Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. október 24. 14:43 Pénz, Világ

Hiába a nagyratörő fegyverkezési tervek, mindenre nem lesz pénz Németországban

Az ukrajnai háború kirobbanása után a német kormány hatalmas fegyverkezési programot jelentett be, hogy rendbe tegyék az 1990 egyre rosszabb állapotba került Bundeswehrt. Az elszaladó költségek miatt azonban egye inkább úgy tűnik, hogy az akkor beharangozott beszerzések egy része nem fog megvalósulni.

A fejlesztések fedezése érdekében hazánkhoz hasonlóan Németországban is létrehoztak egyfajta honvédelmi alapot a költségvetésen belül, 100 milliárd eurós keretösszeggel. Már akkor is voltak olyan vélemények, hogy az első pillanatra gigantikusnak tűnő összeg közel sem lesz mindenre elég. A német számvevőszék arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett beszerzések összege bőven meghaladja a 100 milliárd eurót, fegyvergyártók konkrétan ennek a duplájára tették az ismertetett tervek forrásigényét.

Azóta ráadásul három tényező is rontotta a beszerzés megvalósításának esélyeit.

  1. A 10 százalék feletti német infláció a fegyvergyártóknál is jelentkezik, ma már csak magasabb áron kötnének szerződést ahhoz képest, mint amit tavasszal előre jeleztek.
  2. A második ok az euró gyengülése a dollárhoz képest: a Handelsblatt cikke szerint a beszerzéseket még 1,1-es euró-dollár-árfolyammal tervezték meg, csakhogy azóta egy dollár már többet ér, mint egy euró.
  3. További ok, hogy a 100 milliárd eurót hitelfelvételből teremtik elő, az állampapírpiaci hozamemelkedés miatt pedig ez egyre költségesebb, a korábbi 3 helyett állítólag már 7 milliárd euró kamatkiadással számolnak ehhez kapcsolódóan.

A német üzleti lap pár napja írt arról kormányzati forrásai alapján, hogy tervezett beszerzések sora válik a forráshiány áldozatává. Ezek szerint a beszerzés újragondolásának egyik kárvallottja a haditengerészet lesz, mert törölhetik a K130-as (Braunschweig-osztályú) korvettek beszerzésének harmadik körét, és fregattokat is lehúzhatnak a listáról.

A légierő esetében az amerikai F-35-ösök beszerzése állítólag nincs veszélyben, a darabszámot viszont csökkenthetik az eredetileg tervezett 35-höz képest. A Chinook nehéz szállító helikopterek – amelyekért szintén dollárban kell fizetni – viszont teljesen lekerülhetnek a bevásárló listáról. Akárcsak azok a Eurofighterek, amelyeket kifejezetten elektronikus harcászati célból szerzett volna be a Luftwaffe.

Az infláció következményeit a szárazföldi haderőnem is meg fogja érezni. Az Ukrajnának átadott 12 darab Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró tarackok pótlása veszélyben van, a Puma gyalogsági harcjárművek második körös tervezett beszerzési mennyisége pedig „minden héten” csökken a Handelsblatt kormányzati forrása szerint. Végleges döntések ugyanakkor még nem születtek, a védelmi és a pénzügyminisztérium folytatja az egyeztetéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legcifrább hadserege lett az ukrán, de ez sok gondot is okozSokat erősödnek az ukránok a nyugati fegyverzettel, ám a lőszer- és alkatrész-utánpótlás biztosítása sokkal nehezebb feladat, mint pusztán a fegyverek átadása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz fenntartani a fegyverszállítások ütemét UkrajnánakElszokott a nyugati hadiipar a nagy gyártási darabszámoktól, egyes típusok teljes pótlása egy ponton túl valószínűleg nem lesz lehetséges.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTeljes kudarc az Ukrajna megsegítésére kitalált német fegyverzeti cserebereKözép-Európából ütemesen áramlik a fegyverzet Ukrajnába, a pótlására viszont egyelőre egyetlen német páncélos sem érkezett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ fegyvergyártás fegyvervásárlás hadsereg német kormány németország orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Al-Hilal István
2024. július 6. 05:47 Pénz

Jó befektetési lehetőségekről maradhat le, aki a banki ökölszabályt követi

Az egyszerű magyarázat úgy szól, hogy ha csökkennek a kamatok, akkor a bankok kisebb profitra tudnak szert tenni, a valóság azonban sokkal árnyaltabb.

Stubnya Bence
2024. július 4. 13:11 Adat, Pénz

Csak az észtek és görögök látják borúsabban a magyaroknál a pénzügyi helyzetüket

Pedig nagyot javult egy év alatt itthon a fogyasztói hangulat. Ez arra volt elég, hogy egy helyett két országban legyen rosszabb a helyzet, mint itthon.

Gajda Mihály
2024. július 2. 15:11 Pénz, Vállalat

Már 200 milliárd dollár felett jár, és nincs még vége a felvásárlási hullámnak az amerikai olajiparban

Az amerikai tőzsdén jegyzett olajipari cégek száma öt év alatt 65-ről 41-re csökkent a felvásárlások nyomán, és valószínűleg ez még csak a kezdet.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.