázatokkal jártak.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Még csak ezerhez közelít idén a támogatással telepített háztartási napelemek száma, a piac beszűkült, döntően a még korábbról átnyúló megrendelésekből él.