Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. február 7. 12:58 Élet, Világ

A turisták is bicikliznének autózás helyett

Szívesebben választják az e-biciklit a környék bejárásához a turisták, mint a hagyományos kerékpárt, vagy a tömegközlekedést, ha az autó kiváltásáról van szó. Ezt az Északnyugat-Angliában fekvő Lake District (tóvidék) nevű területen végzett felmérés most közzétett eredményei mutatták meg.

Miért fontos ez? A népszerű vidéki turistacélpontok egyik fő problémája, hogy a távolságok, a domborzati viszonyok és az időjárás miatt a látogatók az autózást részesítik előnyben, hagyományos biciklire nem szívesen váltanak, de az e-biciklik terjedése ezt alapvetően változtathatja meg.

  • E-biciklivel sokkal inkább hajlandóak a turisták közlekedni, mert sokkal könnyebb hosszabb távokat megtenni, még akkor is, ha nem sík a terep.

Számokban: A területre 2022-ben már 18,1 millió turista látogatott el, döntő részük autóval. A hagyományos biciklivel rendelkező britek átlagosan 87 kilométert tekernek egy évben, ám azok a Lake District-i lakosok, akiknek van elektromos biciklijük, hetente átlagosan 124 kilométert mennek a dimbes-dombos terepen.

Alulnézet: A turisták a felmérés szerint eleve szívesen váltanak e-biciklikre, de a változás sokkal nagyobb lehetne, ha kiépülne hozzá a megfelelő infrastruktúra. A válaszadók többek között helyi kerékpárkölcsönzőket szeretnének, mert akkor a területet közösségi közlekedéssel is meg tudnák közelíteni, vagyis teljesen leraknák az autóikat. A másik fő igény, hogy a szállásadók készüljenek fel jobban az e-biciklik fogadására, tárolására.

Felülnézet: A felmérést végző leeds-i egyetemi kutató, Ian Philips értékelése szerint az e-bicikli nagy lehetőség arra, hogy mindenki jól járjon a hasonlóan kedvelt vidéki turistaközpontokban. Az autózás visszaszorulásával csökken a lokális környezeti terhelés, megmarad a terület élhetősége a lakosoknak, de összességében az autóból kiszálló turisták is sokkal jobban járnak, ha a körzet falvai kevésbé zsúfoltak és kevésbé zajosak.

Az angol válaszadók egyébként két európai megoldást is modellértékűnek említettek, Olaszországban a Dolomitokban a díjmentes és jól használható közösségi közlekedés már visszaszorította az autóhasználatot, a szlovéniai Bohinj völgyből pedig ki vannak tiltva az autók, de a bejáratnál a parkolás ingyenes, és a biciklizés az autómentes részen ennek hatására lett élvezetes.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA várakozásokkal ellentétben az e-bicikli nem lustít elMiért kell 150 ezer forintot adni annak, aki izomerő helyett elektromos segítséggel akar biciklizni? Bemutatunk két tudományos kísérletet, amely szerint lehet ennek közegészségügyi értelme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiváló ötlet a céges e-bicikli, de a magyar valóságban a munkába járós húszéves rom autót kellene lenyomniaMár két éve adható bicikli is a cafeteria részeként, de a lehetőség eddig nem terjedt el, mert nincs egészen jól kitalálva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA jövő városa a(z elektromos) kerékpárra és a gyalogos közlekedésre optimalizálHa van olyan közlekedési rendszer, amely az állam számára költség- és energiahatékony munkahelyet teremt, akkor miért nem ezt támogatják?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ autó bicikli e-bike elektromos bicikli környezetvédelem turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.