Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 22. 13:48 Világ

Heteken belül győzhetnek az oroszok Ukrajnában, ha nem indul újra az amerikai segítség

Lesújtó képet festett az ukránok helyzetéről Joe Biden amerikai elnök stábja.

Mi történt? Múlt hét szerdán egy zártkörű megbeszélésen elhangzott, hogy amennyiben a Kongresszus nem szavazza meg az Ukrajnának nyújtandó újabb segélycsomagok fedezetét, Oroszország heteken vagy hónapokon belül megnyerheti a háborút – írja az NBC.

  • Ez a veszély elsősorban olyan légvédelmi és tüzérségi lőszerek kifogyása miatt áll fenn, amelyeket jelenleg egyetlen más ország sem tud pótolni kellő mennyiségben.

Háttér: az Ukrajnának nyújtandó segélycsomagról szóló vita nemcsak az ukránokról szól, hanem az idei amerikai elnökválasztás valószínűleg legforróbbnak ígérkező témáját, a migrációt is magában foglalja.

  • A republikánusok abban az esetben támogatnák az ukránoknak nyújtandó segélycsomagot, ha Bidenék cserébe hajlandóak megszavazni extrém szigorú bevándorlási szabályokat az Egyesült Államok déli határán. Ha ez megtörténne, azt a republikánusok jelentős sikerként könyvelhetnék el. 
  • A 60 milliárd dolláros amerikai segélycsomag mellett az EU 50 milliárd eurót biztosított volna az ukránoknak, ezt viszont Orbán Viktor magyar miniszterelnök decemberben megvétózta.

Számokban: az ukránok nyugati segítség nélkül nem tudták volna hatékonyan felvenni a harcot Putyin hadigépezetével.

  • A legtöbbet anyagi és katonai oldalról az Egyesült Államok áldozta eddig: összesen több mint 70 milliárd dollár értékben segítette az ukránokat.
  • Ebből 44 milliárd katonai kiadás volt, ezzel megelőzte Németországot, Nagy-Britanniát, Norvégiát és Dániát is.
  • Bár a fegyverzet tekintetében kezdetben óvatosak voltak, a vállról indítható Stinger föld-levegő rakéták és a szintén vállról indítható Javelin páncéltörő rakéták komoly ütőkártyát jelentettek az ukrán gyalogságnak, a komolyabb csapásmérő fegyverrendszerek (például a HIMARS) megjelenése pedig tovább fokozta az ellenállás erősségét. 
  • Az USA több mint kétmillió 155 milliméteres tüzérségi lőszert biztosított eddig az ukrán védőknek.
  • Az EU a maga egymilliós vállalását ebből a lőszertípusból viszont nem tudta tartani, becslések szerint mintegy 300 ezer tüzérségi lőszert tudtak átadni az ukránoknak.

Igen, de: az már tavaly októberben is látszott, hogy az ukránok tüzérségi igénye jóval meghaladja a NATO és azon belül az európai országok rendelkezésre álló tartalékait. A NATO aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a saját készleteknél már „látszik a hordó alja”.

Tágabb kontextus: az orosz agresszió további terjedésével kapcsolatban egyre több aggódó hangot lehet hallani:

  • Boris Pistorius német védelmi miniszter a napokban azt mondta, az oroszok 5-8 éven belül NATO-tagországot támadhatnak meg.
  • Korábban a svéd fegyveres erők főparancsnoka, Micael Bydén tábornok azt mondta, a svédeknek el kell kezdeniük fejben felkészülni egy háborúra.

Mire érdemes figyelni: az EU 50 milliárdos segélycsomagját decemberben Orbán Viktor magyar miniszterelnök megvétózta.

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a február elsejei ülésen ha kell, csak 26 országgal, de átviszi az ukránok támogatását.
  • Egy olyan alternatíva is szóba került a Wall Street Journal információi szerint, ami lehetővé tenné, hogy a Bizottság 20 milliárd euró kölcsönt vegyen fel piaci szereplőktől.
  • A magyar kormány abban az esetben nem vétózna, ha a támogatás négy évre lenne széthúzva, minden évben meg kéne szavazni (így többszöri vétózási felületet teremtenének), illetve egy a háborútól független, a helyreállítási alappal kapcsolatos követelése is van.

Alulnézet: amíg az amerikai Kongresszus és az EU házon belül marakodik, az ukránok egyre rosszabb helyzetbe kerülnek

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi éli túl a telet Ukrajnában?Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz döntéseket kell megfontolnia Ukrajnának Orbán Viktor vétója és a republikánusok miattEgyszerre váltak kétségessé Ukrajna amerikai és európai támogatásai, ami súlyos gazdasági következményekkel járhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerika újabb fogást vet be Oroszország ellen, mérsékelt reményekkelHamarosan az oroszokkal üzletelő harmadik országbeli bankokra is kiterjeszti pénzügyi szankcióit az Egyesült Államok, amitől az orosz hadiipar importjának elfojtását remélik, bár sok a potenciális buktató.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csomag egyesült államok európai bizottság háború konfliktus Moszkva Orbán Viktor orosz-ukrán háború putyin segély támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.