Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 6. 12:59 Világ

Nőtt az ukrajnai háború diplomáciai rendezésének esélye az elmúlt napokban

Kijev hajlandó Moszkvával tárgyalni a Krím jövőjéről, ha az ukrán hadsereg eléri az oroszok által megszállt félsziget határát – mondta Volodimir Zelenszkij elnök egyik vezető tanácsadója a Financial Timesnak.

Miért fontos? Andrij Szibiha, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetőjének nyilatkozata az első olyan megnyilvánulás ukrán részről a Kremllel tavasszal megszakított béketárgyalások óta, ami az ukrán fél nyitottságát fejezi ki a béketárgyalások újrakezdése iránt.

  • Ha teljesítik a stratégiai céljaikat a hadszíntéren, nyitottak a diplomáciai megoldásra, de Szibiha hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy kizárnák a Krím felszabadításának lehetőségét katonai eszközökkel.

Felülnézet: a nyilatkozat megkönnyebbülést jelenthet azoknak a nyugati vezetőknek, akik nem hiszik, hogy az ukrán hadsereg képes lenne a Krím visszaszerzésére, és aggódnak amiatt, hogy a Krím megtámadása a konfliktus nukleáris fegyverek bevetésével együtt járó eszkalációjához vezetne.

Előzmények: Zelenszkij többször is beszélt arról, hogy Ukrajna célja az összes orosz megszállás alatt álló terület visszaszerzése, beleértve a Krím-félszigetet is, amit Oroszország 2014 februárjában szállt meg, majd annektált.

  • Tavaly májusban viszont azt is mondta, hogy Ukrajna nyitott lenne egy békemegállapodásra, ha az orosz hadsereg visszavonulna a megszállt kelet-ukrajnai területekről, és arra is utalt, hogy így a Krím kérdését később diplomáciai úton rendezhetnék.

A potenciális diplomáciai rendezés szempontjából az is fontos fejlemény, amit Fu Cong, Kína európai uniós diplomáciai testületének vezetője mondott egy interjúban a New York Times-nak.

  • Kína nem ismeri el a megszállt megyék elcsatolását, és a Krímét sem – mondta Fu a lapnak a francia elnök és az Európai Bizottság elnökének kínai látogatását megelőzően.
  • Csütörtökön Macron Pekingben arra kérte a kínai elnököt, hogy “térítse észhez Oroszországot, és segítsen a feleket tárgyalóasztalhoz ültetni”.

Igen, de: a Krím elengedését nehéz lenne átvinni az ukrán belpolitikában. Egy friss felmérés szerint az ukránok 87 százaléka elfogadhatatlannak tart bármilyen területi engedményt a béke elérése érdekében, és 64 százalékuk még akkor is vissza akarja szerezni a Krímet, ha ez a háború elhúzásához vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozóSzép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaságA tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ béketárgyalások diplomácia Kína krím orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Választás előtti szavazatmaximalizáló manőver lehet a bejelentés, és a legtöbb fegyvert már leszállították. A diplomáciai feszültség ettől még lehet valós.

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.