Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. december 13. 10:44 Világ

Mosógépbe rejtett kézigránát, gyalogosokat aknamezőre irányító táblák – gyilkos meglepetéseket hagyott hátra a Herszonból kivert orosz sereg

Az ukrán hadsereg novemberben képes volt kiszorítani az orosz megszálló erőket Herszonból, azonban a nyolc hónapja tartó invázió nyomai ott maradtak utánuk. Herszon az egyik első fontos állomása volt a megszálló csapatoknak, a kikötőváros márciustól novemberig az oroszok kezén volt. Az oroszok kiűzése azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a lakók nyugodtan alhatnak.

A kivonulás óta folyamatos a tüzérségi és rakétatámadás a város infrastruktúrája ellen, melynek következtében a herszoniak áram, fűtés és ivóvíz nélkül maradnak, ha pedig ez nem volna elég, a hétköznapokat az oroszok által ott hagyott csapdák és robbanószerek keserítik tovább. 

Az AP hírügynökség szerint találtak már olyan táblát, mely arra figyelmeztette az arra járókat, hogy az előttük álló útszakasz alá van aknázva, ne használják, hanem térjenek le a mellékútra – csakhogy a mellékút volt aláaknázva.  “Az elmúlt egy hónapban több tonna aknát találtunk meg és szállítottunk el” – mondta az AP-nek egy ukrán katonai tűzszerész, aki szerint

az oroszok közel 10 négyzetkilométernyi területen szórták el a csapdáikat. 

Találtak már aknát kátyúban, földdel betemetve, illetve az egyik rendőrörsöt az oroszok arra használták, hogy foglyokat kínozzanak bennük, majd a kivonuláskor annyi robbanószerkezetet helyeztek el benne, hogy még a tűzszerészek sem tudtak bejutni az épületbe. Egy civil lakóházban egy mosógépbe rejtettek kézigránátot, úgy, hogy a gránát csak akkor robbant volna fel, ha valaki kinyitja a mosógép ajtaját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásánEgyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátásátFél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború hadsereg orosz-ukrán háború robbanás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.