Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 22. 09:33 Világ

Újabb tabu dőlt meg, nyugati vadászgépek érkeznek Ukrajnába

Újabb fegyverszállítási tabu dőlt meg a hétvégén, miután a hét fejlett demokráciát tömörítő G7-csoport találkozóján lényegében megígérték Ukrajnának, hogy nyugati vadászgépeket, köztük F-16-osokat fog kapni.

  • A háromnapos találkozó Japánban főleg az ukrajnai háborúról szólt, és Zelenszkij ukrán elnök mellett többek között Narenda Modi indiai és Lula brazil elnök is részt vett rajta.

Részletek: az USA valószínűleg közvetlenül nem fog vadászgépeket átadni Ukrajnának, hanem majd szövetségeseivel közösen dönt arról a pilóták kiképzése után, hogy mikor, ki, hány darab és pontosan milyen gépet biztosít nekik.

  • A képzés több hónapot fog igénybe venni, így a közeljövőben ez nem jelent változást a háború menetében. Az USA korábban 1,5 évre becsülte a képzést és a gépek átadását, de az ukránok bíznak abban, hogy ezt fel lehet gyorsítani.
  • Több nyugati ország, például Dánia vagy Hollandia mostanában cserélik le F-16-osaikat fejlettebb F-35-ösökre, így elképzelhető, hogy tőlük érkezhetnének Ukrajnába a vadászgépek.

Miért fontos ez? Ukrajna korábban hónapokon át lobbizott amerikai gyártású harci repülőkért, de az amerikai kormányzat mostanáig vonakodott ettől. A gépek érkezése megerősíti az ukrán légvédelmi képességeket, illetve új lehetőségeket nyit meg a nyugatról kapott, a földi csapatokat támadó fegyverek bevetésére is.

  • Zelenszkij történelminek nevezte a vadászgépekről szóló döntést, amely szerinte nagy erősítést fog jelenteni az ukrán hadseregnek.
  • Eddig csak Szlovákia és Lengyelország küldött vadászgépeket Ukrajnának, szovjet gyártású MiG-29-eseket idén tavasszal.

Tágabb kontextus: az USA és nyugati szövetségesei egymás után kezdték el olyan fegyverzeti csoportokkal támogatni Ukrajnát, amelyeket korábban kizártak az eszkalációtól tartva. Ilyenek voltak a Herszon felszabadítását megalapozó HIMARS-ok, a nyugati gyártású páncélosok, köztük a Leopard 2-es tankok.

Mindeközben fordulatos volt a hétvége a bahmuti harctéren, legalábbis nyilatkozatokban. Előbb a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin jelentette be, hogy elfoglalták a várost, majd az ukrán vezetés ezt cáfolta, bár feltehetőleg már csak néhány háztömböt ellenőrizhet Ukrajna.

  • Ezzel párhuzamosan azt közölte az ukrán hadvezetés, hogy az oroszok „elvesztették a város körüli domináns magasságok egy részét”, és az ukránok félig körbezárták Bahmutot. Prigozsin pedig bejelentette, hogy május végéig a Wagner kivonul Bahmutból, és helyüket a reguláris haderő veszi át.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFrancia vadászgépeket kap Ukrajna?Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrületesen nagy hibából próbál talpra állni az orosz hadsereg, nem lesz könnyűA hadvezetés tavaly nyáron a kiképzőegységek egy részét is Ukrajnába küldte, hátországbeli hiányuk folyamatosan rontja az orosz hadsereg teljesítményét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ F-16 G7-csoport orosz-ukrán háború Ukrajna vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.