Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

Hétfőn először tett látogatást Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában az ukrajnai orosz invázió kezdete óta.

A látogatást megelőzően a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, aki a hír megjelenését követően látogatást tett a megszállás alatt álló kelet-ukrajnai Mariupolban.

Miért fontos? Hszi látogatása erős diplomáciai gesztus, ami biztosítja Oroszországot a legfontosabb nemzetközi szövetségese támogatásáról a fokozódó nyugati nyomás közepette. A szankciók miatt Kína olajimportőrként és bizonyos technológiák exportőreként is Oroszország egyik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált.

  • Arról a kínai béketervről is szó lehet a találkozón, amelyet február végén mutattak be, és amit nyugaton szkeptikusan fogadtak. 
  • Az orosz és ukrán álláspontok távolsága miatt kicsi az esélye, hogy ez alapján rendezzék a konfliktust, de Kína a szaúdi-iráni kiegyezés tető alá hozásával rákapcsolt a globális diplomáciai jelentőségének növelésére.

A kínai-amerikai kapcsolatok további romlását kockáztatja Hszi a látogatással, amelyek különösen ellenségessé váltak, mióta az USA február elején lelőtt egy kínai kémballont. Emiatt halasztották el az amerikai külügyminiszter kínai útját, és a Wall Street Journal értesülései szerint Hszi moszkvai útja tovább bonyolítja ennek az útnak a szervezését.

  • Kínának úgy kell egyensúlyoznia, hogy közben ne nagyon haragítsa magára az európai országokat sem, amelyekre kereskedelmi partnerként támaszkodna a zéró Covid után várt gazdasági fellendülés érdekében.

Az egyensúlyozás része lehet, hogy lapértesülések szerint a látogatást követően Hszi az invázió kezdete óta először felveszi a kapcsolatot Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezzel az lehet a szándéka, hogy Kínát mediátorként pozicionálja, és ellensúlyozza az orosz barátság diplomáciai költségeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSötétben tapogatózva nehéz elkerülni az új háborúkatAz ellenfél szándékának azonosítása a külpolitika alapvető eleme, mégis erősen vitatott és homályos alapokon nyugszik, ami az ukrajnai orosz inváziótól a kínai-amerikai feszültségekig komoly félreértéseket okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ béke gazdaság háború Kína Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.