Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban az oroszok mindent megtettek, hogy az ukrajnai légvédelmet hatástalanítsák, a kommunikációs eszközöket pedig zavarják. A Royal United Services Institute elemzése viszont azt tárta fel, hogy a megvalósítás annyira erősre sikerült, hogy az oroszok kénytelenek voltak visszakozni, a jelzavarás erőssége miatt ugyanis az ő kommunikációjuk is megbénult.

Pedig az elektronikus hadviselés kifizetődőnek tűnt, legalábbis kezdetben. Azt a Pentagon már évek óta sejtette, hogy az oroszok elektronikai hadviseléshez használt technológiája felülmúlja az amerikait, az invázió kezdete pedig igazolta ezeket a félelmeket. Az ukrán Sz-300-as és Buk föld-levegő rakétás komplexumokat sikerrel zavarták meg, ezt pedig csak tetézte, hogy közben átfogó támadások indultak az ukrán légvédelmi állások és radarok ellen is – rövidesen az ország légterének védelmét csak maroknyi MiG-29-es és Szu-27-es vadászgép látta el.

A tanulmány szerint – amelyet a Business Insider szemlézett – az invázió első hetének végére lett egyértelmű, hogy az orosz csapatok nem tudnak hatékonyan kommunikálni egymással, ami nagyobb veszélyt jelentett a hadműveletre, mint az ukrán föld-levegő rakétarendszerek, ezért kénytelenek voltak csökkenteni a zavarást.

A gondokat fokozta, hogy nem rendelkeztek elegendő jól képzett rádiókezelővel, valamint hiányoztak a kódfejtéshez szükséges kulcsok is, amelyek nélkül a rejtjelezett kommunikációt nem tudták értelmezni. A rádióüzenetek egy része olcsó kínai alkatrészek miatt az ukránok jelzavaróinak áldozata lett, miközben a mobil légvédelmi rendszerek – amelyeknek együtt kellett volna mozognia az orosz páncélos alakulatokkal – nem tudtak hatékonyan kommunikálni egymással.

Az orosz zavarás csökkentése miatt

március első hetére az ukránok már életet tudtak lehelni a föld-levegő rakétarendszereikbe, és mérhető károkat okoztak az oroszoknak.

A tanulmány rávilágít arra is, hogy az oroszok jelzavaró taktikája nem az eszközök technikai minősége miatt mondott csődöt, hanem amiatt, ami az egész inváziót lassította: a gyatra tervezés, összehangolatlanság, a tisztek felületessége. Az orosz katonákat többször kapták azon, hogy titkosítás nélküli telefonokon kommunikáltak a harctéren, amit az ukrán és nyugati erők könnyűszerrel le tudtak hallgatni. (Valamint célba vehették a könnyelmű telefonálókat, ami még tábornoki szinten is veszteségeket okozott az orosz hadseregnek.)

Emellett az értékes orosz elektronikai harcászati eszközöket az érzékeny veszteségek sem kerülték el. Az egyik legkorszerűbbnek számító Boriszoglebszk-2 nevű rendszerből már tavasszal is került egy közel teljes egység az ukránok kezére Kijevtől nyugatra, a napokban pedig a nemrég az oroszok által kiürített herszoni repülőtéren videóztak le egy megsemmisült eszközt.

Ez sokkal rosszabb állapotban van, mint a Kijev térségében zsákmányolt, amelyet mostanra az amerikaiak valószínűleg már alaposan áttanulmányoztak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért veszít ilyen sok tábornokot az orosz hadsereg?Van, aki az első vonalban lévőket akarta buzdítani, másnak a nem biztonságos kommunikáció lett a veszte - az Ukrajnába küldött orosz tábornokok minimum ötöde három hét alatt odaveszett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Szovjetunió utolsó háborúját vívják UkrajnábanAz ukrán és az orosz hadsereg is döntően a Szovjetuniótól megörökölt fegyverzettel harcol, a közös múlt azonban már végképp lezárulóban van, és nem csak ezen a téren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a háztartási gépeket is féltik az orosz hadseregtől Az orosz hadiipar javarészt amerikai csipeket használ, ezekhez viszont a szankciók szigorodásával nehezebb hozzájutni. Egyes hírek szerint hűtőgépek bontására kényszerülnek, de a kínai import és a csempészet is virágzik.

Tech Világ elektronikai eszközök háború légi csapások légiharc orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. december 1. 12:00 Tech

Több millió Iphone hiányzik majd a piacról a kínai óriásgyárban kitört zavargások miatt

Az Apple kulcsfontosságú gyártási központjában, Csengcsouban a tervezettnél valószínűleg közel 6 millióval kevesebb Iphone Pro telefont fognak legyártani – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett bennfentesre hivatkozva.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.