Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

Sok orosz igyekezte elhagyni országát a napokban, miután Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást rendelt el, nincs azonban könnyű dolguk menekülőknek, amennyiben valamely szomszédos európai országban szeretnék átvészelni a háborút. A három balti ország és Lengyelország is korlátozza az oroszok számára a schengeni térségbe való belépést azt a kérdést felvetve, hogy miért élvezhetnék a demokráciát és az ezzel járó szabadságot, miközben országuk épp ezen értékeket is rombolja Ukrajnában. A már korábban Európába menekült oroszok szerint ugyanakkor a közelmúltban bevezetett tiltások erősen kifogásolhatók, derül ki a BBC összefoglalójából.

Anasztázia Sevcsenkó, orosz jogvédő Vilniusba menekült a háború kitörésekor, mert attól tartott, hogy börtönbe kerülhet az orosz támadást bíráló kijelentései miatt, mivel már korábban is összetűzésbe került a putyini igazságszolgáltatással. Sevcsenkó megítélése szerint a fegyház és a bírságok kiszabása mellett mostanra a mérgezés és más, az élet kioltására irányuló cselekedetek is a reális fenyegetések közé tartoznak – így az orosz állampolgárokkal szembeni egységes belépési tilalmakat különösnek találja az aktivista. Litvánia mellesleg fenntartja az oda belépni szándékozó oroszok eseteinek egyedi pozitív elbírálásának lehetőségét, de a miniszterelnök vélekedése szerint egyik országnak sem felelőssége a mozgósítás elől menekülők számára menedéket biztosítani.

Dmitrij Gudkov, szintén a bebörtönzés elől külföldre menekült orosz ellenzéki politikus szerint a Putyinnal szemben álló közéleti személyiségek ugyan átérzik a felelősségüket abban, hogy a helyzet Ukrajna megtámadásáig eszkalálódott, az országon belülről nyilvánvalóan nem lehet megállítani az orosz elnököt. Alekszej Navalnij csapatából is többen Vilniusban találtak menedékre, és itt folytatják munkájukat YouTube-videók felvételétől kezdve az Oroszországot sújtó nyugati szankciók előmozdításáig. A határátlépés korlátozását azonban ők sem támogatják, sőt, meglátásuk szerint a Putyinhoz közel állók számára is valamiféle alternatívát kellene biztosítani, mivel az újrakezdés lehetősége vélhetően sokak számára csábító lenne, és a kulcsemberek elvesztésével megroppanna az orosz vezetés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKalinyingrád litván blokádja miatt a Baltikumban is egyre fokozódik a háborús feszültségA Kalinyingrádhoz hasonló exklávék körül mindig könnyebben robbannak a nagyhatalmi feszültségek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSchengeni vízum ide vagy oda, elfogytak Magyarországról is az orosz turistákKorábban arányaiban több amerikaitól tagadták meg a belépést a schengeni övezetbe, mint ahány orosz állampolgártól, a háború óta viszont alig érkezik orosz turista Magyarországra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Baltikum Lengyelország orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.