Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 28. 13:13 Világ

Napról napra nő az atomfegyver bevetésének esélye egy korábbi amerikai hírszerző szerint

Nem számol az ukrajnai háború intenzitásának csökkenésével az ukrán fronton Robert Baer, egykori CIA-hírszerző, több amerikai lap – köztük a Wall Street Journal, a Time és a Washington Post – külsős szerzője.

Baer a CNN-nek adott interjúban azt mondta, szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a több mint hét hónapja tartó ukrajnai inváziójának sikertelensége, nemrég pedig az ukrán ellentámadás olyan pozícióba kényszerítheti, ahol kétségbeesettebb lépésre szánhatja el magát – az egykori hírszerző nevén is nevezte a taktikai atomfegyver bevetésének lehetőségét. (A taktikai atomfegyver nem egyenlő a klasszikus értelemben vett atombombával, a taktikai atomfegyver kisebb területen pusztít. Elvileg harcászati célok elérését szolgálja, például egy mélyen beásott védelem áttörését; a hátország ellen bevetve pedig az alkalmazó fél minden korábbi fenntartást félresöprő elszántságát demonstrálná.)

Szinte a nullával egyenlő annak az esélye, hogy a konfliktus deeszaklálódik, Putyin nem adhat fel ekkora területet úgy, hogy közben az ne tűnjön visszavonulásnak, és megmaradjon a vezetői tekintélye. Az atomfegyver bevetésének – legalábbis a taktikai atomfegyver bevetésének – esélye napról napra növekszik.

Az ukrán előrenyomulás láthatóan megváltoztatta Putyin eddigi stratégiáját, az orosz elnök az elmúlt héten televíziós beszédet intézett az oroszokhoz – erre legutóbb az invázió február 24-i kezdetén volt példa -, és kihirdette a részleges mozgósítást. Emellett kilátásba helyezte az atomfegyver bevetését is, melynek indokaként a nyugati országok provokációját jelölte meg, és bár konkrétumot most sem tudott megnevezni, hozzátette, hogy nem blöfföl. Baer azt állította a CNN-nek adott kommentárjában, hogy az orosz kapcsolatai biztosak abban, hogy Putyin adott esetben valóban atomfegyverhez fog nyúlni.

Orosz rendőrök letartóztatnak egy, a részleges mozgósítás ellen tüntető nőt Szentpéterváron 2022. szeptember 21-én. Fotó:AFP/Europress

Az Egyesült Államok honvédelemért felelős szóvivője, Ned Price a hét elején azt mondta, Putyin „nukleáris kardcsörgetése” a mozgósítással együtt nyilvánvaló jele annak, hogy tudja, vesztésre áll. 

Egy esetleges nukleáris fegyver bevetése ellenére a NATO nem adna nukleáris válaszcsapást, ugyanakkor képes lenne elrettentő mértékű ellenlépésre – ezt már Lengyelország külügyminisztere, Zbigniew Rau mondta, aki nemrég Washingtonba látogatott, és kongresszusi képviselőkkel egyeztetett.

A külügyminiszter az NBC News-nak adott interjújában kiemelte: Putyin esetleges, Ukrajna ellen végrehajtott atomtámadása nem NATO-tagország elleni lépés volna, tehát a NATO erre a hagyományos (fegyverekkel végrehajtott) választ adhatja, ugyanakkor az is elrettentő erejű lenne. Rau szerint egyértelmű, hogy Putyin vesztésre áll, a mozgósítás pedig egy erre adott válasz, ugyanakkor ez nem fogja megfordítani a háború menetét, hiszen az ukránok már felőrölték a jól képzett orosz hivatásosokat, a most besorozottak pedig nemcsak hogy nem kaptak megfelelő kiképzést, de a felszereltségük is rosszabb.

Ugyanakkor a lépés arra jó, hogy megroggyantsa az orosz közvélemény Putyinba vetett bizalmát.

„Eddig a háború népszerű volt az oroszok körében, a felmérések szerint 80 százalékuk támogatta, de most minden orosz családnak át kell értékelnie a saját hozzáállását a konfliktushoz, tudván, hogy a szeretteiket is elküldhetik, és megölhetik a harcokban.”

Ez utóbbit jelzi az is, hogy Putyin oroszokhoz intézett televíziós beszéde után több városban is tüntettek a háború ellen, orosz férfiak tízezrei indultak meg a határ felé, hogy elmeneküljenek a sorozás elől. Több toborzóirodát is felgyújtottak, sőt, arra is volt példa, hogy egy frissen behívott lelőtte a toborzótisztet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőketA már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok napokon belül bekebelezik a megszállt ukrán megyéket, ezután jöhet a mozgósításAz ukrán többségű területen a szavazóbizottságok rendőri kísérettel kopognak majd be a lakókhoz.

Világ atomfegyver orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.

Fontos

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.