Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az irányt helyesnek tartják, de sok kritika éri azt a szabályozást, amelyet a műanyag hulladék csökkentése érdekében fogadott el nemrég az Európai Parlament (miután a tagországok kormányait közvetlenül képviselő Európai Tanáccsal egyezségre jutott, de a Bizottságnak erre még rá kell bólintania).

Mi várható? A legfőbb változás, hogy 2030-tól fokozatosan eltűnnek az élelmiszerboltokból a most használt, biológiailag nem lebomló, vékony műanyag zacskók és az éttermekben nem lehet majd helyben fogyasztásnál műanyagba csomagolni az ételt és az italt (például a gyorséttermi hamburgert).

  • Az éttermeknek ki kell majd adni az ételeket-italokat a vendég által hozott edényekbe is (ennek higiéniás vitás kérdéseit tisztázni kell).
  • A hotelekből eltűnnek a kis műanyag dobozos-tasakos tusfürdők-samponok és hasonló piperecikkek.
  • A reptereken nem lehet majd műanyag fóliába tekerni a táskákat.
  • 2029-re az egyszer használatos műanyag és fémpalackok 90 százalékát szelektíven vissza kell gyűjteni, ez Magyarországon gyakorlatilag a Mol-Mohu felé támasztott követelmény lesz.

Felülnézet: 2021 júliusától már nem lehet az unióban forgalmazni számos műanyagból készült egyszer használatos eszközt, többek között szívószálat, evőeszközt, tányért, italkeverő pálcát, fültisztító pálcikát vagy vastagabb zacskót. Ezt a sort folytatja most az új szabályozás.

Igen, de: az Európai Bizottság eredeti tervével szemben a papírra egyáltalán nem vonatkoznak a tiltások, azaz például ételt is lehet majd papírba csomagolni akkor is, ha egy gyorskiszolgáló étteremben csak egyszer használják, és azonnal kidobják.

  • A műanyagok újrahasznosításának arányát meghatározott lépésekben növelni kell, de még nincs megegyezés arról a kulcsfontosságú kérdésről, hogy ez teljesíthető-e unión kívülről származó alapanyagokból. Amennyiben igen, akkor az olcsó kínai műanyag hulladék tönkreteheti az európai újrafeldolgozó ipart.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem tesznek azért a magyar boltok, hogy ne csak műanyag zacskókban lehessen gyümölcsöt venni?A kormány meghátrált, az EU puha a mindent elborító, egyszer használatos műanyag zacskókkal vagy inkább a vegyipari lobbival szemben. Pedig teljes tiltás nélkül nagyon nehéz lesz változást elérni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szeméttel elárasztott kisváros megmutatja, hogyan lehet műanyagok nélkül élniA világ egyik legszebb tavánál fekvő guatemalai kisváros két év alatt megszabadult az egyszer használatos műanyagoktól, a tó vize 90 százalékkal lett tisztább.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMuszáj lenne újra feltalálni a műanyagok újrahasznosításátA kínai szemétimport-korlátozás és a nem hatékony gyűjtés miatt egyre nagyobb a verseny a műanyagiparban az újrafeldolgozás megreformálásáért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ egyszer használatos műanyag Európai Unió környezetvédelem műanyag tiltás zacskó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.