Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban az oroszok mindent megtettek, hogy az ukrajnai légvédelmet hatástalanítsák, a kommunikációs eszközöket pedig zavarják. A Royal United Services Institute elemzése viszont azt tárta fel, hogy a megvalósítás annyira erősre sikerült, hogy az oroszok kénytelenek voltak visszakozni, a jelzavarás erőssége miatt ugyanis az ő kommunikációjuk is megbénult.

Pedig az elektronikus hadviselés kifizetődőnek tűnt, legalábbis kezdetben. Azt a Pentagon már évek óta sejtette, hogy az oroszok elektronikai hadviseléshez használt technológiája felülmúlja az amerikait, az invázió kezdete pedig igazolta ezeket a félelmeket. Az ukrán Sz-300-as és Buk föld-levegő rakétás komplexumokat sikerrel zavarták meg, ezt pedig csak tetézte, hogy közben átfogó támadások indultak az ukrán légvédelmi állások és radarok ellen is – rövidesen az ország légterének védelmét csak maroknyi MiG-29-es és Szu-27-es vadászgép látta el.

A tanulmány szerint – amelyet a Business Insider szemlézett – az invázió első hetének végére lett egyértelmű, hogy az orosz csapatok nem tudnak hatékonyan kommunikálni egymással, ami nagyobb veszélyt jelentett a hadműveletre, mint az ukrán föld-levegő rakétarendszerek, ezért kénytelenek voltak csökkenteni a zavarást.

A gondokat fokozta, hogy nem rendelkeztek elegendő jól képzett rádiókezelővel, valamint hiányoztak a kódfejtéshez szükséges kulcsok is, amelyek nélkül a rejtjelezett kommunikációt nem tudták értelmezni. A rádióüzenetek egy része olcsó kínai alkatrészek miatt az ukránok jelzavaróinak áldozata lett, miközben a mobil légvédelmi rendszerek – amelyeknek együtt kellett volna mozognia az orosz páncélos alakulatokkal – nem tudtak hatékonyan kommunikálni egymással.

Az orosz zavarás csökkentése miatt

március első hetére az ukránok már életet tudtak lehelni a föld-levegő rakétarendszereikbe, és mérhető károkat okoztak az oroszoknak.

A tanulmány rávilágít arra is, hogy az oroszok jelzavaró taktikája nem az eszközök technikai minősége miatt mondott csődöt, hanem amiatt, ami az egész inváziót lassította: a gyatra tervezés, összehangolatlanság, a tisztek felületessége. Az orosz katonákat többször kapták azon, hogy titkosítás nélküli telefonokon kommunikáltak a harctéren, amit az ukrán és nyugati erők könnyűszerrel le tudtak hallgatni. (Valamint célba vehették a könnyelmű telefonálókat, ami még tábornoki szinten is veszteségeket okozott az orosz hadseregnek.)

Emellett az értékes orosz elektronikai harcászati eszközöket az érzékeny veszteségek sem kerülték el. Az egyik legkorszerűbbnek számító Boriszoglebszk-2 nevű rendszerből már tavasszal is került egy közel teljes egység az ukránok kezére Kijevtől nyugatra, a napokban pedig a nemrég az oroszok által kiürített herszoni repülőtéren videóztak le egy megsemmisült eszközt.

Ez sokkal rosszabb állapotban van, mint a Kijev térségében zsákmányolt, amelyet mostanra az amerikaiak valószínűleg már alaposan áttanulmányoztak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért veszít ilyen sok tábornokot az orosz hadsereg?Van, aki az első vonalban lévőket akarta buzdítani, másnak a nem biztonságos kommunikáció lett a veszte - az Ukrajnába küldött orosz tábornokok minimum ötöde három hét alatt odaveszett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Szovjetunió utolsó háborúját vívják UkrajnábanAz ukrán és az orosz hadsereg is döntően a Szovjetuniótól megörökölt fegyverzettel harcol, a közös múlt azonban már végképp lezárulóban van, és nem csak ezen a téren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a háztartási gépeket is féltik az orosz hadseregtől Az orosz hadiipar javarészt amerikai csipeket használ, ezekhez viszont a szankciók szigorodásával nehezebb hozzájutni. Egyes hírek szerint hűtőgépek bontására kényszerülnek, de a kínai import és a csempészet is virágzik.

Tech Világ elektronikai eszközök háború légi csapások légiharc orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Kolozsi Ádám
2023. március 15. 04:34 Tech, Vállalat

Magyarországon forradalmasítja a rákszűrést a mesterséges intelligencia

Világszinten is élenjáró innovációval teszik hatékonyabbá az emlőszűrést idehaza, az erre szolgáló rendszer tanítása, tesztelése, kipróbálása és finomhangolása jelentős részben Magyarországon történt.

Hajdu Miklós
2023. március 10. 15:21 Tech

Új platformot indítottak az Instagram egykori alapítói, szerintük a siker megismételhető, de nem lesz egyszerű

Egy nem különösebben újszerű ötlettel látják megismételhetőnek az Instagram üzleti sikerét a fényképmegosztó létrehozói.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.