Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban az oroszok mindent megtettek, hogy az ukrajnai légvédelmet hatástalanítsák, a kommunikációs eszközöket pedig zavarják. A Royal United Services Institute elemzése viszont azt tárta fel, hogy a megvalósítás annyira erősre sikerült, hogy az oroszok kénytelenek voltak visszakozni, a jelzavarás erőssége miatt ugyanis az ő kommunikációjuk is megbénult.

Pedig az elektronikus hadviselés kifizetődőnek tűnt, legalábbis kezdetben. Azt a Pentagon már évek óta sejtette, hogy az oroszok elektronikai hadviseléshez használt technológiája felülmúlja az amerikait, az invázió kezdete pedig igazolta ezeket a félelmeket. Az ukrán Sz-300-as és Buk föld-levegő rakétás komplexumokat sikerrel zavarták meg, ezt pedig csak tetézte, hogy közben átfogó támadások indultak az ukrán légvédelmi állások és radarok ellen is – rövidesen az ország légterének védelmét csak maroknyi MiG-29-es és Szu-27-es vadászgép látta el.

A tanulmány szerint – amelyet a Business Insider szemlézett – az invázió első hetének végére lett egyértelmű, hogy az orosz csapatok nem tudnak hatékonyan kommunikálni egymással, ami nagyobb veszélyt jelentett a hadműveletre, mint az ukrán föld-levegő rakétarendszerek, ezért kénytelenek voltak csökkenteni a zavarást.

A gondokat fokozta, hogy nem rendelkeztek elegendő jól képzett rádiókezelővel, valamint hiányoztak a kódfejtéshez szükséges kulcsok is, amelyek nélkül a rejtjelezett kommunikációt nem tudták értelmezni. A rádióüzenetek egy része olcsó kínai alkatrészek miatt az ukránok jelzavaróinak áldozata lett, miközben a mobil légvédelmi rendszerek – amelyeknek együtt kellett volna mozognia az orosz páncélos alakulatokkal – nem tudtak hatékonyan kommunikálni egymással.

Az orosz zavarás csökkentése miatt

március első hetére az ukránok már életet tudtak lehelni a föld-levegő rakétarendszereikbe, és mérhető károkat okoztak az oroszoknak.

A tanulmány rávilágít arra is, hogy az oroszok jelzavaró taktikája nem az eszközök technikai minősége miatt mondott csődöt, hanem amiatt, ami az egész inváziót lassította: a gyatra tervezés, összehangolatlanság, a tisztek felületessége. Az orosz katonákat többször kapták azon, hogy titkosítás nélküli telefonokon kommunikáltak a harctéren, amit az ukrán és nyugati erők könnyűszerrel le tudtak hallgatni. (Valamint célba vehették a könnyelmű telefonálókat, ami még tábornoki szinten is veszteségeket okozott az orosz hadseregnek.)

Emellett az értékes orosz elektronikai harcászati eszközöket az érzékeny veszteségek sem kerülték el. Az egyik legkorszerűbbnek számító Boriszoglebszk-2 nevű rendszerből már tavasszal is került egy közel teljes egység az ukránok kezére Kijevtől nyugatra, a napokban pedig a nemrég az oroszok által kiürített herszoni repülőtéren videóztak le egy megsemmisült eszközt.

Ez sokkal rosszabb állapotban van, mint a Kijev térségében zsákmányolt, amelyet mostanra az amerikaiak valószínűleg már alaposan áttanulmányoztak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért veszít ilyen sok tábornokot az orosz hadsereg?Van, aki az első vonalban lévőket akarta buzdítani, másnak a nem biztonságos kommunikáció lett a veszte - az Ukrajnába küldött orosz tábornokok minimum ötöde három hét alatt odaveszett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Szovjetunió utolsó háborúját vívják UkrajnábanAz ukrán és az orosz hadsereg is döntően a Szovjetuniótól megörökölt fegyverzettel harcol, a közös múlt azonban már végképp lezárulóban van, és nem csak ezen a téren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a háztartási gépeket is féltik az orosz hadseregtől Az orosz hadiipar javarészt amerikai csipeket használ, ezekhez viszont a szankciók szigorodásával nehezebb hozzájutni. Egyes hírek szerint hűtőgépek bontására kényszerülnek, de a kínai import és a csempészet is virágzik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ elektronikai eszközök háború légi csapások légiharc orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.