Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 14. 19:17 Világ

Váratlan békülés forgatja fel az erőviszonyokat a Közel-Keleten

Irán és Szaúd-Arábia pénteken váratlanul bejelentette, hogy hét év ellenségeskedés után helyreállítja a diplomáciai kapcsolatait. Ez alapjaiban forgatja fel a közel-keleti erőviszonyokat.

  • A felek között a volt kínai külügyminiszter, Vang Ji közvetített, és a megegyezést is Pekingben jelentették be.

Miért fontos ez? Hatalmas diplomáciai siker ez Kína számára, ami eddig ennyire közvetlen szerepet nem vállalt a térség konfliktusaiban. A kínai szerepvállalás egyben az Egyesült Államok közel-keleti befolyásának csökkenését is jelenti.

Előzmények: Bár Szaúd-Arábia csak 2016-ban szakította meg a kapcsolatait Iránnal, miután iráni tüntetők megrohamozták a teheráni szaúdi nagykövetséget, a két ország viszonya már ezt megelőzően is, évtizedek óta konfliktusos volt.

  • Számos közel-keleti konfliktusba avatkoztak be a 2010-es években az egymással harcban álló feleket támogatva, egymással közvetett konfliktusba kerülve Libanonban, Jemenben, Irakban és Szíriában is.

A szaúdiak Iránt vádolták meg 2019-ben az olajipari létesítményeik elleni rakétatámadásokért, az Iránnal szövetséges hútik pedig szintén hajtottak végre határokon átnyúló drón- és rakétatámadásokat Szaúd-Arábiában.

Szaúd-Arábia szempontjából a legfontosabb következmény a jemeni konfliktus további enyhülése, és az USA-val szembeni mozgásterük bővülése lehet, de a megegyezés arra is lehetőséget ad, hogy a gazdaságukra fókuszáljanak.

  • Irán szempontjából a legfontosabb cél a diplomáciai elszigetelődésből kitörni, ami tavaly ősszel a tüntetések leverése után még a korábbi szinthez képest is fokozódott.

Az USA mellett a másik nagy vesztes Izraelaminek az egyik fő külpolitikai célja a régióban Irán elszigetelése.

Mi várható? Két hónapon belül újranyitják a nagykövetségeiket egymás területén, és tervben van egy külügyminiszteri találkozó a megegyezés további részleteinek kidolgozása céljából.

Ez az összefoglaló a hírlevelünkben, a G7 Reggelben jelent meg, ahol több egyéb, kizárólag ott olvasható tartalom is található. Itt lehet rá feliratkozni

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMotoros munkásőrök és síita mártírok: a forrongó Irán belülrőlMilyen forgatókönyvet követnek az iráni tüntetések, és mi a lehetséges kifutásuk? Sajó Tamás, az utazó művészettörténész-blogger a G7 Podcast vendége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ diplomácia Irán Izrael Kína Közel-Kelet Szaúd-Arábia usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.