Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 14. 19:17 Világ

Váratlan békülés forgatja fel az erőviszonyokat a Közel-Keleten

Irán és Szaúd-Arábia pénteken váratlanul bejelentette, hogy hét év ellenségeskedés után helyreállítja a diplomáciai kapcsolatait. Ez alapjaiban forgatja fel a közel-keleti erőviszonyokat.

  • A felek között a volt kínai külügyminiszter, Vang Ji közvetített, és a megegyezést is Pekingben jelentették be.

Miért fontos ez? Hatalmas diplomáciai siker ez Kína számára, ami eddig ennyire közvetlen szerepet nem vállalt a térség konfliktusaiban. A kínai szerepvállalás egyben az Egyesült Államok közel-keleti befolyásának csökkenését is jelenti.

Előzmények: Bár Szaúd-Arábia csak 2016-ban szakította meg a kapcsolatait Iránnal, miután iráni tüntetők megrohamozták a teheráni szaúdi nagykövetséget, a két ország viszonya már ezt megelőzően is, évtizedek óta konfliktusos volt.

  • Számos közel-keleti konfliktusba avatkoztak be a 2010-es években az egymással harcban álló feleket támogatva, egymással közvetett konfliktusba kerülve Libanonban, Jemenben, Irakban és Szíriában is.

A szaúdiak Iránt vádolták meg 2019-ben az olajipari létesítményeik elleni rakétatámadásokért, az Iránnal szövetséges hútik pedig szintén hajtottak végre határokon átnyúló drón- és rakétatámadásokat Szaúd-Arábiában.

Szaúd-Arábia szempontjából a legfontosabb következmény a jemeni konfliktus további enyhülése, és az USA-val szembeni mozgásterük bővülése lehet, de a megegyezés arra is lehetőséget ad, hogy a gazdaságukra fókuszáljanak.

  • Irán szempontjából a legfontosabb cél a diplomáciai elszigetelődésből kitörni, ami tavaly ősszel a tüntetések leverése után még a korábbi szinthez képest is fokozódott.

Az USA mellett a másik nagy vesztes Izraelaminek az egyik fő külpolitikai célja a régióban Irán elszigetelése.

Mi várható? Két hónapon belül újranyitják a nagykövetségeiket egymás területén, és tervben van egy külügyminiszteri találkozó a megegyezés további részleteinek kidolgozása céljából.

Ez az összefoglaló a hírlevelünkben, a G7 Reggelben jelent meg, ahol több egyéb, kizárólag ott olvasható tartalom is található. Itt lehet rá feliratkozni

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMotoros munkásőrök és síita mártírok: a forrongó Irán belülrőlMilyen forgatókönyvet követnek az iráni tüntetések, és mi a lehetséges kifutásuk? Sajó Tamás, az utazó művészettörténész-blogger a G7 Podcast vendége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ diplomácia Irán Izrael Kína Közel-Kelet Szaúd-Arábia usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 09:03 Világ

A magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen Svédországban

Bevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Fontos

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.