Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 14. 19:17 Világ

Váratlan békülés forgatja fel az erőviszonyokat a Közel-Keleten

Irán és Szaúd-Arábia pénteken váratlanul bejelentette, hogy hét év ellenségeskedés után helyreállítja a diplomáciai kapcsolatait. Ez alapjaiban forgatja fel a közel-keleti erőviszonyokat.

  • A felek között a volt kínai külügyminiszter, Vang Ji közvetített, és a megegyezést is Pekingben jelentették be.

Miért fontos ez? Hatalmas diplomáciai siker ez Kína számára, ami eddig ennyire közvetlen szerepet nem vállalt a térség konfliktusaiban. A kínai szerepvállalás egyben az Egyesült Államok közel-keleti befolyásának csökkenését is jelenti.

Előzmények: Bár Szaúd-Arábia csak 2016-ban szakította meg a kapcsolatait Iránnal, miután iráni tüntetők megrohamozták a teheráni szaúdi nagykövetséget, a két ország viszonya már ezt megelőzően is, évtizedek óta konfliktusos volt.

  • Számos közel-keleti konfliktusba avatkoztak be a 2010-es években az egymással harcban álló feleket támogatva, egymással közvetett konfliktusba kerülve Libanonban, Jemenben, Irakban és Szíriában is.

A szaúdiak Iránt vádolták meg 2019-ben az olajipari létesítményeik elleni rakétatámadásokért, az Iránnal szövetséges hútik pedig szintén hajtottak végre határokon átnyúló drón- és rakétatámadásokat Szaúd-Arábiában.

Szaúd-Arábia szempontjából a legfontosabb következmény a jemeni konfliktus további enyhülése, és az USA-val szembeni mozgásterük bővülése lehet, de a megegyezés arra is lehetőséget ad, hogy a gazdaságukra fókuszáljanak.

  • Irán szempontjából a legfontosabb cél a diplomáciai elszigetelődésből kitörni, ami tavaly ősszel a tüntetések leverése után még a korábbi szinthez képest is fokozódott.

Az USA mellett a másik nagy vesztes Izraelaminek az egyik fő külpolitikai célja a régióban Irán elszigetelése.

Mi várható? Két hónapon belül újranyitják a nagykövetségeiket egymás területén, és tervben van egy külügyminiszteri találkozó a megegyezés további részleteinek kidolgozása céljából.

Ez az összefoglaló a hírlevelünkben, a G7 Reggelben jelent meg, ahol több egyéb, kizárólag ott olvasható tartalom is található. Itt lehet rá feliratkozni

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMotoros munkásőrök és síita mártírok: a forrongó Irán belülrőlMilyen forgatókönyvet követnek az iráni tüntetések, és mi a lehetséges kifutásuk? Sajó Tamás, az utazó művészettörténész-blogger a G7 Podcast vendége.

Világ diplomácia Irán Izrael Kína Közel-Kelet Szaúd-Arábia usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.