Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Miután sok uniós tagállam mellett Norvégia is elkötelezte magát Ukrajna tüzérségilőszer-ellátásának segítése mellett, középpontba került a kérdés, honnan sikerül előteremteni az ígért egymillió darabot 12 hónap alatt.

Norvégiában ez a probléma sajátos színezetet kapott, ugyanis a lőszergyártó állami vállalat európai szinten is jelentős ágazati szereplőnek számít, ám az üzem már elkezdett bővítése váratlan akadályba ütközött: lehet, hogy nem lesz áram a működtetéséhez, mert a szolgáltató már odaígérte a szabad kapacitást egy új adatközpont működtetéséhez, amely a Tiktokot fogja kiszolgálni.

Miután az ukrajnai háború miatt a Nammo több milliárd dolláros pluszmegrendeléseket kapott, egyértelművé vált, hogy bővíteni kell a tüzérségi lőszerek és a rakéták gyártósorait. Ez a 200 új munkahelyet teremtő beruházás el is kezdődött, és a dél-norvégiai Raufossban működő vállalat beadta az ehhez kapcsolódó pluszigényt a helyi áramszolgáltatóhoz. Ám ekkor kiderült, hogy a Tiktok-féle adatközpont miatt a kapacitás lényegében megtelt, ilyen volumenben valószínűleg nem tud új igényt befogadni, illetve hálózati fejlesztésre lenne hozzá szükség. A szolgáltató arra hivatkozik, hogy a törvényi szabályozás szerint neki azokat az igényeket kell elsőként kiszolgálnia, amelyek előbb kívánnak a hálózatra csatlakozni.

A Nammo vezérigazgatója egy norvég lapnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy ha nem biztosítják számukra az energiaellátást, akkor nem képesek időben kielégíteni az állam hadiipari megrendeléseit. A beruházást ebben az esetben máshol Norvégiában vagy külföldön kell megvalósítaniuk, de ez minden bizonnyal több időt vesz igénybe.

Szerinte Norvégia nevetség tárgyává válik a NATO-n belül, ha amiatt nem képes a lőszertermelését növelni, mert fontosabbnak tartja egy olyan applikáció kiszolgálását, amelyet egyre több nyugati országban nemzetbiztonsági kockázatnak tartanak. A vezérigazgató felszólította a norvég kormányt és nemzetbiztonsági ügynökséget, hogy avatkozzon közbe, és úgy fogalmazott: a kormányzatnak választania kell a macskás videók tárhelyének biztosítása és a társadalom kritikus fontosságú igényeinek kielégítése között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás EurópábanSokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen tudja felpörgetni a lőszergyártást Ukrajna számára EurópaBeszállítói problémák, valamint a beruházások tőke- és időigénye is akadályozza a hidegháború vége óta veszni hagyott termelési kapacitások visszaépítését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több kormány törölteti nemzetbiztonsági okokból a TikTokot, Magyarországon nem tudni semmilyen intézkedésrőlOrosz propaganda, Kínába vándorló felhasználói adatok, és persze a kamaszok függősége is egyre több fejfájást okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ lőszer lőszergyártás norvégia orosz-ukrán háború tiktok tüzérség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.