Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 6. 12:59 Világ

Nőtt az ukrajnai háború diplomáciai rendezésének esélye az elmúlt napokban

Kijev hajlandó Moszkvával tárgyalni a Krím jövőjéről, ha az ukrán hadsereg eléri az oroszok által megszállt félsziget határát – mondta Volodimir Zelenszkij elnök egyik vezető tanácsadója a Financial Timesnak.

Miért fontos? Andrij Szibiha, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetőjének nyilatkozata az első olyan megnyilvánulás ukrán részről a Kremllel tavasszal megszakított béketárgyalások óta, ami az ukrán fél nyitottságát fejezi ki a béketárgyalások újrakezdése iránt.

  • Ha teljesítik a stratégiai céljaikat a hadszíntéren, nyitottak a diplomáciai megoldásra, de Szibiha hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy kizárnák a Krím felszabadításának lehetőségét katonai eszközökkel.

Felülnézet: a nyilatkozat megkönnyebbülést jelenthet azoknak a nyugati vezetőknek, akik nem hiszik, hogy az ukrán hadsereg képes lenne a Krím visszaszerzésére, és aggódnak amiatt, hogy a Krím megtámadása a konfliktus nukleáris fegyverek bevetésével együtt járó eszkalációjához vezetne.

Előzmények: Zelenszkij többször is beszélt arról, hogy Ukrajna célja az összes orosz megszállás alatt álló terület visszaszerzése, beleértve a Krím-félszigetet is, amit Oroszország 2014 februárjában szállt meg, majd annektált.

  • Tavaly májusban viszont azt is mondta, hogy Ukrajna nyitott lenne egy békemegállapodásra, ha az orosz hadsereg visszavonulna a megszállt kelet-ukrajnai területekről, és arra is utalt, hogy így a Krím kérdését később diplomáciai úton rendezhetnék.

A potenciális diplomáciai rendezés szempontjából az is fontos fejlemény, amit Fu Cong, Kína európai uniós diplomáciai testületének vezetője mondott egy interjúban a New York Times-nak.

  • Kína nem ismeri el a megszállt megyék elcsatolását, és a Krímét sem – mondta Fu a lapnak a francia elnök és az Európai Bizottság elnökének kínai látogatását megelőzően.
  • Csütörtökön Macron Pekingben arra kérte a kínai elnököt, hogy “térítse észhez Oroszországot, és segítsen a feleket tárgyalóasztalhoz ültetni”.

Igen, de: a Krím elengedését nehéz lenne átvinni az ukrán belpolitikában. Egy friss felmérés szerint az ukránok 87 százaléka elfogadhatatlannak tart bármilyen területi engedményt a béke elérése érdekében, és 64 százalékuk még akkor is vissza akarja szerezni a Krímet, ha ez a háború elhúzásához vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozóSzép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaságA tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ béketárgyalások diplomácia Kína krím orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.