Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Miután sok uniós tagállam mellett Norvégia is elkötelezte magát Ukrajna tüzérségilőszer-ellátásának segítése mellett, középpontba került a kérdés, honnan sikerül előteremteni az ígért egymillió darabot 12 hónap alatt.

Norvégiában ez a probléma sajátos színezetet kapott, ugyanis a lőszergyártó állami vállalat európai szinten is jelentős ágazati szereplőnek számít, ám az üzem már elkezdett bővítése váratlan akadályba ütközött: lehet, hogy nem lesz áram a működtetéséhez, mert a szolgáltató már odaígérte a szabad kapacitást egy új adatközpont működtetéséhez, amely a Tiktokot fogja kiszolgálni.

Miután az ukrajnai háború miatt a Nammo több milliárd dolláros pluszmegrendeléseket kapott, egyértelművé vált, hogy bővíteni kell a tüzérségi lőszerek és a rakéták gyártósorait. Ez a 200 új munkahelyet teremtő beruházás el is kezdődött, és a dél-norvégiai Raufossban működő vállalat beadta az ehhez kapcsolódó pluszigényt a helyi áramszolgáltatóhoz. Ám ekkor kiderült, hogy a Tiktok-féle adatközpont miatt a kapacitás lényegében megtelt, ilyen volumenben valószínűleg nem tud új igényt befogadni, illetve hálózati fejlesztésre lenne hozzá szükség. A szolgáltató arra hivatkozik, hogy a törvényi szabályozás szerint neki azokat az igényeket kell elsőként kiszolgálnia, amelyek előbb kívánnak a hálózatra csatlakozni.

A Nammo vezérigazgatója egy norvég lapnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy ha nem biztosítják számukra az energiaellátást, akkor nem képesek időben kielégíteni az állam hadiipari megrendeléseit. A beruházást ebben az esetben máshol Norvégiában vagy külföldön kell megvalósítaniuk, de ez minden bizonnyal több időt vesz igénybe.

Szerinte Norvégia nevetség tárgyává válik a NATO-n belül, ha amiatt nem képes a lőszertermelését növelni, mert fontosabbnak tartja egy olyan applikáció kiszolgálását, amelyet egyre több nyugati országban nemzetbiztonsági kockázatnak tartanak. A vezérigazgató felszólította a norvég kormányt és nemzetbiztonsági ügynökséget, hogy avatkozzon közbe, és úgy fogalmazott: a kormányzatnak választania kell a macskás videók tárhelyének biztosítása és a társadalom kritikus fontosságú igényeinek kielégítése között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás EurópábanSokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen tudja felpörgetni a lőszergyártást Ukrajna számára EurópaBeszállítói problémák, valamint a beruházások tőke- és időigénye is akadályozza a hidegháború vége óta veszni hagyott termelési kapacitások visszaépítését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több kormány törölteti nemzetbiztonsági okokból a TikTokot, Magyarországon nem tudni semmilyen intézkedésrőlOrosz propaganda, Kínába vándorló felhasználói adatok, és persze a kamaszok függősége is egyre több fejfájást okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ lőszer lőszergyártás norvégia orosz-ukrán háború tiktok tüzérség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. június 6. 15:32 Világ

Miért állhatott az oroszok érdekében a gátrobbanás?

Az ukránok nem nyernek semmit a sártengerrel, Moszkva viszont igen.

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 18:35 Világ

A Fehér Ház magyar származású nehézfiút vet be a szennyezők és az autóipar ellen

Richard Revesz felkészültségét mindkét politikai oldal elismeri.

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 04:34 Adat, Élet

Ha úgy vásárolsz, mint mi, akkor február óta 1800 forintot foghattál egy nagy bevásárláson

Nem tudjuk, meddig megy ez, de megint jóval olcsóbb lett a kosarunk értéke, az inflációt most már csak 27,4 százalékosnak mértük.

Pálos Máté
2023. június 6. 18:29 Élet, Közélet

A kormány tényleg levette a kezét a független társulatokról

6 milliárd forintot osztott szét a kormány, de sem a Budapesti Fesztiválzenekarnak, sem a Pintér Béla Társulatnak nem jutott.

Bucsky Péter
2023. június 6. 04:34 Közélet

A magyar tanárok sokkal jobb fizetés kapnak a határon túl

A román tanárok másfélszer jobban élnek, mint a magyarok, de a szerbiai tanárok is tehetősebbek a magyaroknál.