Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 29. 09:14 Világ

Nem tudja magához édesgetni az olajkartell a kitermelését leggyorsabban növelő országot

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az utóbbi hónapokban többször is megpróbálta feljebb kényszeríteni az olaj világpiaci árát, egyelőre kevesebb, mint több sikerrel. Ahogy korábban írtuk, ennek részben az az oka, hogy a szervezeten kívüli kitermelők növelik a felhozatalt.

Az OPEC ezt a problémát középtávon úgy próbálja kezelni, hogy újabb tagokat toboroz a soraiba. Ez az utóbbi szűk évtizedben csak Afrikában járt sikerrel, de ezek az ország (Gabon, Egyenlítői Guinea, Kongói Köztársaság) OPEC-mércével mérve kis kitermelők. Emellett létezik még az OPEC+ néven emlegetett lazább együttműködés, ami növeli az olajkartell piacbefolyásoló erejét, bár például az eddig megjelent idei adatok nem arra utalnak, hogy Oroszország mindent megtenne a vállalt kitermeléscsökkentés végrehajtása érdekében.

Az OPEC+ tagjai közül Azerbajdzsánt és Malajziát is meghívták, hogy formálisan is csatlakozzon az OPEC-hez, de túl sok mindenen ez sem változtatna, mivel ezek világszinten szintén nem túl nagy kitermelők. A még 2020-ban megkörnyékezett Brazília pedig nemet mondott, mert nem akart részt venni a koordinált kitermeléscsökkentésben (amely az olajárak felhajtását szolgálja).

A legújabban megkörnyékezett ország Guyana, amelynek jelenleg nincs párja a világon az olajkitermelés növelését illetően, a tervek szerint 2028-ra napi egymillió hordóval nő majd a felhozatal a dél-amerikai országban.

A jelek azonban itt sem biztatóak az OPEC számára. A Wall Street Journalnak az ország alelnöke azt mondta, nem akarnak csatlakozni, mert a céljuk az, hogy minél rövidebb idő alatt minél több kőolajat tudjanak kitermelni és eladni. Ennek oka, hogy a következő évtizedekben várhatóan csökken majd a kereslet a kőolaj iránt, így addig akarják megalapozni az eddig szegény ország fejlődését az olajbevételekből, ameddig ez még lehetséges.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegüzente az olajkartell, hogy nem szabad leírniAz OPEC továbbra is az árakat meghatározó szereplő szándékozik lenni a piacon. A drágább olaj miatt az infláció elleni küzdelem is nehezebb lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az oroszok is vizsgálják az olajárcsökkenés okait, mi várható a magyar kutakon?Jelentősen csökkent a héten a világpiacon meghatározó olajtípusok árfolyama, úgy néz ki, hogy egyelőre nem hatásos a globális olajkartell kitermeléscsökkentése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin az olaj drágulásában bízik, de a kisebb kitermelők ennek keresztbe tesznekKellene a pluszbevétel az orosz költségvetésbe, de a Nemzetközi Energiaügynökség nem számít arra, hogy drágul idén a kőolaj a mostani szintről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Guyana kőolaj-kitermelés olajár OPEC Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.