Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Miután sok uniós tagállam mellett Norvégia is elkötelezte magát Ukrajna tüzérségilőszer-ellátásának segítése mellett, középpontba került a kérdés, honnan sikerül előteremteni az ígért egymillió darabot 12 hónap alatt.

Norvégiában ez a probléma sajátos színezetet kapott, ugyanis a lőszergyártó állami vállalat európai szinten is jelentős ágazati szereplőnek számít, ám az üzem már elkezdett bővítése váratlan akadályba ütközött: lehet, hogy nem lesz áram a működtetéséhez, mert a szolgáltató már odaígérte a szabad kapacitást egy új adatközpont működtetéséhez, amely a Tiktokot fogja kiszolgálni.

Miután az ukrajnai háború miatt a Nammo több milliárd dolláros pluszmegrendeléseket kapott, egyértelművé vált, hogy bővíteni kell a tüzérségi lőszerek és a rakéták gyártósorait. Ez a 200 új munkahelyet teremtő beruházás el is kezdődött, és a dél-norvégiai Raufossban működő vállalat beadta az ehhez kapcsolódó pluszigényt a helyi áramszolgáltatóhoz. Ám ekkor kiderült, hogy a Tiktok-féle adatközpont miatt a kapacitás lényegében megtelt, ilyen volumenben valószínűleg nem tud új igényt befogadni, illetve hálózati fejlesztésre lenne hozzá szükség. A szolgáltató arra hivatkozik, hogy a törvényi szabályozás szerint neki azokat az igényeket kell elsőként kiszolgálnia, amelyek előbb kívánnak a hálózatra csatlakozni.

A Nammo vezérigazgatója egy norvég lapnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy ha nem biztosítják számukra az energiaellátást, akkor nem képesek időben kielégíteni az állam hadiipari megrendeléseit. A beruházást ebben az esetben máshol Norvégiában vagy külföldön kell megvalósítaniuk, de ez minden bizonnyal több időt vesz igénybe.

Szerinte Norvégia nevetség tárgyává válik a NATO-n belül, ha amiatt nem képes a lőszertermelését növelni, mert fontosabbnak tartja egy olyan applikáció kiszolgálását, amelyet egyre több nyugati országban nemzetbiztonsági kockázatnak tartanak. A vezérigazgató felszólította a norvég kormányt és nemzetbiztonsági ügynökséget, hogy avatkozzon közbe, és úgy fogalmazott: a kormányzatnak választania kell a macskás videók tárhelyének biztosítása és a társadalom kritikus fontosságú igényeinek kielégítése között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás EurópábanSokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen tudja felpörgetni a lőszergyártást Ukrajna számára EurópaBeszállítói problémák, valamint a beruházások tőke- és időigénye is akadályozza a hidegháború vége óta veszni hagyott termelési kapacitások visszaépítését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több kormány törölteti nemzetbiztonsági okokból a TikTokot, Magyarországon nem tudni semmilyen intézkedésrőlOrosz propaganda, Kínába vándorló felhasználói adatok, és persze a kamaszok függősége is egyre több fejfájást okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ lőszer lőszergyártás norvégia orosz-ukrán háború tiktok tüzérség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.