Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. december 14. 13:32 Közélet

Mire lehet költeni a most felszabadított uniós pénzeket?

Összesen 10,2 milliárd euró, azaz jelenlegi árfolyamon majdnem 3900 milliárd forint vált Magyarország számára hozzáférhetővé azzal, hogy az Európai Bizottság elfogadta a magyar igazságszolgáltatásban végrehajtott szabályváltoztatásokat.

Háttér: az ország számára 2021-27 között járó uniós forrásokat több körülmény is blokkolta eddig. Bizonyos gátak minden kifizetést akadályoznak, mások azonban csak egyes részeket. Az általános blokkok közül most az egyiket, az igazságszolgáltatás nem megfelelő működése miattit oldották fel.

  • Az összes többit nem, és sok esetben nagyon messze állunk attól, hogy ez megtörténhessen. Most azonban minden olyan forrás megnyílhat, amelyet eddig kizárólag ez az egy feltétel blokkolt. Azok a pénzek továbbra sem érhetőek el, amelyeket más tényezők (is) akadályoznak, ezek összesített összege 21 milliárd euró körül van.

Felülnézet: az érintett összeg a hétköznapi gyűjtőszóval csak kohéziós alapnak hívott, a valóságban több nagy részre oszló kalapban van, amelynek legfőbb célja az unión belüli elmaradottabb régiók felzárkóztatása.

  • Ez az óriási büdzsé több nagy forrásra oszlik, a tagországok pedig úgy férnek hozzá, hogy előre megállapodnak az unióval a fejlesztéseik céljáról (Partnerségi Megállapodás).
  • Magyarországnak is megvan ez a megállapodása 2021-27-re, de a kifizetéseket a jogállamisági kifogásokhoz kötött feltételek mostanáig meggátolták.

Alulnézet: a tagállamok a konkrétabb fejlesztési alprogramjaikat maguk dolgozzák ki, ezek jelennek meg az olyan formákban, mint például a Széchenyi Terv Plusz program.

  • Egy konkrét példa: a Széchenyi Terv Pluszon belül van például az EFOP Plusz alprogram, amelynek egyik leágazása lenne a tanári béremelések uniós forrása. Az ehhez hasonlóan többrétegű programszerkezet (GINOP, DIMOP, VOP stb.) szövevényessé teszi a rendszert.

Mi várható? Most még szinte lehetetlen átlátni, hogy az egyes programok rengeteg alprogramját és azok kiírásait eddig kizárólag csak az igazságügyi rendszer problémái blokkolták, vagy más is. Annyit lehet tudni, hogy a forrás csak az első esetben nyílik meg, utóbbi esetben nem.

  • Ám hogy ebből egy falu főterének térkövezése lesz vagy hátrányos helyzetű gyerekek digitális oktatása, vagy valami egészen más, azt egyelőre nem lehet világosan látni.
  • Mivel a Partnerségi Megállapodás szerint Magyarország a teljes ciklus pénzeinek 65 százalékát négy, az uniós átlagtól eléggé elmaradott régió (Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl és Dél-Alföld) fejlesztésére fordítja, esélyes, hogy főleg ezekben a térségekben lehet számolni a fejlesztési programok beindulásával.

Igen, de szokás szerint az uniós pénzek sok esetben magyar állami önerőt is feltételeznek, és gyakorlatilag minden esetben utólagos finanszírozásúak. A megvalósított fejlesztéseket le kell jelenteni, és a pénz csak akkor érkezik meg 60 napon belül, ha az uniós ellenőrzésen átment.

  • A tanári fizetésemelés forrását jelenleg egy tematikus (csak erre a területre vonatkozó, azaz nem mindent blokkoló) feljogosító feltétel elérhetetlenné teszi, és ennek teljesítése nélkül akkor sem lesz meg a pénz, ha minden más teljesül. Mivel azonban utófinanszírozásról van szó, a kormány akár azonnal is elkezdhetné a béremelést, ha bízna abban, hogy a program befejezéséig és lejelentéséig a problémát felszámolja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfejtésre vár a felültámogatott magyar járások rejtélyeTizenhat hazai járás sokkal több uniós támogatáshoz jutott, mint a többi 158, de ezek szinte semmiben nem hasonlítanak egymásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán Viktor tarthatja Brüsszelben a zsákot, a Bizottság heteken belül engedhet a költségvetés blokkolásával fenyegető magyar kormánynakAz Európai Bizottság heteken belül felszabadíthatja a befagyasztott uniós támogatások jelentős részét, ami komoly politikai győzelem lenne a magyar kormánynak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar tanárok jutnak a leglassabban a fizetési létra csúcsára az EU-banÁtlagosan 42 évig kell dolgoznia egy tanárnak itthon, hogy a szakmában elérhető legmagasabb fizetést kapja, amíg Hollandiában például csak 12 évig.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet elmaradott régiók európai bizottság Európai Unió igazságszolgáltatás kohéziós alap támogatás tanárbérek Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.