Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. március 5. 13:02 Adat

Még nagyobb gyorsítás kellene a kormány növekedési céljának eléréséhez

A tavalyi utolsó három hónapban negyedéves alapon máris megtorpant az előtte éppen csak újra beinduló magyar gazdaság: a harmadik negyedév 0,8 százalékos növekedése után újra stagnálást mutatnak a KSH részletesebb adatai.

Háttér: a stagnálás oka az alacsony ipari export és a lakossági fogyasztás beragadása mellett az építőipar, illetve a vendéglátás szektorok gyenge teljesítménye.

  • A növekedés ilyen gyors visszaesésére nem számítottak korábban az elemzők, inkább a megindult élénkülés folytatását prognosztizálták.

Mi várható? Az ING elemzői a fenti, a vártnál rosszabb adatok fényében az eredeti 3,1 százalékos 2024-es GDP-növekedési előrejelzést 2,1 százalékra mérsékelték.

  • Az elemzők szerint nemcsak arról van szó, hogy a vártnál alacsonyabb szintről kezdte az évet a magyar gazdaság, hanem a feldolgozóipar kilátásai is borúsabbak lettek, a német gazdaság lassulása problémákat okoz az exportban.
  • Az elemzés arra is kitér, hogy oldódott az a feszes a munkaerőpiac, ami a magyar gazdaság alapvető jellegzetessége volt az elmúlt években: ahogy a Portfolio is kiemelte, a munkanélküliségi ráta háromhavi mozgóátlaga 4,6 százalékra emelkedett.

Mit mond a kormány? A Pénzügyminisztérium, illetve Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 2024-re 3,6-4 százalékos növekedést jelzett előre. A fenti adatok fényében ez egyre elérhetetlenebbnek tűnik, még erőteljesebb ütemváltást kellene produkálnia a gazdaságnak.

  • A magyar gazdaság teljesítménye 2023-ban összességében a kiigazított adatok szerint 0,7 százalékkal csökkent. Negatív éves eredmény 1996 óta (amikortól a KSH a mostani rendszerben közöl adatot) a mostanin kívül csak háromszor fordult elő: a 2008 végén indult pénzügyi világválság hatására 2009-ben, 2012-ben és a koronavírus-járvány alatt, 2020-ban.

Mit mond az elemző? Virovácz Péter, az ING vezető elemzője kiemelte: 2023 megmentője a mezőgazdaság volt, enélkül a hazai GDP 3 százalékkal zsugorodott volna. „Minden más főbb gazdasági területen visszaesés mutatkozott, vagyis egy általános, a gazdaság minden területét érintő visszaesésről beszélhetünk.”

  • 2023 válságév volt. Ami még tovább rontja az összképet, hogy a gyenge negyedik negyedéves teljesítmény miatt az úgynevezett áthúzódó hatás is csekély lesz. Amennyiben 2024 minden negyedévében stagnálna a magyar gazdaság, ahogyan tette azt az elmúlt negyedévben is, úgy a statisztikai hatások miatt idén mindösszesen 0,4 százalékos lenne a GDP-növekedés.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődik a magyar kilábalás a válságból, de milyen messzire jutunk idén?A tavalyinál szinte biztosan jobb éve lesz a hazai gazdaságnak 2024-ben, a dinamikával kapcsolatban azonban erősen szórnak az előrejelzések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat előrejelzés gazdasági növekedés gdp Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.