Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Csütörtökön épp Herszon elektromos hálózatát érte orosz támadás, egy pillanatra sem lélegezhetnek fel tehát az ukrán infrastruktúra helyreállításán igyekvő szakemberek. Sőt, még ha sikerül is helyreállítani a károsodott közműszolgáltatást – szerdán például az érintett fogyasztók 20 százalékánál sikerült visszakapcsolni az energiaellátást –, akkor is jó eséllyel teheti semmissé a munkájukat egy újabb találat.

Az ukrán energiaellátás folyamatos orosz tűz alatt van

– nyilatkozta a helyzettel kapcsolatban az energiaellátási és lakhatási ügyekért felelős Andriy Herus a Bloomberg összefoglalója szerint. Herus hozzátette, hogy a szakemberek legnagyobb igyekezete mellett is fél évbe telhet az infrastruktúra helyreállítása, vagyis az idei tél során erre már aligha kerülhet sor.

Az ukrán tél márpedig meglehetősen kemény, december és március között -5 és 2 Celsius-fok között alakul az átlaghőmérséklet, de alkalomadtán ennél sokkal hidegebb is lehet.

Az ukrán lakosságot sötétbe és fagyba kényszerítő orosz hadműveleteket bizonyos vezetők háborús bűnként értékelik, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter állítása szerint azonban az Ukrajna haderejét kiszolgáló energetikai infrastruktúrát támadják – az ukránok közlése szerint ugyanakkor a katonai egységeik energiaellátása független a hálózattól, így a támadóképességüket nem érinti a közművek rombolása.

Ezzel szemben mostanra országszerte hatmillióan maradtak energiaellátás nélkül, a probléma a héten összesen 520 települést érintett. Kijevben és Herszonban a hatóságok a városok elhagyására biztatják az ott lakókat, Vitalij Klicsko kijevi polgármester felhívása szerint aki teheti, jobban jár, ha vidéki, családi házakban élő rokonoknál, ismerősöknél húzza meg magát átmenetileg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásánEgyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Világ áramszünet orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.