Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 29. 10:12 Világ

Drónok, vadászgépek, kiberfegyverek – egyre szorosabb az orosz-iráni katonai együttműködés

Az utóbbi hónapokban elmélyült az Oroszország és Irán közötti katonai együttműködés, az oroszok jelentősen segítik Irán kémszoftverek által biztosított és egyéb digitális megfigyelési képességeinek fejlesztését, illetve Moszkva és Teherán szorosan együttműködik a kiberhadviselés fejlesztésében – írja a Wall Street Journal anonim forrásokra hivatkozva. 

Oroszországnak és Iránnak eddig is fejlett kiberhadviselési képességei voltak, és a katonai-politikai együttműködésük is évek óta tart. Az elemzők szerint azonban ez eddig a digitális hadviselés terén inkább kibervédelmi fejlesztéseket jelentett, Oroszország ugyanis eddig attól tartott, hogy ha kibertámadásokhoz használt programokat ad el Iránnak, akkor azok a dark weben fognak kikötni.

Ezt a félelmét azonban az ukrajnai háborúban elszenvedett kudarcok nyomán félretette, pontosabban az együttműködés lehetséges haszna felértékelődött. Úgyhogy Moszkva kiszélesítette az Iránnal megosztott digitális képességeit. A szoftverek között lehetnek mindenféle képi és audio alapú kémprogramok, illetve célszemélyek telefonját feltörő rendszerek.

A kiberfegyverkezési együttműködés azok után mélyült el, hogy Teherán az ukrán fronton használatos drónokat adott el Moszkvának – bár ez nem hivatalos információ, az eladást névtelen iráni és amerikai források is megerősítették. Pont a napokban jelent meg egy felvétel, amelyen az ukrán hadsereg egy tagja olyan drónokat mutatott be, amelyek az ukrajnai háború kitörése után készültek, és biztosan Iránban.

Ezen kívül a források szerint Irán arról is biztosította Oroszországot, hogy ellátja rövid hatótávolságú rakétákkal, valamint harckocsi- és tüzérségi lőszerekkel. (Az előbbieknek egyelőre nincs nyomuk Ukrajnában, és a lőszerekből sem tűnt fel nagyobb mennyiség.) Az orosz kibertámogatás mellett Teherán több tucat korszerű orosz harci helikoptert és vadászgépet is kért Moszkvától, valamint segítséget a saját nagy hatótávú rakétaprogramjának fejlesztéséhez.

A helikopterek átadását nehezítheti, hogy az oroszoknak pótolniuk kell az ukrajnai veszteségeket, ami viszont a vadászgépeket illeti, állítólag már nyélbe is ütötték az üzletet Szu-35-ösök iráni megvásárlásáról. A feltételezések szerint Irán azokat a vadászgépeket kaphatja meg, amelyeket korábban Egyiptom megrendelt, de nem vett át, és az orosz légierő sem tartott igényt ezekre a Szu-35-ösökre. A rendelés eredetileg 24 gépre szólt, de valószínűleg csak mintegy 15 készült el ténylegesen belőlük az egyiptomi üzlet kútba eséséig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin inváziója a kibertérben sem úgy sült el, ahogy azt szerette volnaMegváltozott az orosz kibertámadások jellege tavaly év vége felé, már más a céljuk, mint a háború kirobbanásakor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHirtelen elzárták az orosz szankciók egyik fő megkerülési útvonalátAmi az egyik nap még simán átment a vámon, az a következőn már elakadt Törökországban. Lehet, hogy új közvetítő országokat kell közbeiktatni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozóSzép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború Irán kémszoftver Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.