Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

Sok orosz igyekezte elhagyni országát a napokban, miután Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást rendelt el, nincs azonban könnyű dolguk menekülőknek, amennyiben valamely szomszédos európai országban szeretnék átvészelni a háborút. A három balti ország és Lengyelország is korlátozza az oroszok számára a schengeni térségbe való belépést azt a kérdést felvetve, hogy miért élvezhetnék a demokráciát és az ezzel járó szabadságot, miközben országuk épp ezen értékeket is rombolja Ukrajnában. A már korábban Európába menekült oroszok szerint ugyanakkor a közelmúltban bevezetett tiltások erősen kifogásolhatók, derül ki a BBC összefoglalójából.

Anasztázia Sevcsenkó, orosz jogvédő Vilniusba menekült a háború kitörésekor, mert attól tartott, hogy börtönbe kerülhet az orosz támadást bíráló kijelentései miatt, mivel már korábban is összetűzésbe került a putyini igazságszolgáltatással. Sevcsenkó megítélése szerint a fegyház és a bírságok kiszabása mellett mostanra a mérgezés és más, az élet kioltására irányuló cselekedetek is a reális fenyegetések közé tartoznak – így az orosz állampolgárokkal szembeni egységes belépési tilalmakat különösnek találja az aktivista. Litvánia mellesleg fenntartja az oda belépni szándékozó oroszok eseteinek egyedi pozitív elbírálásának lehetőségét, de a miniszterelnök vélekedése szerint egyik országnak sem felelőssége a mozgósítás elől menekülők számára menedéket biztosítani.

Dmitrij Gudkov, szintén a bebörtönzés elől külföldre menekült orosz ellenzéki politikus szerint a Putyinnal szemben álló közéleti személyiségek ugyan átérzik a felelősségüket abban, hogy a helyzet Ukrajna megtámadásáig eszkalálódott, az országon belülről nyilvánvalóan nem lehet megállítani az orosz elnököt. Alekszej Navalnij csapatából is többen Vilniusban találtak menedékre, és itt folytatják munkájukat YouTube-videók felvételétől kezdve az Oroszországot sújtó nyugati szankciók előmozdításáig. A határátlépés korlátozását azonban ők sem támogatják, sőt, meglátásuk szerint a Putyinhoz közel állók számára is valamiféle alternatívát kellene biztosítani, mivel az újrakezdés lehetősége vélhetően sokak számára csábító lenne, és a kulcsemberek elvesztésével megroppanna az orosz vezetés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKalinyingrád litván blokádja miatt a Baltikumban is egyre fokozódik a háborús feszültségA Kalinyingrádhoz hasonló exklávék körül mindig könnyebben robbannak a nagyhatalmi feszültségek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSchengeni vízum ide vagy oda, elfogytak Magyarországról is az orosz turistákKorábban arányaiban több amerikaitól tagadták meg a belépést a schengeni övezetbe, mint ahány orosz állampolgártól, a háború óta viszont alig érkezik orosz turista Magyarországra.

Világ Baltikum Lengyelország orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

dr. Hettyey András
2023. március 24. 17:30 Világ

Tévedés racionális érvekkel magyarázni a sajátos magyar külpolitikát

Ami a magyar Európa-politika látszólag érthetetlen, különutas epizódjai mögött áll, az egy harag-szégyen körforgás. Orbán-diplomácia – a politikai pszichológia értelmezésében.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Miközben egyre több ukrán vállal munkát Lengyelországban, jócskán át is alakult demográfiai szempontból az összetételük.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.