Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. április 9. 10:22 Közélet

A legszegényebb magyarok között több mint 80 százalékot szerzett a Fidesz

A tegnapi választás egyik érdekes jelensége volt, hogy a pártok szerint a falvakban minden eddiginél erősebb lett a Fidesz. Országos összesítésről egyelőre nem tudunk, de a legszegényebb településeken valóban hatalmas volt a Fidesz fölénye. 

A GKI Gazdaságkutató által 2009 és 2016 közötti vásárlóerő alapján beazonosított tíz legszegényebb település mindegyikében óriási előnnyel nyert a Fidesz. A tíz faluból négyben a szavazatok legalább 90 százalékát szerezték meg. A lakosságszámmal súlyozva átlagosan 83 százalékot kapott a Fidesz ezeken a településeken.

A négyszáz fős borsodi Fájon, ahol az egy főre jutó vásárlóerő mintegy 360 ezer forint/év (tehát havi 30 ezer forint) 83 százalékos részvétel mellett a szavazatok 99 százalékát szerezte meg a Fidesz. A mintegy 180 lakosú, szintén borsodi Szakácsin pedig a lakosok 97 százaléka szavazott a Fideszre.

Az ország legszegényebb településén, az ugyanúgy borsodi Csenyétén jóval alacsonyabb volt a részvétel, mindössze 48 százalék, de a Fidesz itt is 79 százalékot szerzett. Második a Magyarországi Cigánypárt lett, a két legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP-P mindössze egy-egy százalékot szerzett. Az egy főre jutó vásárlóerő Csenyétén 230 ezer forint/év volt, tehát havi 19 ezer forint. 

A legszegényebb települések szavazási adatai (szegénységi sorrendben, a legszegényebbel a végén).

Település Részvétel Első helyezett Második helyezett Harmadik helyezett
Gadna 79% Fidesz 90% Jobbik 8% Mo-i Cigánypárt 2% 
Rinyabesenyő 65% Fidesz 81% Családok Pártja 4% Jobbik 3%
Szakácsi 78% Fidesz 97% MSZP-P 1,5% Együtt 1,5%
Abaújszolnok 51% Fidesz 61% MSZP-P 29% Jobbik 3%, Munkáspárt 3%
Uszka 61% Fidesz 74% LMP 18% MSZP-P 4%
Fáj 83% Fidesz 99% MSZP-P 0,5% Mo-i Cigánypárt 0,5%  
Kispalád 49% Fidesz 77% MSZP-P 10% Jobbik 5%
Kőkút 47% Fidesz 75% MSZP-P 6% DK 5%, Jobbik 5%
Tornanádaska 71% Fidesz 90% Mo-i Cigánypárt 5% Jobbik 2%
Csenyéte 48% Fidesz 79% Mo-i Cigánypárt 18% Jobbik 1%, MSZP-P 1%

A legszegényebb Csenyéte esete azért is érdekes, mert 2014-ben még a legbaloldalibb település volt, a szinte kizárólag romákból álló lakosság 83 százaléka szavazott az MSZP-re (baloldaliságáról egy 2009-es videó). A táblázatban szereplő falvakban jellemzően pár száz ember lakik, a tíz faluban az összes választójoggal rendelkező ember száma mintegy 2700 fő. 

A választás előtt a 444-en jelent meg egy helyszíni portré, amelyben Borsod-Abaúj-Zemplén néhány szegény falujába látogattak el, többek között Rakacába vagy a listában is szereplő Tornanádaskába. A riport is előrejelezte, hogy ezekben a falvakban tarolhat a Fidesz, ugyanis hiába van ezernyi problémája a helyieknek, a bevándorlóktól való félelem mindent felülír. Rakacában végül 83 százalékot szerzett a kormánypárt.

A bevándorlóktól való félelem mellett egy másik meghatározó érve is lehet a legszegényebb települések lakóinak a Fidesz mellett, ez pedig a közmunka. Ezekben a hátrányos helyzetben lévő falvakban jellemzően nem működik gazdaság, nincsenek munkahelyek, ezért a mélyszegénységben élők döntő része az állami juttatásoktól függ régóta.

Korábban ezek passzív segélyek voltak, amiket a Fidesz elvett, viszont helyette bevezette a közmunkát, amin keresztül a korábbi segélyek dupláját adják a rászorulóknak. A közmunka-programok 2011-ben indultak el és 2016-ban futottak csúcsra, abban az évben legalább 250 ezer embernek jelentettek biztos jövedelemforrást.

Ugyan a legszegényebb települések lakói közül ezért sokan úgy érezhetik, jól jártak, a Fidesz kormányzása alatt összességében a legszegényebb jövedelmi tized járt a legrosszabbul. A többi jövedelmi osztállyal ellentétben a társadalom legszegényebb tíz százalékának ugyanott van a jövedelmi szintje, mint 2010-ben. A kormány ráadásul teljesen átalakította a szociális ellátórendszert, aminek következtében sokkal többen elestek korábbi rendszeres állami juttatásuktól, mint ahány közmunkás van. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom térkép arról, hogy a legszegényebb járások még mindig nem másztak ki a válságbólKevesebbet keresnek és kevesebben is dolgoznak, mint 2010-ben, miközben az emberek negyedének csak a közmunka jutott: ilyen részei is vannak az országnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány kilyuggatta a szociális hálót, a legszegényebbek estek ki belőleA legalsó jövedelmi tized még jobban leszakad a társadalom többi részétől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fidesz országgyűlési választások szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.