Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 13. 14:09 Pénz

Még a gazdag országokban is luxustermékké válhat a bio- és organikus élelmiszer

Amikor az ember végignézi egy nyugat-európai élelmiszerbolt kínálatát, sok más mellett az is feltűnhet, hogy a bio- és organikus termékekből jóval nagyobb a választék. Még egy diszkont modellben működő francia vagy német boltban is gyakran külön sorok (nem csak külön polcrészek) vannak fenntartva a bio minősítésű élelmiszereknek, és szinte nem lehet olyan alapterméket találni, amelynek ne lenne valamilyen bio vagy organikus párja. A szuper- és hipermarketekre ez még inkább jellemző.

Nyugat-Európában az elmúlt évek egyik fő trendje pont az volt, hogy a bioélelmiszerek választéka jelentősen nőtt, és a kisebb szakboltokból beköltöztek hiper-és szupermarketekbe. Nyilvánvaló, hogy az üzletek a vevői keresletre reagáltak, a trend azonban most megtörhet, mert a kereslet elkezdett gyors ütemben apadni.

Az orosz-ukrán háború miatt a regionális, de még a globális élelmiszerellátás is nagy hiányokkal küzd, a logisztikai nehézségek már a világjárvány óta sújtják a szektort, a meglóduló infláció pedig most már érezhetően vékonyabbá teszi a vásárlók pénztárcáját.

A Die Welt német napilap például egy mai cikkében számos iparági elemzőt szólaltat meg, akik a felmérésekre hivatkozva azt mondják, a német vásárlók döntő része is sokkal jobban odafigyel az árakra, és ennek részeként háromszor is meggondolja, hogy meg tudja-e fizetni a biominősítéshez kapcsolt prémiumot.

Ahogy arról korábban egy magyar példán keresztül mi is részletesen írtunk, a bionövény-termesztés sokkal jobban eltér a konvencionálistól, mint azt a legtöbben gondolnák. Nemcsak arról van szó, hogy a bioműveléshez eleve speciális szakmai tudás kell, hanem sokkal több munka is, ráadásul ennek jelentős része kétkezi, emberi munka. A bionövény-termesztésnél lényegében állandóan figyelni kell a folyamatokat, és sok esetben be sem lehet avatkozni, ha probléma adódik. A gyomok elleni küzdelmet leginkább emberi erővel kell megoldani, mert vegyszerezni nem lehet a földeket. További jelentős különbség, hogy a biotermesztéshez a kisebb hozamok miatt fajlagosan jóval nagyobb termőterületre van szükség.

Ezzel pedig elérkeztünk egy sokkal inkább morális, mintsem anyagi dilemmához: az ukrán háború miatt ugyanis a világ számos szegényebb régiójában, például a Közel-Kelet egy részén éhínség fenyeget. Ennek fényében viszont egy jómódban élő nyugat-európai vásárlónak azt a kérdést is meg kell magában válaszolnia a kérdést: 

ragaszkodik-e most is az olyan élelmiszerek vásárlásához, amelyeket csak a konvencionális művelésnél kisebb hozamokkal lehet előállítani?

A Die Weltnek nyilatkozó szakértők szerint Németországban a bio- és organikus élelmiszerek fogyasztásának általánossá válása, azaz áttörése a fenti folyamatok miatt egyelőre elmarad, elhalasztódik. A magasabb infláció korszakában a kínálat a nagy szuper- és hipermarketekben várhatóan kis mértékben visszaszorul, az átrendeződés nyertesei talán a diszkontok lehetnek.

A biotermelők pedig imádkoznak, hogy a bio- és hagyományos élelmiszerek közötti megszokott árkülönbség megmaradjon, hogy a jelentősen emelkedő árakat arányaiban ők is követni tudják. A korábban biztosnak vett piaci viszonyok azonban ma már korántsem egyértelműek, a német lap erre azt a példát hozza, hogy egy ottani boltban a saját márkás vaj drágább lett, mint a márkás, mi pedig nemrég már Magyarországon is azt láttuk, hogy egy bioélelmiszer olcsóbb lett, mint a nem bio megfelelője (ami nyilván utóbbinak a drágulása miatt következett be, még ha csak átmenetileg is).

A bioélelmiszerekhez való ragaszkodás a következő időszakban várhatóan az igazán jól keresők kiváltsága lesz, a termékek a luxus státusz közelébe kerülnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnnek a zöldségnek annyira felment az ára, hogy most drágább, mint a biováltozataA posztpandémiás élelmiszerinflációban a kígyóuborka nem akar a megszokott piaci módon viselkedni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegnéztünk egy magyar körforgásos gazdaságot – állami támogatás nélkül aligha fejlődhetnek hasonlókAz ország egyik legfejlettebb és legkomplexebb agrárgazdasága kiváló példát ad arra, hogy mennyire nehéz körkörösen építkezni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bio élelmiszer éhínség élelmiszer infláció kereslet kiskereskedelem organikus gazdálkodás orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.