Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. január 15. 15:58 Világ

A héten eldől, újrakezdődik-e a harc Magyarország és az EU között

Míg az utóbbi hetek inkább a kompromisszumkeresés jegyében teltek Magyarország és az Európai Unió kapcsolatában, az Európai Parlament (EP) fellépése nyomán újra kiélesedhet a konfliktus.

Mi történik? Több EP-frakció sokallja az Európai Bizottság (EB) által Magyarországnak tett engedményeket, főként azt, hogy a magyar igazságügyi reform elfogadásával mintegy 10 milliárd euró, korábban felfüggesztett kohéziós forráshoz férhet hozzá hazánk.

  • Erről szerdán EP-képviselők fognak egyeztetni az EB-t vezető Ursula von der Leyennel és az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel.

Felülnézet: múlt hét pénteken a 705-ből 120 EP-képviselő kérte petícióban, hogy függesszék fel Magyarország szavazati jogát az uniós döntéshozatali folyamatokban.

  • Csütörtökön szavaz az EP egy Magyarországgal kapcsolatos határozatról, amelynek még formálódik a szövege, de elképzelhető, hogy felszólítják a tagállamokat az említett lépésre.
  • A szavazati jog megvonása példa nélküli lenne az EU történetében, és a Politico forrásai nem is tartják ezt valószínűnek a közeljövőben.

Tágabb kontextus: a magyar vétókkal kapcsolatos türelem azt követően kezdett el igazán fogyni, hogy hazánk kitartóan blokkolja Ukrajna négyéves 50 milliárd eurós pénzügyi és 20 milliárd eurós fegyverzeti uniós támogatását. (Bár az ország felvételi folyamatának megkezdését végül nem akadályozta meg Orbán Viktor.)

  • Az utóbbi hetekben egymással párhuzamosan zajlott a magyar vétó megkerülésére (segítség Magyarország kihagyásával) és semlegesítésére (hogy hazánk adja fel álláspontját) szolgáló uniós ötletbörze.
  • Egyelőre nem látszik, melyik megközelítés lesz sikeres. Magyar részről felmerült a négyéves segítség részleteinek évenkénti jóváhagyása, valamint a helyreállítási pénzek hosszabb felhasználhatóságának kérése az alku keretében.

Mit mondanak ők? Míg EP-képviselők magyar zsarolásról beszélnek, Varga Judit, a Fidesz EP-választási listavezetője szerint épp az EU zsarolja hazánkat a pénzek visszatartásával, miközben a 7-es cikkely szerinti eljárást (amelynek keretében veszélybe kerülhet a szavazati jogunk) már mindenki unja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorba jönnek a magyar kérések Ukrajna uniós támogatásáért cserébeA legújabb ötlet az, hogy a jogállamisági feltételek teljesítése miatti késlekedés ne okozzon anyagi veszteséget Magyarországnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan olyan korrupciós mutató, amelyben Magyarország már behozta UkrajnátUkrajna valóban Európa egyik legkorruptabb országa, de a politikai korrupció és a közpénzek magáncélra való felhasználása terén Magyarország hasonló szintre csúszott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire lehet költeni a most felszabadított uniós pénzeket?A rendszer bonyolultsága miatt nehéz átlátni, hogy hova csoroghatnak le a pénzek, de vélhetően elsősorban a szegényebb országrészek részesülhetnek belőle.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ európai bizottság Európai Parlament európai tanács Európai Unió Magyarország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.