Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. március 4. 13:07 Adat, Világ

Történelmi csúcson a szén-dioxid-kibocsátás, főleg Kína és India miatt

Mi történt? 2023-ban az előző évhez képest 1,1 százalékkal nőtt, és ezzel történelmi csúcsra emelkedett a globális szén-dioxid-kibocsátás a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) friss jelentése szerint.

Előzmények: 2022-ben az előző évhez képest 1,3 százalékkal nőtt a kibocsátás.

Alulnézet: kiemelkedő mértékben nőtt a kibocsátás Kínában és Indiában, ahol a járvány utáni gazdasági helyreállás kibocsátástöbblete ellensúlyozta az egyéb területeken elért csökkenést.

  • A fejlett gazdaságokban 4,5 százalékkal csökkent a kibocsátás, elérve az elmúlt 50 év legalacsonyabb szintjét. Ehhez a megújulók terjedése, az energiahatékonysági intézkedések és az ipari termelés gyengélkedése járult hozzá.

Igen, de: a megújuló energiaforrások terjedése továbbra is túlságosan csak a fejlett gazdaságokra és Kínára jellemző, ezért az IEA nagyobb nemzetközi erőfeszítéseket sürget a beruházások növelésére a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban.

Felülnézet: a 2023-as kibocsátásnövekedés 40 százalékát az okozta, hogy az aszály miatt számos országban a kieső vízerőművek helyett fosszilis energiaforrások égetéséből kellett energiát nyerni.

  • Trendszerűen ugyanakkor folytatódik a globális kibocsátás növekedésének lassulása.
  • „A járvány, az energiaválság és a geopolitikai instabilitás mind azt a potenciált hordozták magukban, hogy meghiúsítsák a tisztább és biztonságosabb energiarendszerek kiépítésére irányuló erőfeszítéseket. Ehelyett számos gazdaságban az ellenkezőjét tapasztaltuk” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez" - hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgásaA fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA villanyautó-dömping ellenére lassan terjednek a megújuló energiaforrások a közlekedésbenNőtt az EU-ban a megújuló energiaforrások aránya a közlekedésben 2013 és 2022 között, de nem elég gyorsan a kitűzött cél eléréséhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ india Kína klímaváltozás szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.