Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 28. 12:03 Világ

Francia vadászgépeket kap Ukrajna?

Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat. A hírfolyam a Le Figaro múlt heti cikkével kezdődött, amely szerint 30 főnyi ukrán személyzet kapott titokban kiképzést a típusra Franciaországban az utóbbi másfél hónapban.

A francia védelmi minisztérium nem cáfolta az értesülést, de reagálása szerint pilóták kiképzése még nem kezdődött el, hanem „légi katonai személyzeté”, amely kizárásos alapon leginkább a földi kiszolgáló műszaki személyzet tagjait jelentheti. Az ukrán légierő szóvivőjének reakciója lényegében ugyanazt tartalmazta, mint a francia védelmi minisztériumé.

A Le Figaro cikke szerint, ha megszületik a politikai döntés, akkor Franciaország tucatnyi Mirage 2000-est adhat át Ukrajnának. Egy friss hír szerint azonban lehet, hogy ennél akár lényegesen többet is: a francia Intelligence Online arról írt, hogy ukrán remények szerint legalább 40 darab Mirage 2000-est kaphatnak korábban külföldre eladott gépek visszavásárlása után Franciaországtól. A portál szerint Indonézia, Görögország és az Egyesült Arab Emírségek jöhet szóba.

Különösen az utóbbi, a cikkben szereplő altípus, a Mirage 2000-9 ugyanis egy olyan exportváltozat, amelyet ebben a formában kizárólag az öböl menti országnak értékesített a gyártó, összesen 62 darabot. (Ebből 32 volt újonnan gyártott, 30 pedig egy korábban szállított alváltozat korszerűsítése a fejlettebb szintre.) Ebből a flottából tehát kijöhetne a 40 darab, még akkor is, ha például egy jemeni bevetés során elvesztett egyet az arab ország légiereje.

Ahogy egy az eseményeket követő bolgár szakportál megjegyzi, egy meglehetősen elavult típusról van szó, ám pont ezért van jó esélye annak, hogy Ukrajna megkaphatja.

Ezzel törne meg ugyanis a nyugati gyártású vadászgépek Ukrajnába kerülésének tabuja,

és a fegyverszállítások eddigi mintázata alapján valószínűbb jelölt erre egy olyan típus, amely nem növeli radikálisan az ukrán képességeket. (Valamint nem gyengíti a nyugati országok saját légierejét.) Ezzel ugyanis minimalizálható az eszkalációs veszély, vagyis az, hogy az oroszok valamilyen aránytalanul súlyos válaszlépésre ragadtatnák magukat.

Az érem másik oldala persze az, hogy érdemben valószínűleg nem változna meg a háború menete a Mirage 2000-ek átadásától. Igaz, a típusnak elég masszív földi támadó képessége van, amely azért okozhatna nehézségeket az orosz csapatoknak. Másrészt viszont az orosz légvédelemnek és vadászgépeknek jó eséllyel nem lenne nagyobb feladat lelőni, mint az ukrán légierő jelenlegi, szovjet eredetű gépeit.

Kifejezetten légi harcra valószínűleg csak akkor használnák az ukránok a Mirage 2000-eseket, ha a csomagban kapnának olyan levegő-levegő rakétákat is, amelyek képességei érdemben felülmúlják a jelenlegi állományukat. (Ez nem túl magas szint.) Ám még enélkül is növelné a lehetőségeiket, hogy nagyobb gépállománnyal gazdálkodhatnak, kevésbé fenyegetné őket a felmorzsolás. (Ebből a szempontból fontos igazán a lengyel és szlovák MiG-29-es átadása is.)

Persze lényeges a feltételes mód: döntés még valószínűleg nem született, és ha ez meg is történik, akkor is szükség lesz ukrán pilóták átképzésére a típusra, ami azért minimum pár hónapot igénybe vesz majd. Kivéve akkor, ha titokban már ez is elkezdődött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnereNehezen született meg a politikai döntés, de a Rheinmetall most már gőzerővel dolgozik a raktárakból előszedett harckocsik használható állapotba hozásán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás EurópábanSokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyesült Arab Emírségek Franciaország légi csapások légiharc orosz-ukrán háború Ukrajna vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pletser Tamás
2023. június 2. 17:01 Vállalat, Világ

Nem egyértelműen jó hír Magyarországnak a gázár összeomlása, mi lesz a legfontosabb vezetékünkkel?

Újra szerződés szerint jön az orosz gáz Európába, de az árcsökkenéshez hozzájárult az európai ipar recessziója is.

Nagy Zsolt
2023. május 31. 17:02 Világ

A rendszámcsere óta izzik a magyar katonákat megégető tűz parazsa, de a szerb elnöknek jókor jött a koszovói konfliktus

A közvetlen előzmények csak néhány hónapra nyúlnak vissza, de ezek több évtizedes konfliktusra és több évszázados ellentétre rakódtak rá. Mit lép a hadsereget készenlétbe helyező Vucic?

Pálos Máté
2023. május 31. 09:26 Közélet, Világ

Példa nélküli lenne, ha elvennék Magyarországtól az uniós elnökséget

Jogi kötőereje nem lesz a holnap várható európai parlamenti határozatnak, de következménye ettől még lehet.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.