Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 13. 11:34 Világ

Belharcokat kelt az orosz vezetésben, hogy a háborút hogyan kellene eladni a közvéleménynek

Érdekes információmorzsát ejtett el az egyébként rutinosnak számító orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova azon a panelbeszélgetésen, ahol Igor Asmanov techvállalkozóval beszéltek az információ szerepéről, annak különböző aspektusairól a hadviselésben.

Asmanov azt pedzegette, hogy szükség volna egy olyan információs hivatal felállítására, mint amilyen Sztálin alatt működött (a Sztálin-éra egyre hangsúlyosabb előtérbe hozása egyébként már évek óta jelen van), ami határozott és egységes narratívát kínálhatna. Erre mondta azt Zaharova, hogy

nincs egységes narratíva a Kremlen belül, a legfelsőbb vezetésen belül sincs egyetértés arról, hogyan kellene az ukrajnai háborúról beszélni a nyilvánosság előtt.

Az elszólás figyelemre méltó, többek között azért is, mert bepillantást engedett Putyin legbennfentesebb köreibe azzal, hogy Zaharova elismerte, nincs egységes álláspont. Ebből pedig az is következik, hogy Putyinnak nincs kontrollja az információs tér fölött.

Nehéz is lehet egységes álláspontot kialakítani, hiszen a háború megindításának érvei is igen gyenge lábakon állnak. Önmagában a tény, hogy a második világháború óta nem látott invázió indult meg Ukrajna ellen tavaly, mégis az oroszok csak különleges katonai műveletként hivatkoznak rá, ellentmondásos. Egy különleges katonai művelet végrehajtásához ugyanis igen ritkán van szükség mozgósításra és a behívottak szinte azonnali frontra vezénylésére, atomfegyver bevetésére – pontosabban az azzal való hol burkoltabb, hol nyíltabb fenyegetésre – meg pláne. Szintén ellentmond ennek a műveleti narratívának az, hogy az oroszok előszeretettel mérnek csapást civil célpontokra – eddig 13 millió ukránnak kellett elhagynia a lakóhelyét és vagy külföldre menekülnie, vagy Ukrajnán belül máshová, noha az orosz elnök még 2021-ben egy kiadós esszében értekezett arról, hogy az ukránok és az oroszok gyakorlatilag testvérek.

Putyin szerint Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása a legfontosabb, nem pedig az erővel történő elfoglalása – mindezt azután mondta tavaly februárban, hogy az orosz katonák által 2014-ben elfoglalt, kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét elismerte. Putyin szerint az invázióra okot adott az, hogy a NATO terjeszkedik, illetve hogy megvédje a szakadár területeken élő oroszokat az ukrán nácik által elkövetett népirtástól – amire szintén nincs semmilyen bizonyíték. Ráadásul az orosz állami hírügynökség, a Ria Novosztyi konkrétan azt írta, hogy a nácitlanítás elkerülhetetlenül ukrántalanítással is jár, lényegében szentesítve az ukrán civilek lemészárlását. Az invázió egyik – teljesen nyíltan – ki nem mondott célja a Zelenszkij-kormányzat megbuktatása lehetett, a háború kitörését követően legalább két kísérletet tettek arra az orosz katonák, hogy lerohanják az ukrán elnök rezidenciáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSötétség reggel: kárpátaljai magyar gyerekek az iskolai óvóhelyenA csongori falusi iskola gyerekeit három különböző pincébe vezénylik le. A kicsiknek még istenes, őket oda viszik, ahol éjjel működött a kazán. Ebből még érezni most is valamit. A nagyobbaknál viszont tíz fok sincs.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bunkerek már nem csak átmeneti menedéket adnak Herszon környékénAz otthonaikat elveszítő családok hosszabb időre is menedékre lelnek az eleinte a bombázások átvészelésére használt létesítményekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópában hódít a külpolitikai idealizmusA balti térségben, Észak-Európában, de Csehországban és Szlovákiában is megjelent az elvi alapú, idealista külpolitika, miután – szemben a magyar kormánnyal – ezen országok úgy vélik, biztonságukhoz a demokrácia és az emberi jogok védelmét keresztül vezet az út.

Világ háború kreml Moszkva orosz-ukrán háború Oroszország putyin Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.