Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

Sok orosz igyekezte elhagyni országát a napokban, miután Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást rendelt el, nincs azonban könnyű dolguk menekülőknek, amennyiben valamely szomszédos európai országban szeretnék átvészelni a háborút. A három balti ország és Lengyelország is korlátozza az oroszok számára a schengeni térségbe való belépést azt a kérdést felvetve, hogy miért élvezhetnék a demokráciát és az ezzel járó szabadságot, miközben országuk épp ezen értékeket is rombolja Ukrajnában. A már korábban Európába menekült oroszok szerint ugyanakkor a közelmúltban bevezetett tiltások erősen kifogásolhatók, derül ki a BBC összefoglalójából.

Anasztázia Sevcsenkó, orosz jogvédő Vilniusba menekült a háború kitörésekor, mert attól tartott, hogy börtönbe kerülhet az orosz támadást bíráló kijelentései miatt, mivel már korábban is összetűzésbe került a putyini igazságszolgáltatással. Sevcsenkó megítélése szerint a fegyház és a bírságok kiszabása mellett mostanra a mérgezés és más, az élet kioltására irányuló cselekedetek is a reális fenyegetések közé tartoznak – így az orosz állampolgárokkal szembeni egységes belépési tilalmakat különösnek találja az aktivista. Litvánia mellesleg fenntartja az oda belépni szándékozó oroszok eseteinek egyedi pozitív elbírálásának lehetőségét, de a miniszterelnök vélekedése szerint egyik országnak sem felelőssége a mozgósítás elől menekülők számára menedéket biztosítani.

Dmitrij Gudkov, szintén a bebörtönzés elől külföldre menekült orosz ellenzéki politikus szerint a Putyinnal szemben álló közéleti személyiségek ugyan átérzik a felelősségüket abban, hogy a helyzet Ukrajna megtámadásáig eszkalálódott, az országon belülről nyilvánvalóan nem lehet megállítani az orosz elnököt. Alekszej Navalnij csapatából is többen Vilniusban találtak menedékre, és itt folytatják munkájukat YouTube-videók felvételétől kezdve az Oroszországot sújtó nyugati szankciók előmozdításáig. A határátlépés korlátozását azonban ők sem támogatják, sőt, meglátásuk szerint a Putyinhoz közel állók számára is valamiféle alternatívát kellene biztosítani, mivel az újrakezdés lehetősége vélhetően sokak számára csábító lenne, és a kulcsemberek elvesztésével megroppanna az orosz vezetés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKalinyingrád litván blokádja miatt a Baltikumban is egyre fokozódik a háborús feszültségA Kalinyingrádhoz hasonló exklávék körül mindig könnyebben robbannak a nagyhatalmi feszültségek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSchengeni vízum ide vagy oda, elfogytak Magyarországról is az orosz turistákKorábban arányaiban több amerikaitól tagadták meg a belépést a schengeni övezetbe, mint ahány orosz állampolgártól, a háború óta viszont alig érkezik orosz turista Magyarországra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Baltikum Lengyelország orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.