Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 29. 10:12 Világ

Drónok, vadászgépek, kiberfegyverek – egyre szorosabb az orosz-iráni katonai együttműködés

Az utóbbi hónapokban elmélyült az Oroszország és Irán közötti katonai együttműködés, az oroszok jelentősen segítik Irán kémszoftverek által biztosított és egyéb digitális megfigyelési képességeinek fejlesztését, illetve Moszkva és Teherán szorosan együttműködik a kiberhadviselés fejlesztésében – írja a Wall Street Journal anonim forrásokra hivatkozva. 

Oroszországnak és Iránnak eddig is fejlett kiberhadviselési képességei voltak, és a katonai-politikai együttműködésük is évek óta tart. Az elemzők szerint azonban ez eddig a digitális hadviselés terén inkább kibervédelmi fejlesztéseket jelentett, Oroszország ugyanis eddig attól tartott, hogy ha kibertámadásokhoz használt programokat ad el Iránnak, akkor azok a dark weben fognak kikötni.

Ezt a félelmét azonban az ukrajnai háborúban elszenvedett kudarcok nyomán félretette, pontosabban az együttműködés lehetséges haszna felértékelődött. Úgyhogy Moszkva kiszélesítette az Iránnal megosztott digitális képességeit. A szoftverek között lehetnek mindenféle képi és audio alapú kémprogramok, illetve célszemélyek telefonját feltörő rendszerek.

A kiberfegyverkezési együttműködés azok után mélyült el, hogy Teherán az ukrán fronton használatos drónokat adott el Moszkvának – bár ez nem hivatalos információ, az eladást névtelen iráni és amerikai források is megerősítették. Pont a napokban jelent meg egy felvétel, amelyen az ukrán hadsereg egy tagja olyan drónokat mutatott be, amelyek az ukrajnai háború kitörése után készültek, és biztosan Iránban.

Ezen kívül a források szerint Irán arról is biztosította Oroszországot, hogy ellátja rövid hatótávolságú rakétákkal, valamint harckocsi- és tüzérségi lőszerekkel. (Az előbbieknek egyelőre nincs nyomuk Ukrajnában, és a lőszerekből sem tűnt fel nagyobb mennyiség.) Az orosz kibertámogatás mellett Teherán több tucat korszerű orosz harci helikoptert és vadászgépet is kért Moszkvától, valamint segítséget a saját nagy hatótávú rakétaprogramjának fejlesztéséhez.

A helikopterek átadását nehezítheti, hogy az oroszoknak pótolniuk kell az ukrajnai veszteségeket, ami viszont a vadászgépeket illeti, állítólag már nyélbe is ütötték az üzletet Szu-35-ösök iráni megvásárlásáról. A feltételezések szerint Irán azokat a vadászgépeket kaphatja meg, amelyeket korábban Egyiptom megrendelt, de nem vett át, és az orosz légierő sem tartott igényt ezekre a Szu-35-ösökre. A rendelés eredetileg 24 gépre szólt, de valószínűleg csak mintegy 15 készült el ténylegesen belőlük az egyiptomi üzlet kútba eséséig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin inváziója a kibertérben sem úgy sült el, ahogy azt szerette volnaMegváltozott az orosz kibertámadások jellege tavaly év vége felé, már más a céljuk, mint a háború kirobbanásakor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHirtelen elzárták az orosz szankciók egyik fő megkerülési útvonalátAmi az egyik nap még simán átment a vámon, az a következőn már elakadt Törökországban. Lehet, hogy új közvetítő országokat kell közbeiktatni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozóSzép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború Irán kémszoftver Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.