Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 29. 09:14 Világ

Nem tudja magához édesgetni az olajkartell a kitermelését leggyorsabban növelő országot

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az utóbbi hónapokban többször is megpróbálta feljebb kényszeríteni az olaj világpiaci árát, egyelőre kevesebb, mint több sikerrel. Ahogy korábban írtuk, ennek részben az az oka, hogy a szervezeten kívüli kitermelők növelik a felhozatalt.

Az OPEC ezt a problémát középtávon úgy próbálja kezelni, hogy újabb tagokat toboroz a soraiba. Ez az utóbbi szűk évtizedben csak Afrikában járt sikerrel, de ezek az ország (Gabon, Egyenlítői Guinea, Kongói Köztársaság) OPEC-mércével mérve kis kitermelők. Emellett létezik még az OPEC+ néven emlegetett lazább együttműködés, ami növeli az olajkartell piacbefolyásoló erejét, bár például az eddig megjelent idei adatok nem arra utalnak, hogy Oroszország mindent megtenne a vállalt kitermeléscsökkentés végrehajtása érdekében.

Az OPEC+ tagjai közül Azerbajdzsánt és Malajziát is meghívták, hogy formálisan is csatlakozzon az OPEC-hez, de túl sok mindenen ez sem változtatna, mivel ezek világszinten szintén nem túl nagy kitermelők. A még 2020-ban megkörnyékezett Brazília pedig nemet mondott, mert nem akart részt venni a koordinált kitermeléscsökkentésben (amely az olajárak felhajtását szolgálja).

A legújabban megkörnyékezett ország Guyana, amelynek jelenleg nincs párja a világon az olajkitermelés növelését illetően, a tervek szerint 2028-ra napi egymillió hordóval nő majd a felhozatal a dél-amerikai országban.

A jelek azonban itt sem biztatóak az OPEC számára. A Wall Street Journalnak az ország alelnöke azt mondta, nem akarnak csatlakozni, mert a céljuk az, hogy minél rövidebb idő alatt minél több kőolajat tudjanak kitermelni és eladni. Ennek oka, hogy a következő évtizedekben várhatóan csökken majd a kereslet a kőolaj iránt, így addig akarják megalapozni az eddig szegény ország fejlődését az olajbevételekből, ameddig ez még lehetséges.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegüzente az olajkartell, hogy nem szabad leírniAz OPEC továbbra is az árakat meghatározó szereplő szándékozik lenni a piacon. A drágább olaj miatt az infláció elleni küzdelem is nehezebb lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az oroszok is vizsgálják az olajárcsökkenés okait, mi várható a magyar kutakon?Jelentősen csökkent a héten a világpiacon meghatározó olajtípusok árfolyama, úgy néz ki, hogy egyelőre nem hatásos a globális olajkartell kitermeléscsökkentése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin az olaj drágulásában bízik, de a kisebb kitermelők ennek keresztbe tesznekKellene a pluszbevétel az orosz költségvetésbe, de a Nemzetközi Energiaügynökség nem számít arra, hogy drágul idén a kőolaj a mostani szintről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Guyana kőolaj-kitermelés olajár OPEC Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.