Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Recesszióba kerülhet a német gazdaság, mivel az idei első negyedévben, ha kis mértékben is, de várhatóan zsugorodik a GDP a Bloomberg múlt heti felmérése szerint. Ez a tavalyi utolsó negyedéves csökkenéssel együtt már technikai recessziót jelent. (Azaz legalább fél éven keresztül csökken enyhe mértékben a gazdasági kibocsátás.)

Miért fontos ez? Magyarország első számú külkereskedelmi partnere Németország, a magyar export és import mintegy negyedét fedi le, így „Európa motorjának” gyengélkedése közvetlen hatással van a magyar gazdaság teljesítményére is.

Számokban: a német GDP 0,1 százalékos csökkenését jósolják idén január-márciusra éves összevetésben.

  • Az idei egész éves gazdasági növekedést – a 2023-as 0,1 százalékos csökkenés után – 0,2 százalékra várják a korábban jósolt, jóval magasabb 1,3 százalékkal szemben. Az OECD és az EU ennél enyhén optimistább, 0,3 százalékot prognosztizál.

Háttér: Németország Ukrajna 2022-es orosz inváziója óta szenved a magas energiaárak miatt, ami elsősorban az ipari termelés költségeinek elszállásán keresztül fékezi a gazdaságot.

  • Egy hónapja is téma volt a lehetséges német recesszió, akkor a központi bank és a gazdasági miniszter számolt be a gazdasági várakozásokról – ezt erősítette meg most a Bloomberg felmérése.
  • A Bundesbank jelezte, hogy a gyenge külső – főleg kínai – kereslet, a visszafogott belső fogyasztás, a sztrájkok és a drága hitelek miatt megtorpant befektetések miatt süllyedhet recesszióba a német gazdaság rövid távon.

Mit mondanak ők? Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a drámaian rossz helyzet csak a körülmények – magas energiaárak, a kereslet csökkenése és infláció növekedése – rendkívül kedvezőtlen együttállásával magyarázható.

Tágabb kontextus: a nagy német vállalatoknak még jól is jöhet egy átmeneti recesszió, ami gyengítheti az eurót, így olcsóbb lesz az export, és csökkenhetnek a kamatok is, ösztönözve a fogyasztást.

Mi várható? Az elemzők által figyelt havonta megjelenő ifo üzleti hangulatindex a vállalatok enyhén javuló kilátásairól számolt be, február végén 85,5 ponton állt, ami 0,3 százalékpontos emelkedés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiábrándítóak lettek a mai adatok, távolabb kerültünk a kormány optimista növekedési céljaitólSzenvedett az ipar és az export is januárban, a kiskereskedelmi forgalom pedig még mindig csak stagnált.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyiA vártnál jóval rosszabb lett a gazdaság tavaly év végi teljesítménye, ami rontja az idei kilátásokat is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy-két év is eltelhet, mire azt mondhatjuk, hogy kijöttünk ebből a válságbólÚjra nő a gazdaság, a reálbér és egyszámjegyű az infláció. Ennek örülhetünk, de annak nem, hogy a megélhetési válság ettől még nem ért véget: erről szól a Függő Változó új adása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír - de mi áll mögötte?Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ külkereskedelem német gazdaság recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.