Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 5. 14:22 Élet, Világ

2025-től még csökkentheti is időnként a német háztartások villanyszámláját az áramfogyasztás

Vasárnap kora délután történelmi mélységre esett az elektromos áram tőzsdei ára. Negatív árnál a termelőknek kell fizetniük azért, hogy el tudják helyezni az általuk éppen megtermelt áramot.

Felülnézet: ahogy az Európai Unió országai egyre nagyobb mértékben állnak át a megújuló energiaforrások használatára, egyre gyakoribbá válhat a negatív aktuális tőzsdei ár. A megújulók jelentős része ugyanis szél- vagy napenergia, amely időjárásfüggő, így ha például hétvégén napsütéses-szeles időben alacsony az ipari és lakossági felhasználás, termelési többlet keletkezik.

A tőzsdén július 2-án vasárnap délután kettőkor megawattóránként 500 eurót kellett fizetnie annak, akinek el kellett helyeznie a termelését, ez rekord. Az összeg kilowattóránként 50 cent, azaz jelenlegi árfolyamon 190 forint volt.

Új jelenség, hogy nyáron most már hétköznapokon, azaz ipari termelés mellett is előfordulnak negatív értékek.

Alulnézet: annak, aki szeretné kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, úgynevezett dinamikus árazású tarifacsomagra kell váltania, és ez a lehetőség Németországban a kormány ígérete szerint 2025-től elvileg minden lakossági ügyfél előtt megnyílik, mert a mérőórákat addigra mindenhol lecserélik az erre alkalmas készülékekre.

Vannak már olyan áramszolgáltatók, amelyek bizonyos technikai feltételek teljesülése esetén dinamikus árazást kínálnak, ilyenkor általában havonta számolnak el a felek. Előfordul olyan áramszolgáltatói üzleti modell is, amelyben a szolgáltató csak havi átalánydíjat számláz, azaz forgalomfüggő profitja nincs, és mindig az éppen aktuális piaci áron adja tovább az áramot. Ha épp negatív az érték, akkor csökkenti a havi számla végösszegét.

Az aktuális tőzsdei árak szerinti szerződés azonban egyelőre ritka, mert ahogy az ukrán háború is megmutatta, nagy kockázatokat is rejt. A fogyasztók hosszabb távra érvényes tarifákra szerződnek, még akkor is, ha az olyan liberalizált piacon, mint a német, több választási lehetőség is van.

A negatív árazás ugyanakkor részben annak az eredménye is, hogy az éppen megtermelt energiát nincs hova elraktározni, és ha a jövőben nagyobb tárolókapacitások épülnek ki, az csökkentheti az előfordulás gyakoriságát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ áram áramár negatív áramár németország tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Fontos

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.