Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 17. 11:08 Adat, Élet

Van, amiben már kilenc éve utolértük Ausztriát

Egy 2020-ban született magyar fiúgyerek átlagosan csaknem 62, egy lány pedig 63,5 egészségben eltöltött évre számíthat az életében – derül ki az Eurostat friss adataiból.

Magyarország az uniós országok között a születéskor várható egészséges évek száma alapján az unió középmezőnyébe tartozik. Uniós átlagban a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek száma 2020-ban a férfiak esetében 63,5 év, nők esetében 64,5 év volt, tehát a magyar férfiak és nők is valamennyivel rövidebb egészséges életre számíthatnak születéskor, mint egy átlagos EU-állampolgár.

Mindez egyébként azt is jelenti, hogy a magyarok meglehetősen kevés időt tölthetnek el a nyugdíjas éveik alatt egészségesen, a nyugdíjkorhatár ugyanis jelenleg 65 év Magyarországon.

Az EU-ban a nők születéskor várható élettartama 2020-ban átlagosan 5,7 évvel hosszabb volt, mint a férfiaké (83,2 év és 77,5 év). Az Eurostat közleménye szerint az egészségben eltöltött életévek a nők esetében a várható teljes élettartam 78 százalékát, a férfiak esetében pedig 82 százalékát teszik ki. Tehát a férfiak az átlagosan rövidebb életük nagyobb részét élik le egészségesen.

Az EU tagállamai közül 2020-ban Svédországban, Olaszországban és Máltán számíthattak a legtöbb egészséges évre a férfiak és a nők is. A legkevesebb egészségben töltött évre a nők Lettországban, Finnországban és Szlovákiában, a férfiak Lettországban, Litvániában és Észtországban számíthattak. 

Az Eurostat ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a kiugró adatokat részben az országok által használt statisztikai módszertani különbségek is magyarázhatják arra vonatkozóan, hogy mit értenek egészséges élet alatt.

A várható egészséges életévek száma születéskor az EU húsz tagállamában volt magasabb a nőknél, mint a férfiaknál, és a nemek közötti különbség általában viszonylag kicsi. Hét EU-tagállamban a különbség több mint két év volt, a legnagyobb különbséget Bulgáriában (4,2 év), Észtországban (4,1 év) és Lengyelországban (4 év) mérték. Hat tagállamban várhattak átlagosan több egészségben eltöltött évre a férfiak, mint a nők, a legnagyobb különbségeket Hollandiában (2,8 év), Portugáliában (2,1 év) és Finnországban (1,8 év) regisztrálták.

A régiónkban Magyarországnál csak Lengyelországban számíthatnak átlagosan több egészségben eltöltött évre az emberek, és Lengyelországban 2020-ban már az uniós átlag körüli adatot mértek. 

Az ábra alapján az is meglepő, hogy Ausztriánál Szlovákia kivételével az összes V4-es országnál jobb eredményt produkált, bár itt valószínűleg tényleg sokat számítanak a már emlegetett módszertani eltérések is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem számíthatunk túl hosszú életre Magyarországon, de legalább egészségesnek érezzük magunkatKevés olyan uniós tagállam volt 20 évvel ezelőtt, ahol egy újszülött rövidebb életre számíthatott, mint Magyarországon. Azóta még kevesebb lett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet egészség élet EU várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.