Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 19. 17:33 Világ

Szétlőtt ukrán kikötő, elkobzott nyugati cégek: felpörgetik az oroszok a gazdasági háborút

Egymás után két éjszaka támadták az oroszok rakétákkal és drónokkal Odessza gabonaexporthoz kötődő létesítményeit, miközben más civil célpontokat is eltaláltak. A gázháborút elveszítő Moszkva gazdasági kényszerpályára került, amire eszkalációval válaszol.

Miért most és miért Odessza? Az oroszok bosszútámadásról beszélnek a Krími hídon történt újabb robbantás miatt, ukrán közlések szerint viszont a támadás valódi célja az ukrán gabona világpiacra jutásának megakadályozása.

A gabonaegyezmény vége: a tavaly júliusi török-orosz-ukrán megállapodásban a felek hozzájárultak, hogy az élelmiszer-szállító hajók kifuthatnak a Fekete-tengerről, megnyitva a világpiacot az ukrán gabona előtt. Ez hozzájárult az éhínség megelőzéséhez sok országban, miközben Ukrajnát bevételhez juttatta.

Jól fizethet az oroszoknak: az ukrán gabonaexport ellehetetlenítése szűkíti a világpiaci felhozatalt, ami pluszbevételhez juttathatja a háborús kiadásokat a tavalyinál nehezebben finanszírozó Oroszországot.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint „a fekete-tengeri gabonakezdeményezés folytatódhat és folytatódnia kell – ha Oroszország nélkül, akkor Oroszország nélkül”. A kikötői infrastruktúra rombolásával azonban ezt megakadályozhatják az oroszok.

Felpörgetett gazdasági hadviselés: a fentiek mellett Putyin elrendelte a Danone és a Carlsberg oroszországi érdekeltségeinek elkobzását, még mielőtt a tej-, illetve söripari cégek maguk adhatták volna el ezeket. A Financial Times szerint a vagyonelemek Kreml-barát oligarchákhoz kerülhetnek.

Igen, de: az oroszok közben engedtek egyet az európai gázcsapon. Ahogy a Portfolio írja: július első felében a júniusi átlaghoz képest 28 százalékkal nőtt az Európába irányuló vezetékes orosz gázexport. Miután az energetikai zsarolás csődöt mondott, a gyors bevételnövelés lett az orosz prioritás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBesült az energiafegyver, Európa gazdasága sokkal ellenállóbb, mint az oroszEurópa sikeresen reagált a magas energiaárakra gázbeszerzéseinek diverzifikálásával és a megújulók támogatásával, ahol a jövőben így még gyorsabb felfutás várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gabonatermés rekordot döntött, most az ukrán kukorica blokkolásával realizálhatják a hasznotOroszország a nyerészkedő Nyugatot és Ukrajnát vádolva lépett ki a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, de míg az ukrán export bezuhant a háború óta, az orosz kivitel történelmi rekordot döntött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzzal csábították az orosz turistákat, hogy a Krím biztonságos, majd felrobbant a hídAz orosz katonai logisztikát érdemben egyelőre nem érintik a fejlemények, de a Krím fokozatos elvágása komoly fenyegetés az oroszok számára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gabona gazdasági visszaesés háború kikötő orosz gáz orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.