Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Csütörtökön épp Herszon elektromos hálózatát érte orosz támadás, egy pillanatra sem lélegezhetnek fel tehát az ukrán infrastruktúra helyreállításán igyekvő szakemberek. Sőt, még ha sikerül is helyreállítani a károsodott közműszolgáltatást – szerdán például az érintett fogyasztók 20 százalékánál sikerült visszakapcsolni az energiaellátást –, akkor is jó eséllyel teheti semmissé a munkájukat egy újabb találat.

Az ukrán energiaellátás folyamatos orosz tűz alatt van

– nyilatkozta a helyzettel kapcsolatban az energiaellátási és lakhatási ügyekért felelős Andriy Herus a Bloomberg összefoglalója szerint. Herus hozzátette, hogy a szakemberek legnagyobb igyekezete mellett is fél évbe telhet az infrastruktúra helyreállítása, vagyis az idei tél során erre már aligha kerülhet sor.

Az ukrán tél márpedig meglehetősen kemény, december és március között -5 és 2 Celsius-fok között alakul az átlaghőmérséklet, de alkalomadtán ennél sokkal hidegebb is lehet.

Az ukrán lakosságot sötétbe és fagyba kényszerítő orosz hadműveleteket bizonyos vezetők háborús bűnként értékelik, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter állítása szerint azonban az Ukrajna haderejét kiszolgáló energetikai infrastruktúrát támadják – az ukránok közlése szerint ugyanakkor a katonai egységeik energiaellátása független a hálózattól, így a támadóképességüket nem érinti a közművek rombolása.

Ezzel szemben mostanra országszerte hatmillióan maradtak energiaellátás nélkül, a probléma a héten összesen 520 települést érintett. Kijevben és Herszonban a hatóságok a városok elhagyására biztatják az ott lakókat, Vitalij Klicsko kijevi polgármester felhívása szerint aki teheti, jobban jár, ha vidéki, családi házakban élő rokonoknál, ismerősöknél húzza meg magát átmenetileg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásánEgyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramszünet orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 11. 11:36 Tech, Világ

Történelmi dróncsapásról készült videó

Eddig csak légi drónok közötti összecsapásról volt felvétel, az ukránoknak most sikerült kiütniük egyet a földön is.

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 11. 04:34 Közélet

Az iskolakötelezettség korhatárának leszállítása mindenkinek csak ártott

Az iskolaelhagyók többsége nem megy el dolgozni, és passzivizálódik, esetleg emellé még gyereket vállal.

Pálos Máté
2023. december 9. 17:49 Közélet

A PISA-felmérés szerint kikészíti a diákokat a telefonfüggés

A diákok csaknem fele ideges és feszült lesz, ha a telefonja nincs a közelében.

Stubnya Bence
2023. december 9. 04:34 Podcast

Egy-két év is eltelhet, mire azt mondhatjuk, hogy kijöttünk ebből a válságból

Újra nő a gazdaság, a reálbér és egyszámjegyű az infláció. Ennek örülhetünk, de annak nem, hogy a megélhetési válság ettől még nem ért véget: erről szól a Függő Változó új adása.