Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 20. 09:07 Világ

Nagy a baj az egyik modern német páncélossal, és ennek az ukránok sem örülnek

A Puma gyalogsági harcjármű elvileg az egyik legmodernebbnek számító német páncélos, ám egy közelmúltbeli hadgyakorlat tapasztalatai alapján megbízhatósága a nullához közelít.

A Bundeswehr 10. páncélos hadosztályához tartozó 37. páncélgránátos (a német terminológiában ez a páncélos egységek gépesített gyalogságának a neve) dandár a hadsereg münsteri gyakorlóterére vonult ki lőgyakorlatra, felkészülendő arra, hogy jövőre az egység része lesz a NATO gyors reagálású erőinek.

Néhány nap után a dandár 18 Pumájából mindössze kettő maradt működőképes, a többi elektronikai problémák miatt használhatatlanná vált, az egyikben még egy komolyabb kábeltűz is történt. Nem sokkal később az utolsó kettő is kiesett a szolgálatból a jármű testéből irányított – a teljes fegyverzetet hordozó – torony problémája miatt. Pedig állítólag csak közepesen erőltették meg a harcjárműveket, a valós harctéri körülmények ennél sokkal mostohábbak.

Az ügyről elsőként a Stern számolt be a hadosztály parancsnokának levele alapján, amelyet a hadsereg parancsnokságának és a hadügyminisztériumnak írt. Ezt valószínűleg azért szivárogtattak ki a hetilaphoz, hogy a gondokat ne lehessen titokban tartani.

A probléma egyrészt megdöbbentő, mert a típus gyártása még 2009-ben kezdődött, és tavaly augusztusig 350 darabot adtak át a német hadseregnek, tehát finoman szólva sem olyan új harcjárműről van szó, amelynél természetesek a kezdeti hibák. Valószínűleg egyébként nem is készült volna belőle több, ha nem tör ki Ukrajnában a háború, így viszont idén márciusban további 229 Puma beszerzésére biztosított forrást a német kormány.

Másrészt viszont a típusnak rengeteg problémája volt már korábban nemcsak a fejlesztési és tesztelési szakaszban, hanem a szolgálatba állítását követően is, így nem annyira meglepő, hogy újabbak jelentkeztek. Igaz, a korábbi gondokat elvileg már megszüntették, és ilyen tömeges meghibásodás amúgy is elfogadhatatlan.

Miután ez nyilvánosságra került, a német védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy a problémák elhárításáig a hadsereg nem vesz át több járművet a gyártótól, amely egyébként a Rheinmetall és a Kraus-Maffei Wegmann konzorciuma. Ennek hatására az előbbi részvényeinek árfolyama tegnap 7 százalékkal esett a tőzsdén.

A Pumák szerepkörét átmenetileg az 1960-as években kifejlesztett Marderek veszik át. Ezzel kapcsolatban érdekes, hogy ezt a típust az ukránok szeretnék megkapni, ám ezt eddig a német kormány elutasította, mondván, ezek nélkülözhetetlenek az ország védelméhez. Ez eddig csak üres kifogásnak tűnt, de a fentiek fényében lehet, hogy mégiscsak van benne valami.

Igaz, azzal nem volt gondja a német döntéshozóknak, hogy Görögországnak adjanak át Mardereket, hogy annak hadserege cserébe szovjet gyártmányú BMP-1-eseket küldjön az ukránoknak. A húzódozás mögött vélhetőleg az áll, hogy Németországnak nem akar az első lenni, amely nyugati gyártású lövészpáncélosokat küld az ukránoknak, ezt ugyanis még az Egyesült Államok sem tette meg. Hasonló kategóriában az ukránok eddig csak páncélozott csapatszállítókhoz jutottak hozzá, amelyek tűzereje sokkal kisebb. Mindenesetre így, hogy a Marderekre otthon is szükség van, még kisebb az esélye annak, hogy Ukrajna kaphasson a típusból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háború dinamikája ukrán győzelem felé mutat a magyar Ukrajna-szakértő szerint„Van, amikor nem a kétségbeesés lesz úrrá, hanem hogy meg fogjuk csinálni.” Társadalmi traumák és ukrán győzelmi remények a G7 Podcastban Fedinec Csillával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegérkezett a kemény tél az ukrán csataterekre, de ki tudja jobban kihasználni?A téli viszonyok minden katona dolgát megnehezítik, stratégiai szinten viszont nagy előnybe kerülhet a képzettebb és jobb morállal rendelkező hadsereg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a nagyratörő fegyverkezési tervek, mindenre nem lesz pénz NémetországbanAz elszaladó költségek miatt egye inkább úgy tűnik, hogy az ukrajnai háború kitörése után beharangozott beszerzések egy része nem fog megvalósulni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ haditechnika hadsereg németország orosz-ukrán háború Puma Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.