Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. április 19. 12:25 Világ

Muszáj lenne újra feltalálni a műanyagok újrahasznosítását

Komoly válságban van a hulladék újrahasznosítása az Egyesült Államokban. Az összes szemét kevesebb mint tíz százalékát hasznosítják újra, pedig évtizedek óta tartó kampányok hatására végre elkezdték nagyobb arányban szelektíven gyűjteni a szemetet. A plázákban, reptereken, iskolákban és irodaházakban is megjelentek a szelektív gyűjtőhelyek, és több városban is büntetést szabnak ki arra, aki nem válogatja szét a szemetét.

Az újrahasznosítható szemetet évtizedeken keresztül Kínába küldték. A gépi válogatásnál Amerikában jóval drágább kézi válogatást az olcsó kínai munkaerő végezte el. A gondos válogatásra amiatt volt szükség az Atlantic cikke szerint, mert a szelektíven gyűjtött szemét mintegy 25 százaléka szennyezett volt.

Tavaly azonban Kína úgy döntött, hogy korlátozza a hulladékimportot, többek között a vegyes papírhulladékét és a legtöbb műanyagét. Az amerikai településeknek így dönteniük kellett: magasabb szemétdíjat kérnek az újrafeldolgozásért, vagy a szelektíven gyűjtött szemét is megy a szemétégetőkbe és -lerakókba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem tesznek azért a magyar boltok, hogy ne csak műanyag zacskókban lehessen gyümölcsöt venni?A kormány meghátrált, az EU puha a mindent elborító, egyszer használatos műanyag zacskókkal vagy inkább a vegyipari lobbival szemben. Pedig teljes tiltás nélkül nagyon nehéz lesz változást elérni.

A Virgina állambeli Broadway-ben például 22 éve működik szelektív gyűjtés, de mivel 63 százalékkal drágult volna a külön gyűjtött hulladék elszállítása, az önkormányzat végül úgy döntött, hogy felszámolja a rendszert. Az USA-ban számos település döntött hasonló módon.

A jelenséggel párhuzamosan egyre nagyobb vásárlói nyomás alá kerül a műanyagipar a fogyasztók részéről a Bloomberg cikke szerint. Az óceánokat elárasztó szemét napról napra látványosabb problémát jelent. Az egyszer használatos műanyagok környezetromboló hatása egyre inkább a közbeszéd része, az EU 2021-tól be is tiltja az ilyenből készített eszközöket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmíg agyon van csomagolva minden, aligha szabadulunk a műanyagoktólHiába terjed a fejlett világban a csomagolást mellőző környezettudatos szemlélet, a műanyagoktól mégsem fogunk megszabadulni egyhamar. Túl nagy üzlet van benne ahhoz, hogy csak úgy eltűnjön.

Az amerikai Closed Loop nevű befektető cég tanulmánya szerint a műanyag egyre negatívabb megítélés alá esik, és ez a műanyagipart is változásokra kényszeríti. A Bloomberg szerint legalább hatvan vegyipari vállalat versenyez azért, hogy javítson a hulladékfeldolgozás hatékonyságán. A kézi válogatás és a jelenleg használt, nem túl fejlett technológia nem tudja az összes műanyagtípust kezelni, nem képes minden szennyeződést eltávolítani, így többségében nem teljesen tiszta műanyagot állít elő újra, amelynek korlátozott a felhasználása.

A cél olyan technológia feltalálása lenne, amely a műanyagszemetet eredeti alkotóelemeire, lényegében tiszta granulátumra bontja le, amely a legtöbb műanyag tárgy alapanyaga a gyárakban. A McKinsey tanácsadócég riportja szerint a technológia fejlődésével 2030-ra négyszeresére nőhet az újrahasznosított műanyag aránya, a mostani 12 százalékról 50 százalékra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa te is dilemmáztál már azon, hogy mit dobhatsz a szelektívbe, itt a segítségHova dobjuk az olajos flakont vagy az elviteles kávéspoharat? És a csokis vagy chipszes zacskót? Vége a bizonytalankodásnak szemétválogatás közben!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok hulladék hulladékgazdálkodás hulladékkezelés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Eredetileg 30 ezer készletre írtak ki pályázatot, de nem lesz ekkora az igény; Finnországban népességarányosan kevesebb gyerek születik, mint idehaza.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 18. 12:02 Világ

A csirke- és turistaexport a lengyel gazdasági potenciál csúcsa Kína felé?

A lengyel piac nyitott a kínai befektetők és építőipari vállalatok előtt, a kapcsolat másik oldala viszont sokkal korlátozottabb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.