Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 19. 17:33 Világ

Szétlőtt ukrán kikötő, elkobzott nyugati cégek: felpörgetik az oroszok a gazdasági háborút

Egymás után két éjszaka támadták az oroszok rakétákkal és drónokkal Odessza gabonaexporthoz kötődő létesítményeit, miközben más civil célpontokat is eltaláltak. A gázháborút elveszítő Moszkva gazdasági kényszerpályára került, amire eszkalációval válaszol.

Miért most és miért Odessza? Az oroszok bosszútámadásról beszélnek a Krími hídon történt újabb robbantás miatt, ukrán közlések szerint viszont a támadás valódi célja az ukrán gabona világpiacra jutásának megakadályozása.

A gabonaegyezmény vége: a tavaly júliusi török-orosz-ukrán megállapodásban a felek hozzájárultak, hogy az élelmiszer-szállító hajók kifuthatnak a Fekete-tengerről, megnyitva a világpiacot az ukrán gabona előtt. Ez hozzájárult az éhínség megelőzéséhez sok országban, miközben Ukrajnát bevételhez juttatta.

Jól fizethet az oroszoknak: az ukrán gabonaexport ellehetetlenítése szűkíti a világpiaci felhozatalt, ami pluszbevételhez juttathatja a háborús kiadásokat a tavalyinál nehezebben finanszírozó Oroszországot.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint „a fekete-tengeri gabonakezdeményezés folytatódhat és folytatódnia kell – ha Oroszország nélkül, akkor Oroszország nélkül”. A kikötői infrastruktúra rombolásával azonban ezt megakadályozhatják az oroszok.

Felpörgetett gazdasági hadviselés: a fentiek mellett Putyin elrendelte a Danone és a Carlsberg oroszországi érdekeltségeinek elkobzását, még mielőtt a tej-, illetve söripari cégek maguk adhatták volna el ezeket. A Financial Times szerint a vagyonelemek Kreml-barát oligarchákhoz kerülhetnek.

Igen, de: az oroszok közben engedtek egyet az európai gázcsapon. Ahogy a Portfolio írja: július első felében a júniusi átlaghoz képest 28 százalékkal nőtt az Európába irányuló vezetékes orosz gázexport. Miután az energetikai zsarolás csődöt mondott, a gyors bevételnövelés lett az orosz prioritás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBesült az energiafegyver, Európa gazdasága sokkal ellenállóbb, mint az oroszEurópa sikeresen reagált a magas energiaárakra gázbeszerzéseinek diverzifikálásával és a megújulók támogatásával, ahol a jövőben így még gyorsabb felfutás várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gabonatermés rekordot döntött, most az ukrán kukorica blokkolásával realizálhatják a hasznotOroszország a nyerészkedő Nyugatot és Ukrajnát vádolva lépett ki a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, de míg az ukrán export bezuhant a háború óta, az orosz kivitel történelmi rekordot döntött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzzal csábították az orosz turistákat, hogy a Krím biztonságos, majd felrobbant a hídAz orosz katonai logisztikát érdemben egyelőre nem érintik a fejlemények, de a Krím fokozatos elvágása komoly fenyegetés az oroszok számára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gabona gazdasági visszaesés háború kikötő orosz gáz orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.