Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 28. 12:03 Világ

Francia vadászgépeket kap Ukrajna?

Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat. A hírfolyam a Le Figaro múlt heti cikkével kezdődött, amely szerint 30 főnyi ukrán személyzet kapott titokban kiképzést a típusra Franciaországban az utóbbi másfél hónapban.

A francia védelmi minisztérium nem cáfolta az értesülést, de reagálása szerint pilóták kiképzése még nem kezdődött el, hanem „légi katonai személyzeté”, amely kizárásos alapon leginkább a földi kiszolgáló műszaki személyzet tagjait jelentheti. Az ukrán légierő szóvivőjének reakciója lényegében ugyanazt tartalmazta, mint a francia védelmi minisztériumé.

A Le Figaro cikke szerint, ha megszületik a politikai döntés, akkor Franciaország tucatnyi Mirage 2000-est adhat át Ukrajnának. Egy friss hír szerint azonban lehet, hogy ennél akár lényegesen többet is: a francia Intelligence Online arról írt, hogy ukrán remények szerint legalább 40 darab Mirage 2000-est kaphatnak korábban külföldre eladott gépek visszavásárlása után Franciaországtól. A portál szerint Indonézia, Görögország és az Egyesült Arab Emírségek jöhet szóba.

Különösen az utóbbi, a cikkben szereplő altípus, a Mirage 2000-9 ugyanis egy olyan exportváltozat, amelyet ebben a formában kizárólag az öböl menti országnak értékesített a gyártó, összesen 62 darabot. (Ebből 32 volt újonnan gyártott, 30 pedig egy korábban szállított alváltozat korszerűsítése a fejlettebb szintre.) Ebből a flottából tehát kijöhetne a 40 darab, még akkor is, ha például egy jemeni bevetés során elvesztett egyet az arab ország légiereje.

Ahogy egy az eseményeket követő bolgár szakportál megjegyzi, egy meglehetősen elavult típusról van szó, ám pont ezért van jó esélye annak, hogy Ukrajna megkaphatja.

Ezzel törne meg ugyanis a nyugati gyártású vadászgépek Ukrajnába kerülésének tabuja,

és a fegyverszállítások eddigi mintázata alapján valószínűbb jelölt erre egy olyan típus, amely nem növeli radikálisan az ukrán képességeket. (Valamint nem gyengíti a nyugati országok saját légierejét.) Ezzel ugyanis minimalizálható az eszkalációs veszély, vagyis az, hogy az oroszok valamilyen aránytalanul súlyos válaszlépésre ragadtatnák magukat.

Az érem másik oldala persze az, hogy érdemben valószínűleg nem változna meg a háború menete a Mirage 2000-ek átadásától. Igaz, a típusnak elég masszív földi támadó képessége van, amely azért okozhatna nehézségeket az orosz csapatoknak. Másrészt viszont az orosz légvédelemnek és vadászgépeknek jó eséllyel nem lenne nagyobb feladat lelőni, mint az ukrán légierő jelenlegi, szovjet eredetű gépeit.

Kifejezetten légi harcra valószínűleg csak akkor használnák az ukránok a Mirage 2000-eseket, ha a csomagban kapnának olyan levegő-levegő rakétákat is, amelyek képességei érdemben felülmúlják a jelenlegi állományukat. (Ez nem túl magas szint.) Ám még enélkül is növelné a lehetőségeiket, hogy nagyobb gépállománnyal gazdálkodhatnak, kevésbé fenyegetné őket a felmorzsolás. (Ebből a szempontból fontos igazán a lengyel és szlovák MiG-29-es átadása is.)

Persze lényeges a feltételes mód: döntés még valószínűleg nem született, és ha ez meg is történik, akkor is szükség lesz ukrán pilóták átképzésére a típusra, ami azért minimum pár hónapot igénybe vesz majd. Kivéve akkor, ha titokban már ez is elkezdődött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnereNehezen született meg a politikai döntés, de a Rheinmetall most már gőzerővel dolgozik a raktárakból előszedett harckocsik használható állapotba hozásán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás EurópábanSokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyesült Arab Emírségek Franciaország légi csapások légiharc orosz-ukrán háború Ukrajna vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 09:03 Világ

A magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen Svédországban

Bevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Fontos

Fabók Bálint
2023. október 2. 15:03 Adat

Karikó Katalin az első nő, aki kelet-európai állampolgárként tudományos Nobel-díjat kapott

Eddig mindössze három kelet-európai származású nő nyert tudományos Nobelt, közülük Karikó az első, aki megtartotta eredeti állampolgárságát.

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 13:39 Élet

„Anyukám mindig meghallgatta a rádióban, hogy ki kapta a Nobel-díjat. Hát most összejött” – mondta Karikó Katalin díja után a G7-nek

A nemzetközi tudományosságban is egészen ritka, hogy az átütő alkalmazási eredmények után alig három évvel valakit a világ legnagyobb tudományos elismerésében részesítsenek.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2023. október 2. 04:34 Közélet

Sokkal jobban keres, aki tovább tanul – még több diplomás kellene, mégis felrobbant az iskolaelhagyók aránya

Az érettségi, a szakképesítés és a főiskolai diploma is jelentős bértöbbletet hoz a munkaerőpiacon, a kormány a tankötelezettség leszállításával mégis több ezer fiatalt engedett ki 8 általánossal az oktatási rendszerből.