Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Miután sok uniós tagállam mellett Norvégia is elkötelezte magát Ukrajna tüzérségilőszer-ellátásának segítése mellett, középpontba került a kérdés, honnan sikerül előteremteni az ígért egymillió darabot 12 hónap alatt.

Norvégiában ez a probléma sajátos színezetet kapott, ugyanis a lőszergyártó állami vállalat európai szinten is jelentős ágazati szereplőnek számít, ám az üzem már elkezdett bővítése váratlan akadályba ütközött: lehet, hogy nem lesz áram a működtetéséhez, mert a szolgáltató már odaígérte a szabad kapacitást egy új adatközpont működtetéséhez, amely a Tiktokot fogja kiszolgálni.

Miután az ukrajnai háború miatt a Nammo több milliárd dolláros pluszmegrendeléseket kapott, egyértelművé vált, hogy bővíteni kell a tüzérségi lőszerek és a rakéták gyártósorait. Ez a 200 új munkahelyet teremtő beruházás el is kezdődött, és a dél-norvégiai Raufossban működő vállalat beadta az ehhez kapcsolódó pluszigényt a helyi áramszolgáltatóhoz. Ám ekkor kiderült, hogy a Tiktok-féle adatközpont miatt a kapacitás lényegében megtelt, ilyen volumenben valószínűleg nem tud új igényt befogadni, illetve hálózati fejlesztésre lenne hozzá szükség. A szolgáltató arra hivatkozik, hogy a törvényi szabályozás szerint neki azokat az igényeket kell elsőként kiszolgálnia, amelyek előbb kívánnak a hálózatra csatlakozni.

A Nammo vezérigazgatója egy norvég lapnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy ha nem biztosítják számukra az energiaellátást, akkor nem képesek időben kielégíteni az állam hadiipari megrendeléseit. A beruházást ebben az esetben máshol Norvégiában vagy külföldön kell megvalósítaniuk, de ez minden bizonnyal több időt vesz igénybe.

Szerinte Norvégia nevetség tárgyává válik a NATO-n belül, ha amiatt nem képes a lőszertermelését növelni, mert fontosabbnak tartja egy olyan applikáció kiszolgálását, amelyet egyre több nyugati országban nemzetbiztonsági kockázatnak tartanak. A vezérigazgató felszólította a norvég kormányt és nemzetbiztonsági ügynökséget, hogy avatkozzon közbe, és úgy fogalmazott: a kormányzatnak választania kell a macskás videók tárhelyének biztosítása és a társadalom kritikus fontosságú igényeinek kielégítése között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás EurópábanSokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen tudja felpörgetni a lőszergyártást Ukrajna számára EurópaBeszállítói problémák, valamint a beruházások tőke- és időigénye is akadályozza a hidegháború vége óta veszni hagyott termelési kapacitások visszaépítését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több kormány törölteti nemzetbiztonsági okokból a TikTokot, Magyarországon nem tudni semmilyen intézkedésrőlOrosz propaganda, Kínába vándorló felhasználói adatok, és persze a kamaszok függősége is egyre több fejfájást okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ lőszer lőszergyártás norvégia orosz-ukrán háború tiktok tüzérség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. május 31. 17:02 Világ

A rendszámcsere óta izzik a magyar katonákat megégető tűz parazsa, de a szerb elnöknek jókor jött a koszovói konfliktus

A közvetlen előzmények csak néhány hónapra nyúlnak vissza, de ezek több évtizedes konfliktusra és több évszázados ellentétre rakódtak rá. Mit lép a hadsereget készenlétbe helyező Vucic?

Pálos Máté
2023. május 31. 09:26 Közélet, Világ

Példa nélküli lenne, ha elvennék Magyarországtól az uniós elnökséget

Jogi kötőereje nem lesz a holnap várható európai parlamenti határozatnak, de következménye ettől még lehet.

Fabók Bálint
2023. május 30. 11:19 Világ

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

A magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.