Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 22. 09:33 Világ

Újabb tabu dőlt meg, nyugati vadászgépek érkeznek Ukrajnába

Újabb fegyverszállítási tabu dőlt meg a hétvégén, miután a hét fejlett demokráciát tömörítő G7-csoport találkozóján lényegében megígérték Ukrajnának, hogy nyugati vadászgépeket, köztük F-16-osokat fog kapni.

  • A háromnapos találkozó Japánban főleg az ukrajnai háborúról szólt, és Zelenszkij ukrán elnök mellett többek között Narenda Modi indiai és Lula brazil elnök is részt vett rajta.

Részletek: az USA valószínűleg közvetlenül nem fog vadászgépeket átadni Ukrajnának, hanem majd szövetségeseivel közösen dönt arról a pilóták kiképzése után, hogy mikor, ki, hány darab és pontosan milyen gépet biztosít nekik.

  • A képzés több hónapot fog igénybe venni, így a közeljövőben ez nem jelent változást a háború menetében. Az USA korábban 1,5 évre becsülte a képzést és a gépek átadását, de az ukránok bíznak abban, hogy ezt fel lehet gyorsítani.
  • Több nyugati ország, például Dánia vagy Hollandia mostanában cserélik le F-16-osaikat fejlettebb F-35-ösökre, így elképzelhető, hogy tőlük érkezhetnének Ukrajnába a vadászgépek.

Miért fontos ez? Ukrajna korábban hónapokon át lobbizott amerikai gyártású harci repülőkért, de az amerikai kormányzat mostanáig vonakodott ettől. A gépek érkezése megerősíti az ukrán légvédelmi képességeket, illetve új lehetőségeket nyit meg a nyugatról kapott, a földi csapatokat támadó fegyverek bevetésére is.

  • Zelenszkij történelminek nevezte a vadászgépekről szóló döntést, amely szerinte nagy erősítést fog jelenteni az ukrán hadseregnek.
  • Eddig csak Szlovákia és Lengyelország küldött vadászgépeket Ukrajnának, szovjet gyártású MiG-29-eseket idén tavasszal.

Tágabb kontextus: az USA és nyugati szövetségesei egymás után kezdték el olyan fegyverzeti csoportokkal támogatni Ukrajnát, amelyeket korábban kizártak az eszkalációtól tartva. Ilyenek voltak a Herszon felszabadítását megalapozó HIMARS-ok, a nyugati gyártású páncélosok, köztük a Leopard 2-es tankok.

Mindeközben fordulatos volt a hétvége a bahmuti harctéren, legalábbis nyilatkozatokban. Előbb a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin jelentette be, hogy elfoglalták a várost, majd az ukrán vezetés ezt cáfolta, bár feltehetőleg már csak néhány háztömböt ellenőrizhet Ukrajna.

  • Ezzel párhuzamosan azt közölte az ukrán hadvezetés, hogy az oroszok „elvesztették a város körüli domináns magasságok egy részét”, és az ukránok félig körbezárták Bahmutot. Prigozsin pedig bejelentette, hogy május végéig a Wagner kivonul Bahmutból, és helyüket a reguláris haderő veszi át.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFrancia vadászgépeket kap Ukrajna?Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrületesen nagy hibából próbál talpra állni az orosz hadsereg, nem lesz könnyűA hadvezetés tavaly nyáron a kiképzőegységek egy részét is Ukrajnába küldte, hátországbeli hiányuk folyamatosan rontja az orosz hadsereg teljesítményét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ F-16 G7-csoport orosz-ukrán háború Ukrajna vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.