Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 28. 13:13 Világ

Napról napra nő az atomfegyver bevetésének esélye egy korábbi amerikai hírszerző szerint

Nem számol az ukrajnai háború intenzitásának csökkenésével az ukrán fronton Robert Baer, egykori CIA-hírszerző, több amerikai lap – köztük a Wall Street Journal, a Time és a Washington Post – külsős szerzője.

Baer a CNN-nek adott interjúban azt mondta, szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a több mint hét hónapja tartó ukrajnai inváziójának sikertelensége, nemrég pedig az ukrán ellentámadás olyan pozícióba kényszerítheti, ahol kétségbeesettebb lépésre szánhatja el magát – az egykori hírszerző nevén is nevezte a taktikai atomfegyver bevetésének lehetőségét. (A taktikai atomfegyver nem egyenlő a klasszikus értelemben vett atombombával, a taktikai atomfegyver kisebb területen pusztít. Elvileg harcászati célok elérését szolgálja, például egy mélyen beásott védelem áttörését; a hátország ellen bevetve pedig az alkalmazó fél minden korábbi fenntartást félresöprő elszántságát demonstrálná.)

Szinte a nullával egyenlő annak az esélye, hogy a konfliktus deeszaklálódik, Putyin nem adhat fel ekkora területet úgy, hogy közben az ne tűnjön visszavonulásnak, és megmaradjon a vezetői tekintélye. Az atomfegyver bevetésének – legalábbis a taktikai atomfegyver bevetésének – esélye napról napra növekszik.

Az ukrán előrenyomulás láthatóan megváltoztatta Putyin eddigi stratégiáját, az orosz elnök az elmúlt héten televíziós beszédet intézett az oroszokhoz – erre legutóbb az invázió február 24-i kezdetén volt példa -, és kihirdette a részleges mozgósítást. Emellett kilátásba helyezte az atomfegyver bevetését is, melynek indokaként a nyugati országok provokációját jelölte meg, és bár konkrétumot most sem tudott megnevezni, hozzátette, hogy nem blöfföl. Baer azt állította a CNN-nek adott kommentárjában, hogy az orosz kapcsolatai biztosak abban, hogy Putyin adott esetben valóban atomfegyverhez fog nyúlni.

Orosz rendőrök letartóztatnak egy, a részleges mozgósítás ellen tüntető nőt Szentpéterváron 2022. szeptember 21-én. Fotó:AFP/Europress

Az Egyesült Államok honvédelemért felelős szóvivője, Ned Price a hét elején azt mondta, Putyin „nukleáris kardcsörgetése” a mozgósítással együtt nyilvánvaló jele annak, hogy tudja, vesztésre áll. 

Egy esetleges nukleáris fegyver bevetése ellenére a NATO nem adna nukleáris válaszcsapást, ugyanakkor képes lenne elrettentő mértékű ellenlépésre – ezt már Lengyelország külügyminisztere, Zbigniew Rau mondta, aki nemrég Washingtonba látogatott, és kongresszusi képviselőkkel egyeztetett.

A külügyminiszter az NBC News-nak adott interjújában kiemelte: Putyin esetleges, Ukrajna ellen végrehajtott atomtámadása nem NATO-tagország elleni lépés volna, tehát a NATO erre a hagyományos (fegyverekkel végrehajtott) választ adhatja, ugyanakkor az is elrettentő erejű lenne. Rau szerint egyértelmű, hogy Putyin vesztésre áll, a mozgósítás pedig egy erre adott válasz, ugyanakkor ez nem fogja megfordítani a háború menetét, hiszen az ukránok már felőrölték a jól képzett orosz hivatásosokat, a most besorozottak pedig nemcsak hogy nem kaptak megfelelő kiképzést, de a felszereltségük is rosszabb.

Ugyanakkor a lépés arra jó, hogy megroggyantsa az orosz közvélemény Putyinba vetett bizalmát.

„Eddig a háború népszerű volt az oroszok körében, a felmérések szerint 80 százalékuk támogatta, de most minden orosz családnak át kell értékelnie a saját hozzáállását a konfliktushoz, tudván, hogy a szeretteiket is elküldhetik, és megölhetik a harcokban.”

Ez utóbbit jelzi az is, hogy Putyin oroszokhoz intézett televíziós beszéde után több városban is tüntettek a háború ellen, orosz férfiak tízezrei indultak meg a határ felé, hogy elmeneküljenek a sorozás elől. Több toborzóirodát is felgyújtottak, sőt, arra is volt példa, hogy egy frissen behívott lelőtte a toborzótisztet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőketA már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok napokon belül bekebelezik a megszállt ukrán megyéket, ezután jöhet a mozgósításAz ukrán többségű területen a szavazóbizottságok rendőri kísérettel kopognak majd be a lakókhoz.

Világ atomfegyver orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

dr. Hettyey András
2023. március 24. 17:30 Világ

Tévedés racionális érvekkel magyarázni a sajátos magyar külpolitikát

Ami a magyar Európa-politika látszólag érthetetlen, különutas epizódjai mögött áll, az egy harag-szégyen körforgás. Orbán-diplomácia – a politikai pszichológia értelmezésében.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Miközben egyre több ukrán vállal munkát Lengyelországban, jócskán át is alakult demográfiai szempontból az összetételük.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.