Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. március 5. 13:02 Adat

Még nagyobb gyorsítás kellene a kormány növekedési céljának eléréséhez

A tavalyi utolsó három hónapban negyedéves alapon máris megtorpant az előtte éppen csak újra beinduló magyar gazdaság: a harmadik negyedév 0,8 százalékos növekedése után újra stagnálást mutatnak a KSH részletesebb adatai.

Háttér: a stagnálás oka az alacsony ipari export és a lakossági fogyasztás beragadása mellett az építőipar, illetve a vendéglátás szektorok gyenge teljesítménye.

  • A növekedés ilyen gyors visszaesésére nem számítottak korábban az elemzők, inkább a megindult élénkülés folytatását prognosztizálták.

Mi várható? Az ING elemzői a fenti, a vártnál rosszabb adatok fényében az eredeti 3,1 százalékos 2024-es GDP-növekedési előrejelzést 2,1 százalékra mérsékelték.

  • Az elemzők szerint nemcsak arról van szó, hogy a vártnál alacsonyabb szintről kezdte az évet a magyar gazdaság, hanem a feldolgozóipar kilátásai is borúsabbak lettek, a német gazdaság lassulása problémákat okoz az exportban.
  • Az elemzés arra is kitér, hogy oldódott az a feszes a munkaerőpiac, ami a magyar gazdaság alapvető jellegzetessége volt az elmúlt években: ahogy a Portfolio is kiemelte, a munkanélküliségi ráta háromhavi mozgóátlaga 4,6 százalékra emelkedett.

Mit mond a kormány? A Pénzügyminisztérium, illetve Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 2024-re 3,6-4 százalékos növekedést jelzett előre. A fenti adatok fényében ez egyre elérhetetlenebbnek tűnik, még erőteljesebb ütemváltást kellene produkálnia a gazdaságnak.

  • A magyar gazdaság teljesítménye 2023-ban összességében a kiigazított adatok szerint 0,7 százalékkal csökkent. Negatív éves eredmény 1996 óta (amikortól a KSH a mostani rendszerben közöl adatot) a mostanin kívül csak háromszor fordult elő: a 2008 végén indult pénzügyi világválság hatására 2009-ben, 2012-ben és a koronavírus-járvány alatt, 2020-ban.

Mit mond az elemző? Virovácz Péter, az ING vezető elemzője kiemelte: 2023 megmentője a mezőgazdaság volt, enélkül a hazai GDP 3 százalékkal zsugorodott volna. „Minden más főbb gazdasági területen visszaesés mutatkozott, vagyis egy általános, a gazdaság minden területét érintő visszaesésről beszélhetünk.”

  • 2023 válságév volt. Ami még tovább rontja az összképet, hogy a gyenge negyedik negyedéves teljesítmény miatt az úgynevezett áthúzódó hatás is csekély lesz. Amennyiben 2024 minden negyedévében stagnálna a magyar gazdaság, ahogyan tette azt az elmúlt negyedévben is, úgy a statisztikai hatások miatt idén mindösszesen 0,4 százalékos lenne a GDP-növekedés.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődik a magyar kilábalás a válságból, de milyen messzire jutunk idén?A tavalyinál szinte biztosan jobb éve lesz a hazai gazdaságnak 2024-ben, a dinamikával kapcsolatban azonban erősen szórnak az előrejelzések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat előrejelzés gazdasági növekedés gdp Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.