Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 2. 17:33 Adat

Tokaj, Gyula, Pécs és Budapest környékén már több volt a turista tavaly, mint a járvány előtt

Jó évet zárt tavaly a járvány által megtépázott magyar turizmus. Az év egészében összesen 45 százalékkal nőtt a forgalom az eltöltött vendégéjszakák alapján 2021-hez képest, a szálláshelyek árbevétele pedig még ennél is nagyobb mértékben, több mint kétharmadával nőtt a KSH friss adatai szerint.

Visszatérő külföldiek: a statisztikai hivatal adatközlésének legérdekesebb részlete a külföldi és belföldi vendégéjszakákra vonatkozó adat. Eszerint a belföldi vendégek 18, a külföldiek 106 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. A járvány miatt elhalasztott külföldi utazásokat tehát elkezdték bepótolni.

Egyenletesebb forgalom: ahogy az alábbi ábrán is látszik, lezárások híján 2022-ben jóval kisebb kiugrások voltak az évközi forgalomban, mint 2021-ben. Több magyar ment külföldre nyaralni, viszont több külföldi jött ide főszezonban, mint 2021 nyarán.

Kieső oroszok és kínaiak: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján egyes küldő országokból többszörösére nőtt a forgalom 2021-hez képest (USA, Egyesült Királyság, Spanyolország), más nagy küldő országokból viszont még mindig kevesen jönnek (Kína, Oroszország, más amerikai országok).

A legnépszerűbb régiók: Az NTAK adatai alapján a teljes magyar turisztikai forgalom már csak 5 százalékkal maradt el a 2019-es szinttől. Több turisztikai térség forgalma viszont már meghaladta a járvány előtt utolsó év, 2019 forgalmát. Ide tartozik Tokaj és Nyíregyháza (30 százalék), Gyula és térsége (8) Pécs–Villány (6) és Budapest környéke is (5). 

Mi lesz idén? Ha a külső körülmények nem változnak, akkor 2023-ban a magyar turizmus forgalma meghaladhatja a 40 millió vendégéjszakát. A 2019-es „bezzegév” rekordjának beállítása sem lehetetlen Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezdtek fellélegezni, de a magas infláció mindent boríthat a magyar turizmusbanA külföldiek visszatérése üzletileg is nagyon jó hónapokat hozott néhány magyar turisztikai szegmensben, de az infláció miatt most itt is újra nagy a bizonytalanság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatértek a turisták, de óvatosabban költenekAz utasszámok egyre szebbek, de sokan közelebbi úti célt választanak, és a költéseikre is jobban odafigyelnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat belföldi turizmus járvány külföldi turisták turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.