Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 28. 12:03 Világ

Francia vadászgépeket kap Ukrajna?

Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat. A hírfolyam a Le Figaro múlt heti cikkével kezdődött, amely szerint 30 főnyi ukrán személyzet kapott titokban kiképzést a típusra Franciaországban az utóbbi másfél hónapban.

A francia védelmi minisztérium nem cáfolta az értesülést, de reagálása szerint pilóták kiképzése még nem kezdődött el, hanem „légi katonai személyzeté”, amely kizárásos alapon leginkább a földi kiszolgáló műszaki személyzet tagjait jelentheti. Az ukrán légierő szóvivőjének reakciója lényegében ugyanazt tartalmazta, mint a francia védelmi minisztériumé.

A Le Figaro cikke szerint, ha megszületik a politikai döntés, akkor Franciaország tucatnyi Mirage 2000-est adhat át Ukrajnának. Egy friss hír szerint azonban lehet, hogy ennél akár lényegesen többet is: a francia Intelligence Online arról írt, hogy ukrán remények szerint legalább 40 darab Mirage 2000-est kaphatnak korábban külföldre eladott gépek visszavásárlása után Franciaországtól. A portál szerint Indonézia, Görögország és az Egyesült Arab Emírségek jöhet szóba.

Különösen az utóbbi, a cikkben szereplő altípus, a Mirage 2000-9 ugyanis egy olyan exportváltozat, amelyet ebben a formában kizárólag az öböl menti országnak értékesített a gyártó, összesen 62 darabot. (Ebből 32 volt újonnan gyártott, 30 pedig egy korábban szállított alváltozat korszerűsítése a fejlettebb szintre.) Ebből a flottából tehát kijöhetne a 40 darab, még akkor is, ha például egy jemeni bevetés során elvesztett egyet az arab ország légiereje.

Ahogy egy az eseményeket követő bolgár szakportál megjegyzi, egy meglehetősen elavult típusról van szó, ám pont ezért van jó esélye annak, hogy Ukrajna megkaphatja.

Ezzel törne meg ugyanis a nyugati gyártású vadászgépek Ukrajnába kerülésének tabuja,

és a fegyverszállítások eddigi mintázata alapján valószínűbb jelölt erre egy olyan típus, amely nem növeli radikálisan az ukrán képességeket. (Valamint nem gyengíti a nyugati országok saját légierejét.) Ezzel ugyanis minimalizálható az eszkalációs veszély, vagyis az, hogy az oroszok valamilyen aránytalanul súlyos válaszlépésre ragadtatnák magukat.

Az érem másik oldala persze az, hogy érdemben valószínűleg nem változna meg a háború menete a Mirage 2000-ek átadásától. Igaz, a típusnak elég masszív földi támadó képessége van, amely azért okozhatna nehézségeket az orosz csapatoknak. Másrészt viszont az orosz légvédelemnek és vadászgépeknek jó eséllyel nem lenne nagyobb feladat lelőni, mint az ukrán légierő jelenlegi, szovjet eredetű gépeit.

Kifejezetten légi harcra valószínűleg csak akkor használnák az ukránok a Mirage 2000-eseket, ha a csomagban kapnának olyan levegő-levegő rakétákat is, amelyek képességei érdemben felülmúlják a jelenlegi állományukat. (Ez nem túl magas szint.) Ám még enélkül is növelné a lehetőségeiket, hogy nagyobb gépállománnyal gazdálkodhatnak, kevésbé fenyegetné őket a felmorzsolás. (Ebből a szempontból fontos igazán a lengyel és szlovák MiG-29-es átadása is.)

Persze lényeges a feltételes mód: döntés még valószínűleg nem született, és ha ez meg is történik, akkor is szükség lesz ukrán pilóták átképzésére a típusra, ami azért minimum pár hónapot igénybe vesz majd. Kivéve akkor, ha titokban már ez is elkezdődött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnereNehezen született meg a politikai döntés, de a Rheinmetall most már gőzerővel dolgozik a raktárakból előszedett harckocsik használható állapotba hozásán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás EurópábanSokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyesült Arab Emírségek Franciaország légi csapások légiharc orosz-ukrán háború Ukrajna vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.