Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 1. 11:37 Világ

Egyre látványosabban alakul hadigazdasággá Oroszország

Az Ukrajna lerohanását követő nemzetközi szankciók erejét a háborús kiadásokkal tudja csak ellensúlyozni az orosz ipar, amelynek teljesítménye nagyjából szinten maradt tavaly, mintegy 0,7 százalékkal csökkenhetett – írja a Bloomberg még a hivatalos adatok közzététele előtt. Az ipari termelés eredménye valamelyest ellensúlyozni tudta a többi szektorban bekövetkezett visszaesést, a teljes orosz gazdaság körülbelül két százalékkal esett vissza 2022-ben.

Az állami kiadások felpörgetését jelentős részben az tette lehetővé, hogy az energiaexportra nem vonatkozott érdemi korlátozás egészen év végéig. A drasztikusan megugró energiaárak pedig jelentős mértékben kompenzálni tudták a szankciók okozta károkat az állam költésén keresztül.

A Bloomberg Economics szakértői szerint idén 2 százalékos növekedést fog elkönyvelni az orosz ipar a háborús kiadások miatt,

de az életkörülmények tovább romlanak majd, és a fogyasztás stagnál. 

A tavaly felpörgő szektorok mindegyike valamilyen módon kapcsolódik a háborúhoz, illetve az import kényszerű kiváltásához. A hivatalos orosz statisztika szerint 2022 első 11 hónapjában

  • a gyógyszeripar ment a legjobban, 14,3 százalékos növekedéssel;
  • a nyomdaipar 9,6 százalékkal nőtt;
  • a fémipari termékek – amelyek közé a fegyverek és a lőszerek is tartoznak – kibocsátása 5,2 százalékkal futott fel;
  • az egyebek mellett repülőgépek és rakéták vezérlésére használható számítógépes és elektronikai termékek előállítása pedig 4 százalékkal nőtt.

Ezzel szemben a dohány-, a textil-, a faipar, valamint az autóipar visszaesett. A leginkább érintett szektor egyértelműen a járműveké, ott 44 százalékos mínuszba lökték a szankciók a gyártást.

Az orosz központi bank jelentése szerint az idei év második felében a munkaerőhiány árnyékolhatja be az ipari növekedés ütemét. Azt ugyan nem részletezték, hogy ebben mekkora szerepet játszik a háború, de tudható, hogy tavaly ősszel legalább 300 ezer embert soroztak be, és több mint kétszer ennyien hagyták el az országot, jórészt a behívástól tartva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a háztartási gépeket is féltik az orosz hadseregtől Az orosz hadiipar javarészt amerikai csipeket használ, ezekhez viszont a szankciók szigorodásával nehezebb hozzájutni. Egyes hírek szerint hűtőgépek bontására kényszerülnek, de a kínai import és a csempészet is virágzik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz összeomlás elmaradt, de nem fényesek a kilátásokAz orosz gazdaság új körülményekhez történő alkalmazkodási periódusa jövő őszig tarthat, de a visszaesés valószínűleg csak 3-5 év múlva ér véget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtakAz invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdaság háború invázió Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.