Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. április 23. 06:55 Közélet

Minden egy helyen arról, volt-e csalás a választáson, és miért nyert ennyire a Fidesz

Az elmúlt két hétben összesen 11 cikkben elemeztük statisztikai eszközökkel az országgyűlési választások eredményeit. Megnéztük, hogy történt-e átfogó, rendszerszintű választási csalás és utánajártunk annak is, hogy melyek azok az országrészek, ahol igazán sikeres tudott lenni a Fidesz, és mivel magyarázható ezeken a helyeken a kormánypártok jó eredménye.

Egyik legfontosabb következtetésünk az volt, hogy az ország összes szavazókörét vizsgálva a Fidesz listás szavazatainak aránya követi a várt eloszlást, tehát általános manipuláció nem mutatható ki.

 


Ugyanebből a szempontból elemeztük a parlamentbe jutás küszöbét megugró ellenzéki pártok eredményeit, a részvételi rátát és az érvényes szavazatok arányát is, és azt találtuk, hogy ezek sem adnak okot a csalás feltételezésére. Ráadásul azokat a szavazatszámláló bizottságokat vizsgálva sem látszott az eredmények egyértelmű és általános befolyásolására utaló jel, ahova csak a Fidesz küldött pártdelegáltat. Sőt, a választási részvétel napközbeni változása sem utal szervezett manipulációra.

Azzal kapcsolatban, hogy hol teljesített igazán jól a Fidesz, legelőször azt mutattuk be, hogy a legszegényebb településeken hatalmas fölénnyel nyert, ugyanakkor a legfejlettebb falvakban sokszor az országos átlagot sem érte el. Általánosabban megközelítve a kérdést arra jutottunk, hogy járási szinten negatív összefüggés van a Fidesz eredménye és a jövedelmek között, még annak ellenére is, hogy a gazdagabb nyugati megyékben és a fővárosi kerületekben viszonylag magas a kormánypártok támogatottsága. Magyarul azokon a területeken, ahol kevesebb pénzből élnek, ott jobban szerepeltek a kormánypártok.

 


Ezzel szemben, ha a jövedelmi helyzet változását vizsgáljuk 2010 és 2016 között, akkor azt láthatjuk, hogy a bérnövekedés üteme nem mozog együtt a kormánypártok teljesítményével. Azaz hiába nőtt valahol számottevően a lakosság jövedelme, ez nem hozott törvényszerűen többletszavazatokat. 

Az iskolázottság és a munkaerőpiaci helyzet viszont kifejezetten fontos tényező volt a Fidesz jó szereplésében. A legerősebb kapcsolatot előbbi esetében tudtuk kimutatni, és megállapítottuk, hogy  minél iskolázottabb egy járás lakossága, annál kisebb volt a Fidesz támogatottsága. Az is jól látható ugyanakkor, hogy azokban a járásokban teljesített felül a Fidesz, ahol a munkanélküliséget jelentősen sikerült visszaszorítani 2010 óta (akár a közmunkaprogrammal, akár piaci állásokkal)

 


Miután az egyes gazdasági és társadalmi tényezők (jövedelem, iskolázottság, munkanélküliség) hatásait külön-külön megvizsgáltuk, azt is felmértük, hogy ezek miként viszonyulnak egymáshoz. Többváltozós statisztikai eljárásokkal elemeztük az adatokat, és arra jutottunk, hogy igazából az iskolai végzettség a döntő, ennek hatása mutatkozik meg a jövedelmeken és a munkaerőpiaci mutatókon keresztül is. Magyarul a jövedelem és a szavazatok közötti összefüggést is elsősorban az magyarázza, hogy azokon a helyeken, ahol alacsonyabb a lakosság végzettsége, általában kevesebb pénzből is élnek az emberek.

 


Végül, de nem utolsó sorban elemeztük a Fidesz eredményét a külföldről szavazók és az országon belül átjelentkezettek körében is. Bár pontos adatok nincsenek, de joggal feltételezhetjük, hogy a nem a lakhelyükön szavazók között felülreprezentáltak a fiatalok és magasabb végzettségűek. Ha az országos listás szavazás eredménye csak ezeken a választókon múlt volna, a Fidesz nagyot bukott volna, hiszen 47 helyett csak 33 százalékot ért volna el listán.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet csalás iskolázottság jövedelem munkanélküliség statisztika választás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.