Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 6. 12:59 Világ

Nőtt az ukrajnai háború diplomáciai rendezésének esélye az elmúlt napokban

Kijev hajlandó Moszkvával tárgyalni a Krím jövőjéről, ha az ukrán hadsereg eléri az oroszok által megszállt félsziget határát – mondta Volodimir Zelenszkij elnök egyik vezető tanácsadója a Financial Timesnak.

Miért fontos? Andrij Szibiha, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetőjének nyilatkozata az első olyan megnyilvánulás ukrán részről a Kremllel tavasszal megszakított béketárgyalások óta, ami az ukrán fél nyitottságát fejezi ki a béketárgyalások újrakezdése iránt.

  • Ha teljesítik a stratégiai céljaikat a hadszíntéren, nyitottak a diplomáciai megoldásra, de Szibiha hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy kizárnák a Krím felszabadításának lehetőségét katonai eszközökkel.

Felülnézet: a nyilatkozat megkönnyebbülést jelenthet azoknak a nyugati vezetőknek, akik nem hiszik, hogy az ukrán hadsereg képes lenne a Krím visszaszerzésére, és aggódnak amiatt, hogy a Krím megtámadása a konfliktus nukleáris fegyverek bevetésével együtt járó eszkalációjához vezetne.

Előzmények: Zelenszkij többször is beszélt arról, hogy Ukrajna célja az összes orosz megszállás alatt álló terület visszaszerzése, beleértve a Krím-félszigetet is, amit Oroszország 2014 februárjában szállt meg, majd annektált.

  • Tavaly májusban viszont azt is mondta, hogy Ukrajna nyitott lenne egy békemegállapodásra, ha az orosz hadsereg visszavonulna a megszállt kelet-ukrajnai területekről, és arra is utalt, hogy így a Krím kérdését később diplomáciai úton rendezhetnék.

A potenciális diplomáciai rendezés szempontjából az is fontos fejlemény, amit Fu Cong, Kína európai uniós diplomáciai testületének vezetője mondott egy interjúban a New York Times-nak.

  • Kína nem ismeri el a megszállt megyék elcsatolását, és a Krímét sem – mondta Fu a lapnak a francia elnök és az Európai Bizottság elnökének kínai látogatását megelőzően.
  • Csütörtökön Macron Pekingben arra kérte a kínai elnököt, hogy “térítse észhez Oroszországot, és segítsen a feleket tárgyalóasztalhoz ültetni”.

Igen, de: a Krím elengedését nehéz lenne átvinni az ukrán belpolitikában. Egy friss felmérés szerint az ukránok 87 százaléka elfogadhatatlannak tart bármilyen területi engedményt a béke elérése érdekében, és 64 százalékuk még akkor is vissza akarja szerezni a Krímet, ha ez a háború elhúzásához vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozóSzép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaságA tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ béketárgyalások diplomácia Kína krím orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.