Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. október 24. 14:43 Pénz, Világ

Hiába a nagyratörő fegyverkezési tervek, mindenre nem lesz pénz Németországban

Az ukrajnai háború kirobbanása után a német kormány hatalmas fegyverkezési programot jelentett be, hogy rendbe tegyék az 1990 egyre rosszabb állapotba került Bundeswehrt. Az elszaladó költségek miatt azonban egye inkább úgy tűnik, hogy az akkor beharangozott beszerzések egy része nem fog megvalósulni.

A fejlesztések fedezése érdekében hazánkhoz hasonlóan Németországban is létrehoztak egyfajta honvédelmi alapot a költségvetésen belül, 100 milliárd eurós keretösszeggel. Már akkor is voltak olyan vélemények, hogy az első pillanatra gigantikusnak tűnő összeg közel sem lesz mindenre elég. A német számvevőszék arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett beszerzések összege bőven meghaladja a 100 milliárd eurót, fegyvergyártók konkrétan ennek a duplájára tették az ismertetett tervek forrásigényét.

Azóta ráadásul három tényező is rontotta a beszerzés megvalósításának esélyeit.

  1. A 10 százalék feletti német infláció a fegyvergyártóknál is jelentkezik, ma már csak magasabb áron kötnének szerződést ahhoz képest, mint amit tavasszal előre jeleztek.
  2. A második ok az euró gyengülése a dollárhoz képest: a Handelsblatt cikke szerint a beszerzéseket még 1,1-es euró-dollár-árfolyammal tervezték meg, csakhogy azóta egy dollár már többet ér, mint egy euró.
  3. További ok, hogy a 100 milliárd eurót hitelfelvételből teremtik elő, az állampapírpiaci hozamemelkedés miatt pedig ez egyre költségesebb, a korábbi 3 helyett állítólag már 7 milliárd euró kamatkiadással számolnak ehhez kapcsolódóan.

A német üzleti lap pár napja írt arról kormányzati forrásai alapján, hogy tervezett beszerzések sora válik a forráshiány áldozatává. Ezek szerint a beszerzés újragondolásának egyik kárvallottja a haditengerészet lesz, mert törölhetik a K130-as (Braunschweig-osztályú) korvettek beszerzésének harmadik körét, és fregattokat is lehúzhatnak a listáról.

A légierő esetében az amerikai F-35-ösök beszerzése állítólag nincs veszélyben, a darabszámot viszont csökkenthetik az eredetileg tervezett 35-höz képest. A Chinook nehéz szállító helikopterek – amelyekért szintén dollárban kell fizetni – viszont teljesen lekerülhetnek a bevásárló listáról. Akárcsak azok a Eurofighterek, amelyeket kifejezetten elektronikus harcászati célból szerzett volna be a Luftwaffe.

Az infláció következményeit a szárazföldi haderőnem is meg fogja érezni. Az Ukrajnának átadott 12 darab Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró tarackok pótlása veszélyben van, a Puma gyalogsági harcjárművek második körös tervezett beszerzési mennyisége pedig „minden héten” csökken a Handelsblatt kormányzati forrása szerint. Végleges döntések ugyanakkor még nem születtek, a védelmi és a pénzügyminisztérium folytatja az egyeztetéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legcifrább hadserege lett az ukrán, de ez sok gondot is okozSokat erősödnek az ukránok a nyugati fegyverzettel, ám a lőszer- és alkatrész-utánpótlás biztosítása sokkal nehezebb feladat, mint pusztán a fegyverek átadása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz fenntartani a fegyverszállítások ütemét UkrajnánakElszokott a nyugati hadiipar a nagy gyártási darabszámoktól, egyes típusok teljes pótlása egy ponton túl valószínűleg nem lesz lehetséges.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTeljes kudarc az Ukrajna megsegítésére kitalált német fegyverzeti cserebereKözép-Európából ütemesen áramlik a fegyverzet Ukrajnába, a pótlására viszont egyelőre egyetlen német páncélos sem érkezett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ fegyvergyártás fegyvervásárlás hadsereg német kormány németország orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.