Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. október 24. 14:43 Pénz, Világ

Hiába a nagyratörő fegyverkezési tervek, mindenre nem lesz pénz Németországban

Az ukrajnai háború kirobbanása után a német kormány hatalmas fegyverkezési programot jelentett be, hogy rendbe tegyék az 1990 egyre rosszabb állapotba került Bundeswehrt. Az elszaladó költségek miatt azonban egye inkább úgy tűnik, hogy az akkor beharangozott beszerzések egy része nem fog megvalósulni.

A fejlesztések fedezése érdekében hazánkhoz hasonlóan Németországban is létrehoztak egyfajta honvédelmi alapot a költségvetésen belül, 100 milliárd eurós keretösszeggel. Már akkor is voltak olyan vélemények, hogy az első pillanatra gigantikusnak tűnő összeg közel sem lesz mindenre elég. A német számvevőszék arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett beszerzések összege bőven meghaladja a 100 milliárd eurót, fegyvergyártók konkrétan ennek a duplájára tették az ismertetett tervek forrásigényét.

Azóta ráadásul három tényező is rontotta a beszerzés megvalósításának esélyeit.

  1. A 10 százalék feletti német infláció a fegyvergyártóknál is jelentkezik, ma már csak magasabb áron kötnének szerződést ahhoz képest, mint amit tavasszal előre jeleztek.
  2. A második ok az euró gyengülése a dollárhoz képest: a Handelsblatt cikke szerint a beszerzéseket még 1,1-es euró-dollár-árfolyammal tervezték meg, csakhogy azóta egy dollár már többet ér, mint egy euró.
  3. További ok, hogy a 100 milliárd eurót hitelfelvételből teremtik elő, az állampapírpiaci hozamemelkedés miatt pedig ez egyre költségesebb, a korábbi 3 helyett állítólag már 7 milliárd euró kamatkiadással számolnak ehhez kapcsolódóan.

A német üzleti lap pár napja írt arról kormányzati forrásai alapján, hogy tervezett beszerzések sora válik a forráshiány áldozatává. Ezek szerint a beszerzés újragondolásának egyik kárvallottja a haditengerészet lesz, mert törölhetik a K130-as (Braunschweig-osztályú) korvettek beszerzésének harmadik körét, és fregattokat is lehúzhatnak a listáról.

A légierő esetében az amerikai F-35-ösök beszerzése állítólag nincs veszélyben, a darabszámot viszont csökkenthetik az eredetileg tervezett 35-höz képest. A Chinook nehéz szállító helikopterek – amelyekért szintén dollárban kell fizetni – viszont teljesen lekerülhetnek a bevásárló listáról. Akárcsak azok a Eurofighterek, amelyeket kifejezetten elektronikus harcászati célból szerzett volna be a Luftwaffe.

Az infláció következményeit a szárazföldi haderőnem is meg fogja érezni. Az Ukrajnának átadott 12 darab Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró tarackok pótlása veszélyben van, a Puma gyalogsági harcjárművek második körös tervezett beszerzési mennyisége pedig „minden héten” csökken a Handelsblatt kormányzati forrása szerint. Végleges döntések ugyanakkor még nem születtek, a védelmi és a pénzügyminisztérium folytatja az egyeztetéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legcifrább hadserege lett az ukrán, de ez sok gondot is okozSokat erősödnek az ukránok a nyugati fegyverzettel, ám a lőszer- és alkatrész-utánpótlás biztosítása sokkal nehezebb feladat, mint pusztán a fegyverek átadása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz fenntartani a fegyverszállítások ütemét UkrajnánakElszokott a nyugati hadiipar a nagy gyártási darabszámoktól, egyes típusok teljes pótlása egy ponton túl valószínűleg nem lesz lehetséges.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTeljes kudarc az Ukrajna megsegítésére kitalált német fegyverzeti cserebereKözép-Európából ütemesen áramlik a fegyverzet Ukrajnába, a pótlására viszont egyelőre egyetlen német páncélos sem érkezett.

Pénz Világ fegyvergyártás fegyvervásárlás hadsereg német kormány németország orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Hajdu Miklós
2023. március 17. 17:03 Pénz

30 milliárd dolláros bankbetéttel folytatódik a tűzoltás Amerikában

Vezető amerikai bankok próbálják kihúzni a csávából a First Republicot, hogy lecsitítsák az egész szektort érintő pánikhangulatot.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Mészáros R. Tamás
2023. március 19. 04:34 Világ

Sötétben tapogatózva nehéz elkerülni az új háborúkat

Az ellenfél szándékának azonosítása a külpolitika alapvető eleme, mégis erősen vitatott és homályos alapokon nyugszik, ami az ukrajnai orosz inváziótól a kínai-amerikai feszültségekig komoly félreértéseket okoz.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.