Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 10:22 Vállalat

Egy kiszivárgott dokumentum szerint Szerbiában terjeszkedne az MVM, a helyi minisztérium tagadja

Tagadja a szerb energetikai minisztérium, hogy a Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivrede Srbije – EPS) közös vállalat létrehozását tervezné az MVM Zrt.-vel, amelybe 11 EPS-hez tartozó vízerőművet is kiszerveznének.

  • A tárca egy ellenzéki képviselő által publikált dokumentumra reagált, ami alapján az állami tulajdonban lévő áramszolgáltató cég felügyelőbizottsági ülésén egy ilyen tervet mutattak be.

Számokban: Helyi sajtóértesülések szerint az MVM 600 millió euróval szállt volna be a cégbe, de a tervet az ülésen elvetették.

Reakciók: Van ráció az ilyesfajta együttműködésekben, de az ár erősen alulértékeltnek tűnik a Deloitte Serbia partnere szerint.

  • Nem példa nélküli, hogy az EPS közös céget hoz létre szomszédos országok energiacégeivel, egy boszniai vízerőművet például egy helyi céggel közösen üzemeltetnek – jegyezte meg Željko Marković a Balkan Green Energy Newsnak nyilatkozva.

Előzmények: Az MVM tavaly szerzett kisebbségi részesedést Szerbia vezető energetikai kivitelezőjének (Maneks) két vállalatában, és ennek bejelentésekor jövőbeli közös projektekről is volt szó.

  • A cég korábbi elnök-vezérigazgatója több interjúban is regionális terjeszkedési célokról beszélt, Szerbiát Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária felé nyíló kapunak nevezve.

Felülnézet: Az MVM külföldi piacain 2021-ben 17 százalékos kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményének (EBITDA) 25 százalékra emelését tűzte ki 2025-ig.

Igen, de: Miközben az állami cég terjeszkedésre költene, évről-évre több száz milliárdos vesztesége keletkezik a rezsicsökkentés miatt. 2021-ben emiatt például 208 milliárd forintnyi közpénzből emelték az állami cég alaptőkéjét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán szerb szövetségesének súlyos maffiamódszereire világít rá egy embereket daráló bűnszervezet pereLehallgatások és fényképek is azt mutatják, hogy egy brutális, több tucat gyilkosságot elkövető bűnbanda Vucic elnök kérésére jött létre, és az ő érdekeit szolgálta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA stadion lett Magyarország legújabb exporttermékeNéhány héten belül a második komolyabb régiós stadionfejlesztés környékén tűnnek fel magyar cégek. Ez lehet az egyik kitörési pont a kormányközeli építőipari vállalatoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit ér Szerbia fehér aranya?Mekkora környezetkárosítás vállalható be több ezer munkahelyért, a gazdaság fellendítéséért? A kérdésre egyelőre nincs egyértelmű válasz Szerbiában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat mvm Szerbia vízerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.