Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. március 6. 13:10 Adat

Kiábrándítóak lettek a mai adatok, távolabb kerültünk a kormány optimista növekedési céljaitól

Gyenge, részben az előzetes várakozásokat is alulmúló makroadatok jelentek meg szerdán, amelyek alapján kétségesnek látszik, hogy megvalósulnak idén a kormány optimista növekedési céljai.

Mi történt? Az ipari teljesítmény az előzetes várakozásokhoz képest gyengébb volt januárban, a kiskereskedelmi forgalom pedig bár nem okozott meglepetést, de még mindig csak stagnált.

  • Az év elején a magyar külkereskedelmi teljesítmény is gyenge volt, az export visszaesett tavaly januárhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint.

Számokban: az ipari teljesítmény volumene munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest.

  • Az export euróban számított értéke 7,4, az importé 14 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál januárban.

Előzmények: a harmadik negyedév 0,8 százalékos növekedése után a tavalyi utolsó három hónapban újra stagnálást mutattak a KSH kedden közölt GDP-adatai, ami meglepetést jelentett az élénkülésre számító elemzői várakozásokhoz képest.

  • A stagnálás oka az alacsony ipari export és a lakossági fogyasztás beragadása mellett az építőipar, illetve a vendéglátás szektorok gyenge teljesítménye volt.

Felülnézet: a Pénzügyminisztérium 3,6 százalékos növekedést vár 2024-ben, de Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az elmúlt időszakban 4 százalékos növekedési célról is beszélt. 

  • Minden, az előzetes várakozásokat alulmúló adatközlés csökkenti az esélyét annak, hogy az idei magas növekedési célszám megvalósuljon.
  • A legnagyobb kockázatok között van, hogy a fogyasztói bizalom nem áll helyre elég gyorsan, a másik nagy kockázat pedig a magyar export küldőpiacainak gyengélkedése.

Mit mond az elemző? Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint az ipar egész éves kilátása a meglehetősen gyenge évzárás és újévkezdet mellett egyre borúsabb. „Vélhetően az év egészében az ipar teljesítménye negatív lesz, így visszafogja majd a 2024-es GDP-növekedést.”

  • Az elemző szerint a következő hónapokban folytatódik majd a reálbérek növekedése, ami lassan, de biztosan támogathatja a fogyasztás helyreállását. „Hogy ez a változás érdemi és tartós legyen, először a fogyasztói bizalomnak kell helyreállnia, ami egy hosszadalmasabb folyamat, bár már látunk biztató jeleket ebben a tekintetben. “ 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég nagyobb gyorsítás kellene a kormány növekedési céljának eléréséhezA részletesebb adatok megerősítették, hogy máris megtorpant az előtte éppen csak újra beinduló magyar gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat export kiskereskedelem külkereskedelem növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.