Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. január 15. 15:58 Világ

A héten eldől, újrakezdődik-e a harc Magyarország és az EU között

Míg az utóbbi hetek inkább a kompromisszumkeresés jegyében teltek Magyarország és az Európai Unió kapcsolatában, az Európai Parlament (EP) fellépése nyomán újra kiélesedhet a konfliktus.

Mi történik? Több EP-frakció sokallja az Európai Bizottság (EB) által Magyarországnak tett engedményeket, főként azt, hogy a magyar igazságügyi reform elfogadásával mintegy 10 milliárd euró, korábban felfüggesztett kohéziós forráshoz férhet hozzá hazánk.

  • Erről szerdán EP-képviselők fognak egyeztetni az EB-t vezető Ursula von der Leyennel és az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel.

Felülnézet: múlt hét pénteken a 705-ből 120 EP-képviselő kérte petícióban, hogy függesszék fel Magyarország szavazati jogát az uniós döntéshozatali folyamatokban.

  • Csütörtökön szavaz az EP egy Magyarországgal kapcsolatos határozatról, amelynek még formálódik a szövege, de elképzelhető, hogy felszólítják a tagállamokat az említett lépésre.
  • A szavazati jog megvonása példa nélküli lenne az EU történetében, és a Politico forrásai nem is tartják ezt valószínűnek a közeljövőben.

Tágabb kontextus: a magyar vétókkal kapcsolatos türelem azt követően kezdett el igazán fogyni, hogy hazánk kitartóan blokkolja Ukrajna négyéves 50 milliárd eurós pénzügyi és 20 milliárd eurós fegyverzeti uniós támogatását. (Bár az ország felvételi folyamatának megkezdését végül nem akadályozta meg Orbán Viktor.)

  • Az utóbbi hetekben egymással párhuzamosan zajlott a magyar vétó megkerülésére (segítség Magyarország kihagyásával) és semlegesítésére (hogy hazánk adja fel álláspontját) szolgáló uniós ötletbörze.
  • Egyelőre nem látszik, melyik megközelítés lesz sikeres. Magyar részről felmerült a négyéves segítség részleteinek évenkénti jóváhagyása, valamint a helyreállítási pénzek hosszabb felhasználhatóságának kérése az alku keretében.

Mit mondanak ők? Míg EP-képviselők magyar zsarolásról beszélnek, Varga Judit, a Fidesz EP-választási listavezetője szerint épp az EU zsarolja hazánkat a pénzek visszatartásával, miközben a 7-es cikkely szerinti eljárást (amelynek keretében veszélybe kerülhet a szavazati jogunk) már mindenki unja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorba jönnek a magyar kérések Ukrajna uniós támogatásáért cserébeA legújabb ötlet az, hogy a jogállamisági feltételek teljesítése miatti késlekedés ne okozzon anyagi veszteséget Magyarországnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan olyan korrupciós mutató, amelyben Magyarország már behozta UkrajnátUkrajna valóban Európa egyik legkorruptabb országa, de a politikai korrupció és a közpénzek magáncélra való felhasználása terén Magyarország hasonló szintre csúszott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire lehet költeni a most felszabadított uniós pénzeket?A rendszer bonyolultsága miatt nehéz átlátni, hogy hova csoroghatnak le a pénzek, de vélhetően elsősorban a szegényebb országrészek részesülhetnek belőle.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ európai bizottság Európai Parlament európai tanács Európai Unió Magyarország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.