Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 29. 09:45 Világ

Százmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarcha

A 19 fős legénység és 14 vendég fogadására képes,  100 millió dollár értékű Titan nagy sebességgel halad a Szuezi-csatorna felé – írja a Maritime adataira hivatkozva a Bloomberg.

A tulajdonos, Alexander Abramov egyike Oroszország leggazdagabbjainak, aki a Szovjetunió összeomlása után rá tudta tenni a kezét az acélgyártásra, a mai napig az orosz acéltermelés meghatározó szereplője, a Forbes számításai szerint nagyjából 8 milliárd dolláros vagyonra tett szert, kapcsolatait figyelembe véve pedig oligarchának minősül.  

 Az orosz-ukrán háború kirobbanása után a nyugati országok egymás után jelentették be, hogy nem fogadják az oroszok jachtjait, vagy akár el is kobozzák őket. Törökország az egyik olyan menedéke most az orosz oligarcháknak, ahol még nyugodtan horgonyozhatnak a hajóikkal, itt pihen például Roman Abramovics két luxusjachtja, melyeknek összeértéke egymilliárd dollár, az orosz aluminiumgyáros Oleg Gyeripaszka Clio nevű hajója, a Maritime adataiból pedig úgy tűnik, hogy Abramov is a török partok felé tart. Az évnek ebben a szakában az orosz jachtok száma viszonylag alacsony szokott lenni, azt írják, általában az oligarchákhoz köthető hajók 1 százaléka tartózkodik ilyenkor az Égei-tengeren, ez a szám most 9 százalék.  

Nem csak az oligarchák, a vagyonosabb középosztálybeliek is nagy számban érkeznek Törökországba, a szankciómentes életre vágyó oroszok megjelenésével például hirtelen átalakulás indult a török ingatlanpiacon, kiszorultak a korábbi kuncsaftok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

A szankciók bevezetése óta nagyon macerás lett orosz luxushajó-tulajdonosnak lenni, a nyugati országok hatóságai már elkoboztak több monstrumot is, Németország Alisher Uszmanov 750 millió dolláros szuperjachtját, a Dilbart, az olasz hatóságok Andreji Melnicsenko 558 millió dolláros hajóját, a spanyolok Viktor Vekszelberg 90 milliós Tangó nevű hajóját, és a Rosznyefty-vezér Igor Szecsin 600 milliós úszó palotáját, a Crenscentet is lefoglalták, Fiji kormánya pedig épp azon van, hogy segítsen az amerikaiaknak lefoglalni az aranymilliárdos Szulejmán Kerimov 325 milliós hajóját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ luxusjacht oligarcha szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.