Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 22. 09:33 Világ

Újabb tabu dőlt meg, nyugati vadászgépek érkeznek Ukrajnába

Újabb fegyverszállítási tabu dőlt meg a hétvégén, miután a hét fejlett demokráciát tömörítő G7-csoport találkozóján lényegében megígérték Ukrajnának, hogy nyugati vadászgépeket, köztük F-16-osokat fog kapni.

  • A háromnapos találkozó Japánban főleg az ukrajnai háborúról szólt, és Zelenszkij ukrán elnök mellett többek között Narenda Modi indiai és Lula brazil elnök is részt vett rajta.

Részletek: az USA valószínűleg közvetlenül nem fog vadászgépeket átadni Ukrajnának, hanem majd szövetségeseivel közösen dönt arról a pilóták kiképzése után, hogy mikor, ki, hány darab és pontosan milyen gépet biztosít nekik.

  • A képzés több hónapot fog igénybe venni, így a közeljövőben ez nem jelent változást a háború menetében. Az USA korábban 1,5 évre becsülte a képzést és a gépek átadását, de az ukránok bíznak abban, hogy ezt fel lehet gyorsítani.
  • Több nyugati ország, például Dánia vagy Hollandia mostanában cserélik le F-16-osaikat fejlettebb F-35-ösökre, így elképzelhető, hogy tőlük érkezhetnének Ukrajnába a vadászgépek.

Miért fontos ez? Ukrajna korábban hónapokon át lobbizott amerikai gyártású harci repülőkért, de az amerikai kormányzat mostanáig vonakodott ettől. A gépek érkezése megerősíti az ukrán légvédelmi képességeket, illetve új lehetőségeket nyit meg a nyugatról kapott, a földi csapatokat támadó fegyverek bevetésére is.

  • Zelenszkij történelminek nevezte a vadászgépekről szóló döntést, amely szerinte nagy erősítést fog jelenteni az ukrán hadseregnek.
  • Eddig csak Szlovákia és Lengyelország küldött vadászgépeket Ukrajnának, szovjet gyártású MiG-29-eseket idén tavasszal.

Tágabb kontextus: az USA és nyugati szövetségesei egymás után kezdték el olyan fegyverzeti csoportokkal támogatni Ukrajnát, amelyeket korábban kizártak az eszkalációtól tartva. Ilyenek voltak a Herszon felszabadítását megalapozó HIMARS-ok, a nyugati gyártású páncélosok, köztük a Leopard 2-es tankok.

Mindeközben fordulatos volt a hétvége a bahmuti harctéren, legalábbis nyilatkozatokban. Előbb a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin jelentette be, hogy elfoglalták a várost, majd az ukrán vezetés ezt cáfolta, bár feltehetőleg már csak néhány háztömböt ellenőrizhet Ukrajna.

  • Ezzel párhuzamosan azt közölte az ukrán hadvezetés, hogy az oroszok „elvesztették a város körüli domináns magasságok egy részét”, és az ukránok félig körbezárták Bahmutot. Prigozsin pedig bejelentette, hogy május végéig a Wagner kivonul Bahmutból, és helyüket a reguláris haderő veszi át.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFrancia vadászgépeket kap Ukrajna?Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrületesen nagy hibából próbál talpra állni az orosz hadsereg, nem lesz könnyűA hadvezetés tavaly nyáron a kiképzőegységek egy részét is Ukrajnába küldte, hátországbeli hiányuk folyamatosan rontja az orosz hadsereg teljesítményét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ F-16 G7-csoport orosz-ukrán háború Ukrajna vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Választás előtti szavazatmaximalizáló manőver lehet a bejelentés, és a legtöbb fegyvert már leszállították. A diplomáciai feszültség ettől még lehet valós.

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.