Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 22. 09:33 Világ

Újabb tabu dőlt meg, nyugati vadászgépek érkeznek Ukrajnába

Újabb fegyverszállítási tabu dőlt meg a hétvégén, miután a hét fejlett demokráciát tömörítő G7-csoport találkozóján lényegében megígérték Ukrajnának, hogy nyugati vadászgépeket, köztük F-16-osokat fog kapni.

  • A háromnapos találkozó Japánban főleg az ukrajnai háborúról szólt, és Zelenszkij ukrán elnök mellett többek között Narenda Modi indiai és Lula brazil elnök is részt vett rajta.

Részletek: az USA valószínűleg közvetlenül nem fog vadászgépeket átadni Ukrajnának, hanem majd szövetségeseivel közösen dönt arról a pilóták kiképzése után, hogy mikor, ki, hány darab és pontosan milyen gépet biztosít nekik.

  • A képzés több hónapot fog igénybe venni, így a közeljövőben ez nem jelent változást a háború menetében. Az USA korábban 1,5 évre becsülte a képzést és a gépek átadását, de az ukránok bíznak abban, hogy ezt fel lehet gyorsítani.
  • Több nyugati ország, például Dánia vagy Hollandia mostanában cserélik le F-16-osaikat fejlettebb F-35-ösökre, így elképzelhető, hogy tőlük érkezhetnének Ukrajnába a vadászgépek.

Miért fontos ez? Ukrajna korábban hónapokon át lobbizott amerikai gyártású harci repülőkért, de az amerikai kormányzat mostanáig vonakodott ettől. A gépek érkezése megerősíti az ukrán légvédelmi képességeket, illetve új lehetőségeket nyit meg a nyugatról kapott, a földi csapatokat támadó fegyverek bevetésére is.

  • Zelenszkij történelminek nevezte a vadászgépekről szóló döntést, amely szerinte nagy erősítést fog jelenteni az ukrán hadseregnek.
  • Eddig csak Szlovákia és Lengyelország küldött vadászgépeket Ukrajnának, szovjet gyártású MiG-29-eseket idén tavasszal.

Tágabb kontextus: az USA és nyugati szövetségesei egymás után kezdték el olyan fegyverzeti csoportokkal támogatni Ukrajnát, amelyeket korábban kizártak az eszkalációtól tartva. Ilyenek voltak a Herszon felszabadítását megalapozó HIMARS-ok, a nyugati gyártású páncélosok, köztük a Leopard 2-es tankok.

Mindeközben fordulatos volt a hétvége a bahmuti harctéren, legalábbis nyilatkozatokban. Előbb a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin jelentette be, hogy elfoglalták a várost, majd az ukrán vezetés ezt cáfolta, bár feltehetőleg már csak néhány háztömböt ellenőrizhet Ukrajna.

  • Ezzel párhuzamosan azt közölte az ukrán hadvezetés, hogy az oroszok „elvesztették a város körüli domináns magasságok egy részét”, és az ukránok félig körbezárták Bahmutot. Prigozsin pedig bejelentette, hogy május végéig a Wagner kivonul Bahmutból, és helyüket a reguláris haderő veszi át.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFrancia vadászgépeket kap Ukrajna?Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrületesen nagy hibából próbál talpra állni az orosz hadsereg, nem lesz könnyűA hadvezetés tavaly nyáron a kiképzőegységek egy részét is Ukrajnába küldte, hátországbeli hiányuk folyamatosan rontja az orosz hadsereg teljesítményét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ F-16 G7-csoport orosz-ukrán háború Ukrajna vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.