Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az irányt helyesnek tartják, de sok kritika éri azt a szabályozást, amelyet a műanyag hulladék csökkentése érdekében fogadott el nemrég az Európai Parlament (miután a tagországok kormányait közvetlenül képviselő Európai Tanáccsal egyezségre jutott, de a Bizottságnak erre még rá kell bólintania).

Mi várható? A legfőbb változás, hogy 2030-tól fokozatosan eltűnnek az élelmiszerboltokból a most használt, biológiailag nem lebomló, vékony műanyag zacskók és az éttermekben nem lehet majd helyben fogyasztásnál műanyagba csomagolni az ételt és az italt (például a gyorséttermi hamburgert).

  • Az éttermeknek ki kell majd adni az ételeket-italokat a vendég által hozott edényekbe is (ennek higiéniás vitás kérdéseit tisztázni kell).
  • A hotelekből eltűnnek a kis műanyag dobozos-tasakos tusfürdők-samponok és hasonló piperecikkek.
  • A reptereken nem lehet majd műanyag fóliába tekerni a táskákat.
  • 2029-re az egyszer használatos műanyag és fémpalackok 90 százalékát szelektíven vissza kell gyűjteni, ez Magyarországon gyakorlatilag a Mol-Mohu felé támasztott követelmény lesz.

Felülnézet: 2021 júliusától már nem lehet az unióban forgalmazni számos műanyagból készült egyszer használatos eszközt, többek között szívószálat, evőeszközt, tányért, italkeverő pálcát, fültisztító pálcikát vagy vastagabb zacskót. Ezt a sort folytatja most az új szabályozás.

Igen, de: az Európai Bizottság eredeti tervével szemben a papírra egyáltalán nem vonatkoznak a tiltások, azaz például ételt is lehet majd papírba csomagolni akkor is, ha egy gyorskiszolgáló étteremben csak egyszer használják, és azonnal kidobják.

  • A műanyagok újrahasznosításának arányát meghatározott lépésekben növelni kell, de még nincs megegyezés arról a kulcsfontosságú kérdésről, hogy ez teljesíthető-e unión kívülről származó alapanyagokból. Amennyiben igen, akkor az olcsó kínai műanyag hulladék tönkreteheti az európai újrafeldolgozó ipart.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem tesznek azért a magyar boltok, hogy ne csak műanyag zacskókban lehessen gyümölcsöt venni?A kormány meghátrált, az EU puha a mindent elborító, egyszer használatos műanyag zacskókkal vagy inkább a vegyipari lobbival szemben. Pedig teljes tiltás nélkül nagyon nehéz lesz változást elérni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szeméttel elárasztott kisváros megmutatja, hogyan lehet műanyagok nélkül élniA világ egyik legszebb tavánál fekvő guatemalai kisváros két év alatt megszabadult az egyszer használatos műanyagoktól, a tó vize 90 százalékkal lett tisztább.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMuszáj lenne újra feltalálni a műanyagok újrahasznosításátA kínai szemétimport-korlátozás és a nem hatékony gyűjtés miatt egyre nagyobb a verseny a műanyagiparban az újrafeldolgozás megreformálásáért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ egyszer használatos műanyag Európai Unió környezetvédelem műanyag tiltás zacskó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.