Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 28. 13:13 Világ

Napról napra nő az atomfegyver bevetésének esélye egy korábbi amerikai hírszerző szerint

Nem számol az ukrajnai háború intenzitásának csökkenésével az ukrán fronton Robert Baer, egykori CIA-hírszerző, több amerikai lap – köztük a Wall Street Journal, a Time és a Washington Post – külsős szerzője.

Baer a CNN-nek adott interjúban azt mondta, szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a több mint hét hónapja tartó ukrajnai inváziójának sikertelensége, nemrég pedig az ukrán ellentámadás olyan pozícióba kényszerítheti, ahol kétségbeesettebb lépésre szánhatja el magát – az egykori hírszerző nevén is nevezte a taktikai atomfegyver bevetésének lehetőségét. (A taktikai atomfegyver nem egyenlő a klasszikus értelemben vett atombombával, a taktikai atomfegyver kisebb területen pusztít. Elvileg harcászati célok elérését szolgálja, például egy mélyen beásott védelem áttörését; a hátország ellen bevetve pedig az alkalmazó fél minden korábbi fenntartást félresöprő elszántságát demonstrálná.)

Szinte a nullával egyenlő annak az esélye, hogy a konfliktus deeszaklálódik, Putyin nem adhat fel ekkora területet úgy, hogy közben az ne tűnjön visszavonulásnak, és megmaradjon a vezetői tekintélye. Az atomfegyver bevetésének – legalábbis a taktikai atomfegyver bevetésének – esélye napról napra növekszik.

Az ukrán előrenyomulás láthatóan megváltoztatta Putyin eddigi stratégiáját, az orosz elnök az elmúlt héten televíziós beszédet intézett az oroszokhoz – erre legutóbb az invázió február 24-i kezdetén volt példa -, és kihirdette a részleges mozgósítást. Emellett kilátásba helyezte az atomfegyver bevetését is, melynek indokaként a nyugati országok provokációját jelölte meg, és bár konkrétumot most sem tudott megnevezni, hozzátette, hogy nem blöfföl. Baer azt állította a CNN-nek adott kommentárjában, hogy az orosz kapcsolatai biztosak abban, hogy Putyin adott esetben valóban atomfegyverhez fog nyúlni.

Orosz rendőrök letartóztatnak egy, a részleges mozgósítás ellen tüntető nőt Szentpéterváron 2022. szeptember 21-én. Fotó:AFP/Europress

Az Egyesült Államok honvédelemért felelős szóvivője, Ned Price a hét elején azt mondta, Putyin „nukleáris kardcsörgetése” a mozgósítással együtt nyilvánvaló jele annak, hogy tudja, vesztésre áll. 

Egy esetleges nukleáris fegyver bevetése ellenére a NATO nem adna nukleáris válaszcsapást, ugyanakkor képes lenne elrettentő mértékű ellenlépésre – ezt már Lengyelország külügyminisztere, Zbigniew Rau mondta, aki nemrég Washingtonba látogatott, és kongresszusi képviselőkkel egyeztetett.

A külügyminiszter az NBC News-nak adott interjújában kiemelte: Putyin esetleges, Ukrajna ellen végrehajtott atomtámadása nem NATO-tagország elleni lépés volna, tehát a NATO erre a hagyományos (fegyverekkel végrehajtott) választ adhatja, ugyanakkor az is elrettentő erejű lenne. Rau szerint egyértelmű, hogy Putyin vesztésre áll, a mozgósítás pedig egy erre adott válasz, ugyanakkor ez nem fogja megfordítani a háború menetét, hiszen az ukránok már felőrölték a jól képzett orosz hivatásosokat, a most besorozottak pedig nemcsak hogy nem kaptak megfelelő kiképzést, de a felszereltségük is rosszabb.

Ugyanakkor a lépés arra jó, hogy megroggyantsa az orosz közvélemény Putyinba vetett bizalmát.

„Eddig a háború népszerű volt az oroszok körében, a felmérések szerint 80 százalékuk támogatta, de most minden orosz családnak át kell értékelnie a saját hozzáállását a konfliktushoz, tudván, hogy a szeretteiket is elküldhetik, és megölhetik a harcokban.”

Ez utóbbit jelzi az is, hogy Putyin oroszokhoz intézett televíziós beszéde után több városban is tüntettek a háború ellen, orosz férfiak tízezrei indultak meg a határ felé, hogy elmeneküljenek a sorozás elől. Több toborzóirodát is felgyújtottak, sőt, arra is volt példa, hogy egy frissen behívott lelőtte a toborzótisztet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőketA már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok napokon belül bekebelezik a megszállt ukrán megyéket, ezután jöhet a mozgósításAz ukrán többségű területen a szavazóbizottságok rendőri kísérettel kopognak majd be a lakókhoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ atomfegyver orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.